Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret Marković - Romanovski: Podrška SAD razvoju demokratije i vladavine prava u Crnoj Gori od ključnog značaja

Služba za odnose s javnošćuPotpredsjednik Vlade Duško Marković primio je danas koordinatorku za programe pomoći Evropi i Evroaziji u američkom Stejt Departmentu Alinu Romanovski.

Potpredsjednik Marković je izrazio zahvalnost Vladi SAD na značajnom učešću u razvoju demokratije i vladavine prava u Crnoj Gori, naglasivši da su brojni izazovi na tom planu riješeni zahvaljujući upravo podršci Vlade i naroda SAD. Cijeneći njihovu punu posvećenost i podršku na putu Crne Gore u EU i NATO, potpredsjednik Marković je ocijenio da je Crna Gora u poslednjih nekoliko godina, uz podršku i pomoć SAD, ostvarila značajne rezultate u oblasti vladavine prava i razvoja demokratije. U tom kontekstu je ukazao na projekte koji su se sprovodili u sudovima, tužilaštvu, Agenciji za borbu protiv korupcije i Upravi policije, kao i na podršku u razvoju IT tehnologije u pravosuđu, što je ocijenio kao značajan segment u implementaciji zakona i izgradnji institucionalnih kapaciteta. Tako je Memorandum iz 2011. godine, koji je i danas na snazi, a koji se tiče vladavine prava, bio polazna osnova da Biro SAD za borbu protiv narkotika podrži naše institucije, a ta podrška bila je ključna za temelje koji su postavljeni u toj oblasti.

Uz uvjerenje da takvu saradnju treba nastaviti i ubuduće, gospođa Romanovski je ukazala da je fokus SAD u prethodnom periodu bio na vladavini prava i razvoju institucija koje implementiraju zakone, posebno u oblasti sprječavanja korupcije. Imajući u vidu ostvarene rezultate, uputila je podršku i ohrabrenje da se proces reformi sprovodi u dogovorenim rokovima.

Sagovornici su se saglasili da je implementacija zakona, u ciju izgradnje snažnijih institucija, teži dio posla, te da je za taj proces potrebno vrijeme. Naglašavajući da je vladavina prava glavni izazov u finalizaciji puta Crne Gore ka EU i NATO-u, konstatovano je da je i u narednom periodu ključna podrška SAD. U tom cilju, izražena je obostrana spremnost da se i dalje nastavi plodotvorna i sadržajna saradnja.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Margaret En Uehara.

Kabinet potpredsjednika Vlade / Služba za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?