Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje za javnost Ministarstva unutrašnjih poslova

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Rožaje i Odjeljenja granične bezbjednosti Rožaje, nadležnog za graničnu kontrolu i za utvrđivanje povrede državne granice su, dana 27.06. 2016. godine, u prijepodnevnim časovima došli do saznanja o postavljanju table sa grbom Republike Kosova, natpisima „Rebublika Kosova” i „Dobro došli”, kao i zastave Republike Albanije. Pomenuta tabla i zastava su bili postavljeni na teritoriji Crne Gore, između graničnog prelaza Kula (Crna Gora) i graničnog prelaza Savine vode sa kosovske strane. 

U cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i postojanja povrede državne granice, policijski službenici su preduzeli sve mjere u konsultaciji sa nadležnim osnovnim državnim tužiocem, uključujući i uklanjanje pomenute table i zastave.

O ovom događaju obaviješteno je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, nadležni organ za rješavanje graničnih incidenata i povreda državne granice, u cilju rješavanja povrede državne granice diplomatskim putem.

Kasnije tokom istog dana, oko 20:25 časova, patrola OGB Rožaje je na mjestu gdje su bile postavljene tabla i zastava, zatekla i identifikovala lica koji su policijske službenike upoznali da su tu radi snimanja televizijskog priloga o demarkaciji granice. 

Policijski službenici OGB Rožaje su upozorili lica da se nalaze na teritoriji Crne Gore, te da za takvu aktivnost moraju zatražiti i dobiti dozvolu nadležnih organa Crne Gore, nakon čega su se lica udaljila sa naše teritorije. 

Sporazum o državnoj granici između Crne Gore iKosova, potpisan je 26. avgusta 2015. godine u Beču, nakon trogodišnjih pregovora komisija za granicu. U skladu sa odredbom člana 12 potpisanog Sporazuma, Crna Gora i Kosovo obavezale su se da će potvrditi, odnosno ratifikovati ovaj Sporazum u cilju stupanja na snagu. 

Skupština Crne Gore, na sjednici od 28. decembra 2015. godine, donijela je Zakon o potvrđivanju ovog Sporazuma i uz očekivanje da i Skupština Kosova izvrši njegovo potvrđivanje, odnosno ratifikaciju. 

Nezavisna međunarodna ekspertska Komisija, sastavljena od predstavnika SAD-a, Velike Britanije i Njemačke, koju je angažovala tadašnja predsjednica Kosova sa zadatkom da ocijene proces razgraničenja sa Crnom Gorom konstatovala je 29. marta 2016. godine da nijesu pronašli nepravilnosti u procesu razgraničenja te da sa pravnog i tehničkog aspekta nijesu pronašli nepravilnosti. 

Služba za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?