Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Акционарски уговор са италијанском компанијом А2А

Објављено: 29.08.2016. 23:01 Аутор: Министарство економије
Министар економије Владимир Каварић потписао је данас у име Владе Црне Горе Акционарски уговор између Државе Црне Горе и италијанске компаније А2А С.п.А у Електропривреди Црне Горе (ЕПЦГ).

Нови Акционарски уговор, који ће бити на снази до 31. децембра 2016. године, потписали су министар Каварић и Оресте Браманти у име А2А.

Након што га је усвојила Влада, нови Акционарски уговор је у јулу мјесецу добио подршку и црногорског парламента. Акционарски уговором у ЕПЦГ у потпуности су заштићени сви интереси Државе Црне Горе, прије свега кроз пројекат изградње Другог блока ТЕ „Пљевља“, који ће се реализовати од стране ЕПЦГ без државних гаранција.

Установљено је право прече куповине које подразумијева да је А2А у обавези да обавијести Владу о евентуалној намјери да прода акције, са јасним информацијама ко је купац и под којим условима, а Држава ће, ако јој купац не одговара, искористити право прече куповине. Право прече куповине остаје на снази и када истекне уговор.

Такође, А2А се одриче арбитраже, док ће ЕПЦГ и Држава имати право на захтјев за накнаду штете у случају кривичних процеса и одговорности које настају из њих.

У случају настанка околности које утичу на реализацију новог Уговора или истека Уговора, вриједност излазне опције по којој Влада преузима све акције које А2А има у ЕПЦГ је 250 милиона еура у 7 годишњих рата. Након активирања пут опције, А2А је у обавези да не блокира одлуке које предлаже Држава, а превасходно одлуке у вези са Блоком ИИ.

Најзад, А2А добија право на управљање, односно предлаже менаџере, а њихово именовање је могуће тек ако персонална рјешења договори са Владом (договорни/заједнички менаџмент као механизам контроле).

ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?