Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Пејановић Ђуришић: Наше небо чуваћемо убудуће са осталим чланицама НАТО породице

Објављено: 28.05.2016. 00:16 Аутор: Министарство одбране
   
Министар одбране проф. др Милица Пејановић Ђуришић отворила је данас у Голубовцима Ваздухопловни оперативни центар.

Обраћајући се окупљенима током церемоније отварања Ваздухопловног оперативног центра, министарка Пејановић - Ђуришић је нагласила да нови Центар значајно унапређује постојеће капацитете и техничку опремљеност Ваздухопловства Војске Црне Горе и услове функционисања нашег система одбране, будући да контролисано и заштићено небо представља један од темеља одбране државног суверенитета сваке државе.

Пејановић Ђуришић је казала да је Министарство одбране, у сарадњи са партнерима, стварало предуслове за успостављање система за надзор ваздушног простора Црне Горе, водећи се при томе, са три принципа: 
„Први је успостављање националног система способног за самосталан надзор и контролу ваздушног простора. Други је успостављање интегрисаног националног цивилно–војног система за надзор и контролу ваздушног простора. И, на крају - принцип успостављања регионалне и евроатлантске сарадње и размјене података, према стандардима НАТО и Европске уније“, истакла је министарка одбране. 

Она је поручила да у циљу веће безбједности и сигурности црногорских грађана, Министарство одбране, у сарадњи са партнерима, константно улаже напоре да небо изнад Црне Горе буде сигурно: „Црногорско небо више није значајно само нама, већ чланством у НАТО то парче неба постаје дио великог еуро-атлантског неба, које ћемо ускоро, заједничким напорима, чувати са осталим чланицама НАТО породице.“ Такође, поручила је да је планирано да се заштита ваздушног простора трајно ријеши кроз процес интеграције у НАТО интегрисани систем заштите ваздушног простора (НАТИНАМДС), користећи неки од модела који је већ заживио у појединим НАТО државама.

Замјеник команданта Ваздухопловства Војске Црне Горе, пуковник Намик Арифовић је казао је да је Центар почео са радом пријемом података од Контроле летјења Србије и Црне Горе (СМАТСА) о најави летова у ваздушном простору Црне Горе, као и од Центра за контролу и извјештавање Оружаних снага Републике Хрватске пријемом података о ситуацији у ваздушном простору.

Динамички план реализације пројекта предвиђа три фазе: успостављање ВОЦ-а, набавку система за командовање и контролу, набавку и инсталацију радара.

Приликом данашење церемоније отварања Ваздухопловног оперативног центра, чланови Почасне гарде по први пут су носити нову униформу, која је урађена по идејном рјешењу историчарке умјетности мр Анастазије Мирановић. Представљајући нову униформу чланова Почасне гарде, Пејановић - Ђуришић је изразила увјерење да ће нова униформа гардиста на прави начин осликавати љепоту и историјски идентитет Црне Горе.

Министарство одбране
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?