Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Sporazum o saradnji između agencija za plaćanje Crne Gore i Hrvatske

Objavljeno: 22.01.2016. 23:27 Autor: MPRR

MPRRCrna Gora će imati punu podršku i konkretnu pomoć Hrvatske u implementaciji fondova Evropske unije namijenjenih poljoprivredi. Intenzivnija saradnja dvije zemlje u tom pravcu danas je i konkretnije definisana potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Direktorata za IPARD plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Hrvatske. U Herceg Novom, potpis na ovaj dokument stavili su čelni ljudi dvije institucije Blagota Radulović i Ante Pezo, a potpisivanju sporazuma prisustvovao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović.

Ministar Ivanović je tom prilikom istakao da je ovo odlična prilika za Direktorat za IPARD plaćanja Crne Gore (buduću Agenciju za plaćanja) s obzirom da je Hrvatska prva država članica EU koja je u pretpristupnom periodu koristila sredstva iz IPA fondova za ruralni razvoj (IPARD). On je istakao da će službenici crnogorske Agencije za plaćanja imati odličnu priliku da nauče iz hrvatskog, pozitivnog i negativnog iskustva, kako što bolje da implementiraju EU fondove. Podsjećajući da je u prethodnom periodu bilo nekoliko desetina različitih oblika saradnje sa hrvatskim kolegama i ekspertima, Ministar je istakao da je suština saradnje prenos i usvajanje znanja i iskustva, posebno kroz direktnu komunikaciju i međusobne posjete.

Direktor hrvatske Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, gospodin Ante Pezo naglasio je da njihovo znanje i iskustvo u implementaciji EU fondova može biti izuzetno korisno za crnogorsku stranu s obzirom da su jedini u EU koristili IPARD programe “Hrvatska je prošla sličan put koji vi sada prolazite. Ključno je da ne možete dobiti kvalitetnu tehničku pomoć od starih članica EU. Mi imamo eksperte sa desetogodišnjim iskustvom na tom polju. Prednost je i što govorimo istim jezikom, s obzirom da se procedure za mjere podrške akredituju i na engleskom i na maternjem”, rekao je Pezo, napominjući da će Hrvatska pokloniti crnogorskom ministarstvu prevedene dokumente.

MPRRMPRR

Pezo je napomenuo da je proces evropskih integracija u oblasti poljoprivrede, u dijelu korišćenja EU fondova, vrlo kompleksan jer se sistemi moraju izgraditi prije ulaska u EU i to po kompleksiniim procedurama, složenijim nego kada ste članica. Maksimalno ćemo vam pomoći u tome, posebno da ne ponovite iste greške”, naglasio je Pezo.

Direktor Direktorata za IPARD plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Blagota Radulović naglasio je da je potpisivanje sporazuma sa hrvatskim kolegama došlo u pravom trenutku, s obzirom da je crnogorska agencija u fazi akreditacije za korišćenje mjera ruralnog razvoja kroz sredstva pretpristupne podrške. Fazi akreditacije prethodili su, kako je Radulović rekao, usvajanje IPARD programa i priprema akreditacionog paketa koji je predat Evropskoj komisiji. “Najvažnije je što je Direktorat za IPARD plaćanja spreman za implementaciju sredstava EU, o čemu svjedoče potpisani ugovori sa poljoprivrednim proizvođačima kroz MIDAS i IPARD like 1, kao i da nastavak kroz pripremu javnog poziva za IPARD like 2.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?