Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pejanović Đurišić: Naše nebo čuvaćemo ubuduće sa ostalim članicama NATO porodice

Objavljeno: 28.05.2016. 00:16 Autor: Ministarstvo odbrane
   
Ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić otvorila je danas u Golubovcima Vazduhoplovni operativni centar.

Obraćajući se okupljenima tokom ceremonije otvaranja Vazduhoplovnog operativnog centra, ministarka Pejanović - Đurišić je naglasila da novi Centar značajno unapređuje postojeće kapacitete i tehničku opremljenost Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore i uslove funkcionisanja našeg sistema odbrane, budući da kontrolisano i zaštićeno nebo predstavlja jedan od temelja odbrane državnog suvereniteta svake države.

Pejanović Đurišić je kazala da je Ministarstvo odbrane, u saradnji sa partnerima, stvaralo preduslove za uspostavljanje sistema za nadzor vazdušnog prostora Crne Gore, vodeći se pri tome, sa tri principa: 
„Prvi je uspostavljanje nacionalnog sistema sposobnog za samostalan nadzor i kontrolu vazdušnog prostora. Drugi je uspostavljanje integrisanog nacionalnog civilno–vojnog sistema za nadzor i kontrolu vazdušnog prostora. I, na kraju - princip uspostavljanja regionalne i evroatlantske saradnje i razmjene podataka, prema standardima NATO i Evropske unije“, istakla je ministarka odbrane. 

Ona je poručila da u cilju veće bezbjednosti i sigurnosti crnogorskih građana, Ministarstvo odbrane, u saradnji sa partnerima, konstantno ulaže napore da nebo iznad Crne Gore bude sigurno: „Crnogorsko nebo više nije značajno samo nama, već članstvom u NATO to parče neba postaje dio velikog euro-atlantskog neba, koje ćemo uskoro, zajedničkim naporima, čuvati sa ostalim članicama NATO porodice.“ Takođe, poručila je da je planirano da se zaštita vazdušnog prostora trajno riješi kroz proces integracije u NATO integrisani sistem zaštite vazdušnog prostora (NATINAMDS), koristeći neki od modela koji je već zaživio u pojedinim NATO državama.

Zamjenik komandanta Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, pukovnik Namik Arifović je kazao je da je Centar počeo sa radom prijemom podataka od Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) o najavi letova u vazdušnom prostoru Crne Gore, kao i od Centra za kontrolu i izvještavanje Oružanih snaga Republike Hrvatske prijemom podataka o situaciji u vazdušnom prostoru.

Dinamički plan realizacije projekta predviđa tri faze: uspostavljanje VOC-a, nabavku sistema za komandovanje i kontrolu, nabavku i instalaciju radara.

Prilikom današenje ceremonije otvaranja Vazduhoplovnog operativnog centra, članovi Počasne garde po prvi put su nositi novu uniformu, koja je urađena po idejnom rješenju istoričarke umjetnosti mr Anastazije Miranović. Predstavljajući novu uniformu članova Počasne garde, Pejanović - Đurišić je izrazila uvjerenje da će nova uniforma gardista na pravi način oslikavati ljepotu i istorijski identitet Crne Gore.

Ministarstvo odbrane
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?