Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pejanović Đurišić u susretu sa ministrom odbrane Austrije Doskozilom: Uspješna vojna saradnja - garant partnerstva i na drugim poljima

Objavljeno: 24.06.2016. 23:50 Autor: Ministarsto odbrane

 

Ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić primila je danas ministra odbrane i sporta Republike Austrije Hansa Petera Doskozila, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Ministar Doskozil je istakao da Austrija podržava Crnu Goru u ostvarenju njenih najvažnijih spoljno političkih prioriteta i da je naša zemlja prepoznata kao pouzdan partner međunarodne zajednice. Pozdravio je postojeće inicijative saradnje između ministarstava i vojski dvije zemlje i izrazio uvjerenje da će se partnerstvo nastaviti i u budućem periodu na svim nivoima. Doskozil je upoznao Pejanović-Đurišić sa aktivnostima koje se sprovode u austrijskom sektoru odbrane i bezbjednosti, a koje su uglavnom usmjerene na dalje usavršavanje i modernizaciju tog sektora, čiji je krajnji cilj adekvatno reagovanje na aktuelne bezbjednosne izazove i prijetnje.

Ministarka Pejanović-Đurišić je upoznala ministra Doskozila sa prioritetnim aktivnostima Ministarstva odbrane i planovima za naredni period. Naglasila je značaj saradnje i partnerstva sa Republikom Austrijom u sektoru odbrane, koja je uspostavljena odmah nakon obnavljanja crnogorske nezavisnosti. Ministarka je izrazila uvjerenje da i današnja posjeta predstavlja dodatni impuls za nove inicijative zajedničkog djelovanja, te da uspješna vojno-vojna saradnja predstavlja garant partnerstva na svim drugim poljima Austrije i Crne Gore. Takođe, Pejanović-Đurišić je navela da će Crna Gora nastaviti sa ulogom stabilizirajućeg faktora u regionu Zapadnog Balkana, naglašavajući značaj konstantne i snažne podrške Austrije evropskim integracionim procesima.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnim bezbjednosnim rizicima i izazovima, sa posebnim osvrtom na migrantsku krizu. Ministri su se saglasili da je po tom pitanju neophodno zajedničko djelovanje svih država Evrope, te da pojedinačna nacionalna rješenja nijesu adekvatan odgovor. Tim povodom, Pejanović Đurišić je istakla da Crna Gora ostaje snažno posvećena jačanju saradnje sa međunarodnim partnerima, i potvrdila posvećenost daljem doprinosu miru kako u regionu, tako i globalno.

Ministar Doskozil je tokom posjete Crnoj Gori obišao Centar za obuku Vojske Crne Gore u Danilovgradu, gdje je prisustvovao Inicijalnoj planskoj konferenciji za održavanje vježbe „Common Challenge 2017“, na kojoj učestvuju pripadnici vojski Austrije, Crne Gore i Makedonije. Takođe, austrijski ministar je bio u prilici i da se bolje upozna sa zadacima i planovima VCG u sferi planinskog ratovanja, kao i usavršavanjem i učenjem njemačkog jezika. Ministri su se saglasili da je saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane intenzivna, osobito kada je riječ o jačanju kapaciteta u oblasti planinskog ratovanja, i izrazili spremnost za njeno dalje unapređenje i u drugim oblastima sektora odbrane.
   

Ministarsto odbrane

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?