Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Goranović posjetio Nacionalnu biblioteku Széchenyi i Akademiju umjetsnosti Mađarske

Objavljeno: 26.05.2016. 19:30 Autor: Ministarstvo kulture/Služba za odnose s javnošću
Ministar kulture Pavle Goranović, tokom boravka u Budimpešti, posjetio je Nacionalnu biblioteku Széchenyi i Akademiju umjetsnosti Mađarske, gdje se sastao sa visokim predstavnicima tih institucija, koji su ministra upoznali sa njihovim radom i najvažnijim aktivnostima.

Predsjednik Akademije umjetnosti Mađarske György Fekete je istakao da Akademija posvećeno radi na promociji mađarske kulture, ali i stvara prostor za predstavlanje drugih zemalja u Mađarskoj. U tom smislu, kako je istakao, postoji interes za uspostavljanje kontakata i razmjenu sa crnogorskim institucijama kulture.

Organizovanjem izložbe mađarskih umjetnika u Crnoj Gori i crnogorskih u Mađarskoj nastavila bi se dobra saradnja dvije zemlje, istakao je ministar Goranović. Krajem prošle godine u Crnoj Gori su organizovani dani mađarske kulture koji su bili odličan uvod za programe koje bi i u narednom periodu mogli realizovati, a prostor za uspostavljanje intenzivnije saradnje, kako je ocijenjeno, postoji i u oblasti promocije kulturne baštine.

Generalni direktor Nacionalne biblioteke Széchenyi László Tüske predstavio je vrijedne knjige i tekstove koji se nalaze u toj instituciji kulture. Kako je istakao, od njenog osnivanja 1802. godine biblioteka predstavlja mjesto u kojem se čuvaju najznačajnije štampane i pisane relikvije, kao svjedočanstvo mađarske istorije i nasljeđa.

Ministar Goranović je naglasio da Crna Gora i Mađarska baštine bogatu kulturu i tradiciju, što predstavlja dobar okvir za uspostavljanje saradnje sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore “Đurđe Crnojević”.

Sagovornici su predložili da dvije biblioteke realizuju zajednički program kojim bi promovisali dva izuzetno značajna izdanja, crnogorski “Oktoih” iz 1493.godine i “Hroniku Mađara”, prvu štampanu knjigu u Mađarskoj, koja je objavljena 1473.godine. U tom smislu predloženo je potpisivanje Sporazuma o saradnji izmedju dvije nacionalne biblioteke, kojim bi se konkretnije definisali projekti koji će se realizovati.

Sastancima je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Mađarskoj, Mirsad Bibović.


Ministarstvo kulture/Služba za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?