Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење за јавност Министарства унутрашњих послова

Полицијски службеници Одјељења безбједности Рожаје и Одјељења граничне безбједности Рожаје, надлежног за граничну контролу и за утврђивање повреде државне границе су, дана 27.06. 2016. године, у пријеподневним часовима дошли до сазнања о постављању табле са грбом Републике Косова, натписима „Ребублика Косова” и „Добро дошли”, као и заставе Републике Албаније. Поменута табла и застава су били постављени на територији Црне Горе, између граничног прелаза Кула (Црна Гора) и граничног прелаза Савине воде са косовске стране. 

У циљу утврђивања чињеничног стања и постојања повреде државне границе, полицијски службеници су предузели све мјере у консултацији са надлежним основним државним тужиоцем, укључујући и уклањање поменуте табле и заставе.

О овом догађају обавијештено је Министарство вањских послова и европских интеграција Црне Горе, надлежни орган за рјешавање граничних инцидената и повреда државне границе, у циљу рјешавања повреде државне границе дипломатским путем.

Касније током истог дана, око 20:25 часова, патрола ОГБ Рожаје је на мјесту гдје су биле постављене табла и застава, затекла и идентификовала лица који су полицијске службенике упознали да су ту ради снимања телевизијског прилога о демаркацији границе. 

Полицијски службеници ОГБ Рожаје су упозорили лица да се налазе на територији Црне Горе, те да за такву активност морају затражити и добити дозволу надлежних органа Црне Горе, након чега су се лица удаљила са наше територије. 

Споразум о државној граници између Црне Горе иКосова, потписан је 26. августа 2015. године у Бечу, након трогодишњих преговора комисија за границу. У складу са одредбом члана 12 потписаног Споразума, Црна Гора и Косово обавезале су се да ће потврдити, односно ратификовати овај Споразум у циљу ступања на снагу. 

Скупштина Црне Горе, на сједници од 28. децембра 2015. године, донијела је Закон о потврђивању овог Споразума и уз очекивање да и Скупштина Косова изврши његово потврђивање, односно ратификацију. 

Независна међународна експертска Комисија, састављена од представника САД-а, Велике Британије и Њемачке, коју је ангажовала тадашња предсједница Косова са задатком да оцијене процес разграничења са Црном Гором констатовала је 29. марта 2016. године да нијесу пронашли неправилности у процесу разграничења те да са правног и техничког аспекта нијесу пронашли неправилности. 

Служба за односе са јавношћу Министарства унутрашњих послова
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?