Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Спровођењем меких мјера у области саобраћаја и енергетике до бржег развоја Западног Балкана

Објављено: 26.05.2016. 22:16 Аутор: Служба за односе с јавношћу
У Бечићима се од 25 – 27. маја 2016. одржава регионална конференција о спровођењу мјера за успостављање функционалне инфраструктурне мреже за повезивање у области саобраћаја и енергетике (тзв. меке мјере).

Даље јачање сарадње региона у спровођењу меких мјера, посебно кроз усвајање адекватног законодавног оквира, побољшање пограничне инфраструктуре и реализацију инфраструктурних пројеката допринијеће побољшању саобраћајне и енергетске повезаности региона, повећању обима размјене роба и услуга, интензивирању економског раста и развоја овог дијела Европе и његовом бржем и квалитетнијем интегрисању у ЕУ - кључна је порука је са регионалне конференције.

Конференцију организују Њемачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ) и Министарство вањских послова и европских интеграција, а учествују представници надлежних институција из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова, Македоније, Србије, као и међународних организација: СЕЕТО, Енергетске заједнице, Савјета за регионалну сарадњу и Сталне радне групе за регионални развој.

Отварајући скуп, државни секретар за европске интеграције Александар Андрија Пејовић је подсјетио да је састанак предсједника влада држава Западног Балкана у Берлину у августу 2014. под покровитељством њемачке владе, којим је инициран берлински процес, проистекао из потребе интензивирања сарадње у процесу европске интеграције и унапређења економског раста, те стварања предуслова за реализацију инфраструктурних пројеката у области саобраћаја и енергетике. Као наставак тог процеса, самит у Бечу у августу 2015. је конкретизовао планове за инфраструктурно повезивање земаља региона и дефинисао тзв. меке мјере чије ће успјешно спровођење допринијети успостављању потпуно функционалне инфраструктурне мреже у области саобраћаја и енергетике.

Амбасадор Пејовић је истакао да су развој инфраструктуре и повезивање региона са Европском унијом кључни предуслови за економски развој држава Западног Балкана. „Спровођење меких мјера ће омогућити пуну и функционалну саобраћајну и енергетску повезаност држава Западног Балкана и ефикасан проток робе, енергије и путника, чиме ће се створити предуслови за динамичан економски развој региона“, поручио је амбасадор Пејовић.

Пејовић је нагласио да ће у фокусу предстојећег Париског самита, заказаног за 4. јул 2016, бити даље инфраструктурно повезивање земаља региона, успостављање Регионалне канцеларије за сарадњу младих на Западном Балкану, изазови миграцијске кризе, као и борба против тероризма и организованог криминала. Посебна пажња биће посвећена разматрању степена реализације меких мјера у области саобраћаја и енергетике, најављујући нове одрживе пројекте у региону.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?