Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana sjednica Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte: Utvrđen Predlog plana privatizacije za 2016. godinu

Služba za odnose s javnošćuSavjet za privatizaciju i kapitalne projekte na danas održanoj 14. sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade i Savjeta Milo Đukanović, utvrdio je Predlog odluke o planu privatizacije za 2016. godinu i uputio ga Vladi na usvajanje.

Odluka o planu, pripremljena je u skladu sa Zakonom o privatizaciji privrede, a na osnovu dostavljenih predloga ministarstava, državnih fondova i tenderskih komisija Savjeta. Odlukom su utvrđeni ciljevi i metode privatizacije, sa spiskom društava i procentom akcijskog kapitala za privatizaciju, te uslovima i rokovima za njihovu realizaciju, kao i lokaliteti koji će se turistički valorizovati. Poseban dio Odluke odnosi se na socijalne aspekte privatizacije.

Odluka o planu biće realizovana posredstvom tenderske prodaje akcijskog kapitala, te modelom privatno-javnog partnerstva i prodajom akcija državnih fondova na berzi. Kada je riječ o tenderskoj prodaji, Odlukom je predviđeno da će se nastaviti sa sprovođenjem već objavljenih tendera za Institut „dr Simo Milošević“ – Igalo i Novi duvanski kombinat – Podgorica. Pripremiće se i sprovesti tenderi za privatizaciju društava: „Montecargo“ AD - Podgorica, Montenegro airlines,AD Podgorica“ Marina Bar AD – Bar“, „Luku Bar“ AD – Bar, HG „Budvanska rivijera“, HTP „Ulcinjska rivijera“ AD Ulcinj i „Instituta za crnu metalurgiju“ AD Nikšić.

Na osnovu modela privatno-javnog partnerstva otpočeće se, ili nastaviti, postupci turističke valorizacije: VTK „Mediteran“ Žabljak, Donja Arza Herceg Novi, Turistički kompleks Ecolodge Vranjina, Kolašin 1600, Bjelasica i Komovi, Lokalitet između Njivica i ušća Sutorine, Velika plaža Ulcinj, Ada Bojana Ulcinj, Vojno-turistički kompleks "Bigovo- Trašte" Kotor, Kraljičina plaža (Dubovica 1), HTP "Ulcinjska rivijera" AD Ulcinj - Kamp Neptun, lokalitet predviđen za nautičko-turistički kompleks u Kotoru (NTC Marina Kotor), Uvala Masline - "Utjeha" za rt Odrač u Baru,Vojno-turistički kompleks "Valdanos" Ulcinj, Kasarna "Gornji Klinci"- Herceg Novi, Dobra luka Herceg Novi, Skladište "Morinj" Kotor, Skladište "Dobre vode" Bar, Skladište "Kopita" Kolašin, Skladište"Rakite" Herceg Novi, Motel Šas sa Vladimir ekonomijom Ulcinj, Skijalište "Savin kuk" Žabljak, Lokalitet "Kabala for" Herceg Novi, Vojno-turistički kompleks “Ostrvo cvijeća“ i zemljište Prevlaka, lokaliteti obuhvaćeni Prostornim planom posebne namjene"Bjelasica i Komovi" - Cmiljača, Lokalitet "Buljarica" - opštine Bar i Budva, Lokalitet "Gornji Ibar" Rožaje, Lokacija u okviru nepokretnog kulturnog dobra „Kulturno-istorijske cjeline Virpazar“ i Pošta Crne Gore AD Podgorica.

Na današnjoj sjednici Savjet je prihvatio i Informaciju o aktivnostima na realizaciji Ugovora o kupoprodaji hotela “As” između HTP “Budvanska rivijera”, Vlade Crne Gore i AD ZAO “Nega tours” Moskva, zaključenog 24.05.2002.godine, te Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa učesnika u kupoprodaji hotela “As” između Vlade Crne Gore i AD ZAO “Nega Tours” zaključenog 24.05.2002.godine i Aneks br.1 Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa učesnika u kupoprodaji hotela „As“ između Vlade Crne Gore, AD ZAO “Nega tours” i “Montena Invest” LTD. zaključenog 17.02.2014.godine. Nakon razmatranja Informacije, Savjet je predložio Vladi da zaduži Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Zaštitnicu imovinsko pravnih interesa Crne Gore da, u ime Vlade Crne Gore, u roku od 15 dana pokrene postupak raskida Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa učesnika u kupoprodaji hotela “As” i Aneksa br.1 Ugovora, kao i Ugovora o kupoprodaji hotela. U saradnji sa HG “Budvanska rivijera” pokrenuće se i procedura za aktiviranje i naplatu bankarske garancije.

Savjet je predložio Vladi da, u skladu sa Ugovorom o prodaji udijela u "Montenegro defence industry" d.o.o Podgorica, imenuje revizorsku kuću za nadzor ispunjenja ugovornih obaveza Kupca (Konzorcijuma kompanija „A.T.L. – Atlantic Technologies“ Ltd iz Izraela i „CPR-Impex“ iz Republike Srbije).

Na sjednici Savjeta donešena je i Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju Tenderske komisije za valorizaciju lokaliteta "Buljarica“, na teritoriji opština Bar i Budva.

Na današnjoj sjednici Savjet je razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte / Služba za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?