Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje na sadržaj sajta tzv. „Tursko-sirijskog odbora za ljudska prava“

Objavljeno: 01.09.2016. 00:12 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

U vezi sa neistinitim, neargumentovanim, neosnovanim i zlonamjernim tvrdnjama objavljenim na internet sajtu tzv. „Tursko-sirijskog odbora za ljudska prava“, koje su prenijeli pojedini mediji registrovani u Crnoj Gori, prema kojima su u Turskoj navodno lišeni slobode „brojni“ državljani Crne Gore umiješani u pokušaj vojnog udara u toj zemlji kao i tvrdnji o navodnom povezanošću Crne Gore i njenih visokih zvaničnika sa pokušajem vojnog udara u Turskoj Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore radi ispravnog i kompletnog informisanja saopštava sljedeće:

Bez ikakvog utemeljenja su tvrdnje da su u Turskoj uhapšeni „brojni“ državljani Crne Gore povezani sa pokušajem vojnog udara i da je zvanična Crna Gora na bilo koji način povezana sa pokušajem vojnog udara.

Ambasada Crne Gore u Republici Turskoj u redovnom je i uobičajenom kontaktu sa zvaničnicima ove prijateljske zemlje kao što nadležni državni organi Crne Gore održavaju takvu komunikaciju sa Ambasadom Republike Turske u Crnoj Gori. Ni u jednom od tih kontakata, kao ni prilikom posebnih brifinga za strane diplomate u Ankari na temu pokušaja vojnog udara Crna Gora nije ni na koji način čak ni pomenuta kao država u kontekstu u kojem se to zlonamjerno insinuira u pomenutom tekstu za razliku od pojedinih država, među kojima i zemalja Zapadnog Balkana, čiji su državljani lišeni slobode zbog sumnje u umiješanost u pokušaj vojnog udara.

Ni jedan građanin Crne Gore, a samo kao studenti turskih univerziteta u toj zemlji je trenutno oko 250 naših državljana, nije se do sada obratio našoj Ambasadi u Ankari za pomoć niti postoje, ni sa crnogorske ni sa turske strane, ikakva saznanja koja bi predstavljala i najmanji osnov sumnje, a kamoli dokaz iznijetih tvrdnji. Ni jedan relevantni i iole profesionalan turski ili strani medij nije do sada objavio ni jednu jedinu činjenicu koja bi mogla biti osnov za ponovljene zlonamjerne tvrdnje.

Ovo nije prvi put da se bez ikakvih osnova iznose insinuacije o navodnoj umiješanosti Crne Gore i državljana i čak zvaničnika Crne Gore u pokušaj vojnog udara u Turskoj. To je učinjeno prvi put 27. jula 2016. simultano na jednom portalu koji godinama iz susjedstva širi dezinformacije o Crnoj Gori i u ovdašnjim ispostavama istog poslodavca. Tada je insinuacije činjenicama demantovala Ambasada Republike Turske u Podgorici.

Nadležne državne institucije i danas su, povodom ponovljenih insinuacija, u kontaktu sa Ambasadom Crne Gore u Ankari i Ambasadom Republike Turske u Crnoj Gori još jednom provjerile stanje i dobile podatak da nema informacija odnosno osnova za iznijete insinuacije o navodnim hapšenjima državljana Crne Gore u Turskoj jer prema dosadašnjim zvaničnim informacijama nijedan državljanin Crne Gore nije u Turskoj lišen slobode zbog navodne umiješanosti u pokušaj državnog udara. Samim tim neosnovane su i tvrdnje o navodnom „krivičnom gonjenju“ pojedinih državljana Crne Gore „umiješanih u puč“.

Konačno, portal tzv. „Tursko-sirijskog odbora za ljudska prava“, koji je objavio navedene insinuacije, nije nikakav medij, a još manje je odbor za ljudska prava. Riječ je o Internet sajtu bez relevantnih uporišta i bez ikakvih podataka ko iza toga sajta stoji. Među nekoliko desetina sadržaja gotovo svih preuzimanih iz medija tokom protekla dva mjeseca, od kada je sajt registrovan uz skrivene podatke o vlasniku, ovo je jedini sadržaj čija tema nije isključivo Sirija ili Turska i to je jedini od pet tvitova koji nije retvitovanje tj. preuzimanje tuđih sadržaja. Jedini sljedbenik ove fantomske stranice na društvenoj mreži Tviter je autor jednog od sličnih sadržaja objavljenih 27. jula. Ne računajući one koji su osnovali ovaj sajt za jednokratnu upotrebu – objavljivanje ovakvih insinuacija u predizbornoj kampanji kao i onih protivnika Crne Gore koji su sadržaj munjevito „prenijeli“ ili su se naprasno za njega zainteresovali „tražeći komentar“ Vlade Crne Gore čak i prije nego što je sadržaj bio dostupan na pretraživačima dakle prije nego što su za ovaj dva mjeseca star sajt mogli saznati oni koji u njegovo postojanje nijesu bili upućeni od početka.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?