Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Akcionarski ugovor sa italijanskom kompanijom A2A

Objavljeno: 29.08.2016. 23:01 Autor: Ministarstvo ekonomije
Ministar ekonomije Vladimir Kavarić potpisao je danas u ime Vlade Crne Gore Akcionarski ugovor između Države Crne Gore i italijanske kompanije A2A S.p.A u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

Novi Akcionarski ugovor, koji će biti na snazi do 31. decembra 2016. godine, potpisali su ministar Kavarić i Oreste Bramanti u ime A2A.

Nakon što ga je usvojila Vlada, novi Akcionarski ugovor je u julu mjesecu dobio podršku i crnogorskog parlamenta. Akcionarski ugovorom u EPCG u potpunosti su zaštićeni svi interesi Države Crne Gore, prije svega kroz projekat izgradnje Drugog bloka TE „Pljevlja“, koji će se realizovati od strane EPCG bez državnih garancija.

Ustanovljeno je pravo preče kupovine koje podrazumijeva da je A2A u obavezi da obavijesti Vladu o eventualnoj namjeri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, a Država će, ako joj kupac ne odgovara, iskoristiti pravo preče kupovine. Pravo preče kupovine ostaje na snazi i kada istekne ugovor.

Takođe, A2A se odriče arbitraže, dok će EPCG i Država imati pravo na zahtjev za naknadu štete u slučaju krivičnih procesa i odgovornosti koje nastaju iz njih.

U slučaju nastanka okolnosti koje utiču na realizaciju novog Ugovora ili isteka Ugovora, vrijednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG je 250 miliona eura u 7 godišnjih rata. Nakon aktiviranja put opcije, A2A je u obavezi da ne blokira odluke koje predlaže Država, a prevashodno odluke u vezi sa Blokom II.

Najzad, A2A dobija pravo na upravljanje, odnosno predlaže menadžere, a njihovo imenovanje je moguće tek ako personalna rješenja dogovori sa Vladom (dogovorni/zajednički menadžment kao mehanizam kontrole).

PR SLUŽBA
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?