Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Пејановић Ђуришић у сусрету са министром одбране Аустрије Доскозилом: Успјешна војна сарадња - гарант партнерства и на другим пољима

Објављено: 24.06.2016. 23:50 Аутор: Министарсто одбране

 

Министарка одбране проф. др Милица Пејановић Ђуришић примила је данас министра одбране и спорта Републике Аустрије Ханса Петера Доскозила, који борави у званичној посјети Црној Гори.

Министар Доскозил је истакао да Аустрија подржава Црну Гору у остварењу њених најважнијих спољно политичких приоритета и да је наша земља препозната као поуздан партнер међународне заједнице. Поздравио је постојеће иницијативе сарадње између министарстава и војски двије земље и изразио увјерење да ће се партнерство наставити и у будућем периоду на свим нивоима. Доскозил је упознао Пејановић-Ђуришић са активностима које се спроводе у аустријском сектору одбране и безбједности, а које су углавном усмјерене на даље усавршавање и модернизацију тог сектора, чији је крајњи циљ адекватно реаговање на актуелне безбједносне изазове и пријетње.

Министарка Пејановић-Ђуришић је упознала министра Доскозила са приоритетним активностима Министарства одбране и плановима за наредни период. Нагласила је значај сарадње и партнерства са Републиком Аустријом у сектору одбране, која је успостављена одмах након обнављања црногорске независности. Министарка је изразила увјерење да и данашња посјета представља додатни импулс за нове иницијативе заједничког дјеловања, те да успјешна војно-војна сарадња представља гарант партнерства на свим другим пољима Аустрије и Црне Горе. Такође, Пејановић-Ђуришић је навела да ће Црна Гора наставити са улогом стабилизирајућег фактора у региону Западног Балкана, наглашавајући значај константне и снажне подршке Аустрије европским интеграционим процесима.

На састанку је било ријечи и о актуелним безбједносним ризицима и изазовима, са посебним освртом на мигрантску кризу. Министри су се сагласили да је по том питању неопходно заједничко дјеловање свих држава Европе, те да појединачна национална рјешења нијесу адекватан одговор. Тим поводом, Пејановић Ђуришић је истакла да Црна Гора остаје снажно посвећена јачању сарадње са међународним партнерима, и потврдила посвећеност даљем доприносу миру како у региону, тако и глобално.

Министар Доскозил је током посјете Црној Гори обишао Центар за обуку Војске Црне Горе у Даниловграду, гдје је присуствовао Иницијалној планској конференцији за одржавање вјежбе „Цоммон Цхалленге 2017“, на којој учествују припадници војски Аустрије, Црне Горе и Македоније. Такође, аустријски министар је био у прилици и да се боље упозна са задацима и плановима ВЦГ у сфери планинског ратовања, као и усавршавањем и учењем њемачког језика. Министри су се сагласили да је сарадња двије земље у области одбране интензивна, особито када је ријеч о јачању капацитета у области планинског ратовања, и изразили спремност за њено даље унапређење и у другим областима сектора одбране.
   

Министарсто одбране

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?