Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sprovođenjem mekih mjera u oblasti saobraćaja i energetike do bržeg razvoja Zapadnog Balkana

Objavljeno: 26.05.2016. 22:16 Autor: Služba za odnose s javnošću
U Bečićima se od 25 – 27. maja 2016. održava regionalna konferencija o sprovođenju mjera za uspostavljanje funkcionalne infrastrukturne mreže za povezivanje u oblasti saobraćaja i energetike (tzv. meke mjere).

Dalje jačanje saradnje regiona u sprovođenju mekih mjera, posebno kroz usvajanje adekvatnog zakonodavnog okvira, poboljšanje pogranične infrastrukture i realizaciju infrastrukturnih projekata doprinijeće poboljšanju saobraćajne i energetske povezanosti regiona, povećanju obima razmjene roba i usluga, intenziviranju ekonomskog rasta i razvoja ovog dijela Evrope i njegovom bržem i kvalitetnijem integrisanju u EU - ključna je poruka je sa regionalne konferencije.

Konferenciju organizuju Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, a učestvuju predstavnici nadležnih institucija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, kao i međunarodnih organizacija: SEETO, Energetske zajednice, Savjeta za regionalnu saradnju i Stalne radne grupe za regionalni razvoj.

Otvarajući skup, državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović je podsjetio da je sastanak predsjednika vlada država Zapadnog Balkana u Berlinu u avgustu 2014. pod pokroviteljstvom njemačke vlade, kojim je iniciran berlinski proces, proistekao iz potrebe intenziviranja saradnje u procesu evropske integracije i unapređenja ekonomskog rasta, te stvaranja preduslova za realizaciju infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike. Kao nastavak tog procesa, samit u Beču u avgustu 2015. je konkretizovao planove za infrastrukturno povezivanje zemalja regiona i definisao tzv. meke mjere čije će uspješno sprovođenje doprinijeti uspostavljanju potpuno funkcionalne infrastrukturne mreže u oblasti saobraćaja i energetike.

Ambasador Pejović je istakao da su razvoj infrastrukture i povezivanje regiona sa Evropskom unijom ključni preduslovi za ekonomski razvoj država Zapadnog Balkana. „Sprovođenje mekih mjera će omogućiti punu i funkcionalnu saobraćajnu i energetsku povezanost država Zapadnog Balkana i efikasan protok robe, energije i putnika, čime će se stvoriti preduslovi za dinamičan ekonomski razvoj regiona“, poručio je ambasador Pejović.

Pejović je naglasio da će u fokusu predstojećeg Pariskog samita, zakazanog za 4. jul 2016, biti dalje infrastrukturno povezivanje zemalja regiona, uspostavljanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu, izazovi migracijske krize, kao i borba protiv terorizma i organizovanog kriminala. Posebna pažnja biće posvećena razmatranju stepena realizacije mekih mjera u oblasti saobraćaja i energetike, najavljujući nove održive projekte u regionu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?