Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет Марковић - Романовски: Подршка САД развоју демократије и владавине права у Црној Гори од кључног значаја

Služba za odnose s javnošćuПотпредсједник Владе Душко Марковић примио је данас координаторку за програме помоћи Европи и Евроазији у америчком Стејт Департменту Алину Романовски.

Потпредсједник Марковић је изразио захвалност Влади САД на значајном учешћу у развоју демократије и владавине права у Црној Гори, нагласивши да су бројни изазови на том плану ријешени захваљујући управо подршци Владе и народа САД. Цијенећи њихову пуну посвећеност и подршку на путу Црне Горе у ЕУ и НАТО, потпредсједник Марковић је оцијенио да је Црна Гора у последњих неколико година, уз подршку и помоћ САД, остварила значајне резултате у области владавине права и развоја демократије. У том контексту је указао на пројекте који су се спроводили у судовима, тужилаштву, Агенцији за борбу против корупције и Управи полиције, као и на подршку у развоју ИТ технологије у правосуђу, што је оцијенио као значајан сегмент у имплементацији закона и изградњи институционалних капацитета. Тако је Меморандум из 2011. године, који је и данас на снази, а који се тиче владавине права, био полазна основа да Биро САД за борбу против наркотика подржи наше институције, а та подршка била је кључна за темеље који су постављени у тој области.

Уз увјерење да такву сарадњу треба наставити и убудуће, госпођа Романовски је указала да је фокус САД у претходном периоду био на владавини права и развоју институција које имплементирају законе, посебно у области спрјечавања корупције. Имајући у виду остварене резултате, упутила је подршку и охрабрење да се процес реформи спроводи у договореним роковима.

Саговорници су се сагласили да је имплементација закона, у цију изградње снажнијих институција, тежи дио посла, те да је за тај процес потребно вријеме. Наглашавајући да је владавина права главни изазов у финализацији пута Црне Горе ка ЕУ и НАТО-у, констатовано је да је и у наредном периоду кључна подршка САД. У том циљу, изражена је обострана спремност да се и даље настави плодотворна и садржајна сарадња.

Састанку је присуствовала и амбасадорка САД-а у Црној Гори Маргарет Ен Уехара.

Кабинет потпредсједника Владе / Служба за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?