Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Споразум о сарадњи између агенција за плаћање Црне Горе и Хрватске

Објављено: 22.01.2016. 23:27 Аутор: МПРР

MPRRЦрна Гора ће имати пуну подршку и конкретну помоћ Хрватске у имплементацији фондова Европске уније намијењених пољопривреди. Интензивнија сарадња двије земље у том правцу данас је и конкретније дефинисана потписивањем Споразума о сарадњи између Директората за ИПАРД плаћања Министарства пољопривреде и руралног развоја Црне Горе и Агенције за плаћања у пољопривреди, рибарству и руралном развоју Хрватске. У Херцег Новом, потпис на овај документ ставили су челни људи двије институције Благота Радуловић и Анте Пезо, а потписивању споразума присуствовао је министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић.

Министар Ивановић је том приликом истакао да је ово одлична прилика за Директорат за ИПАРД плаћања Црне Горе (будућу Агенцију за плаћања) с обзиром да је Хрватска прва држава чланица ЕУ која је у претприступном периоду користила средства из ИПА фондова за рурални развој (ИПАРД). Он је истакао да ће службеници црногорске Агенције за плаћања имати одличну прилику да науче из хрватског, позитивног и негативног искуства, како што боље да имплементирају ЕУ фондове. Подсјећајући да је у претходном периоду било неколико десетина различитих облика сарадње са хрватским колегама и експертима, Министар је истакао да је суштина сарадње пренос и усвајање знања и искуства, посебно кроз директну комуникацију и међусобне посјете.

Директор хрватске Агенције за плаћања у пољопривреди, рибарству и руралном развоју, господин Анте Пезо нагласио је да њихово знање и искуство у имплементацији ЕУ фондова може бити изузетно корисно за црногорску страну с обзиром да су једини у ЕУ користили ИПАРД програме “Хрватска је прошла сличан пут који ви сада пролазите. Кључно је да не можете добити квалитетну техничку помоћ од старих чланица ЕУ. Ми имамо експерте са десетогодишњим искуством на том пољу. Предност је и што говоримо истим језиком, с обзиром да се процедуре за мјере подршке акредитују и на енглеском и на матерњем”, рекао је Пезо, напомињући да ће Хрватска поклонити црногорском министарству преведене документе.

MPRRMPRR

Пезо је напоменуо да је процес европских интеграција у области пољопривреде, у дијелу коришћења ЕУ фондова, врло комплексан јер се системи морају изградити прије уласка у ЕУ и то по комплексиниим процедурама, сложенијим него када сте чланица. Максимално ћемо вам помоћи у томе, посебно да не поновите исте грешке”, нагласио је Пезо.

Директор Директората за ИПАРД плаћања Министарства пољопривреде и руралног развоја Благота Радуловић нагласио је да је потписивање споразума са хрватским колегама дошло у правом тренутку, с обзиром да је црногорска агенција у фази акредитације за коришћење мјера руралног развоја кроз средства претприступне подршке. Фази акредитације претходили су, како је Радуловић рекао, усвајање ИПАРД програма и припрема акредитационог пакета који је предат Европској комисији. “Најважније је што је Директорат за ИПАРД плаћања спреман за имплементацију средстава ЕУ, о чему свједоче потписани уговори са пољопривредним произвођачима кроз МИДАС и ИПАРД лике 1, као и да наставак кроз припрему јавног позива за ИПАРД лике 2.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?