Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање на садржај сајта тзв. „Турско-сиријског одбора за људска права“

У вези са неистинитим, неаргументованим, неоснованим и злонамјерним тврдњама објављеним на интернет сајту тзв. „Турско-сиријског одбора за људска права“, које су пренијели поједини медији регистровани у Црној Гори, према којима су у Турској наводно лишени слободе „бројни“ држављани Црне Горе умијешани у покушај војног удара у тој земљи као и тврдњи о наводном повезаношћу Црне Горе и њених високих званичника са покушајем војног удара у Турској Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе ради исправног и комплетног информисања саопштава сљедеће:

Без икаквог утемељења су тврдње да су у Турској ухапшени „бројни“ држављани Црне Горе повезани са покушајем војног удара и да је званична Црна Гора на било који начин повезана са покушајем војног удара.

Амбасада Црне Горе у Републици Турској у редовном је и уобичајеном контакту са званичницима ове пријатељске земље као што надлежни државни органи Црне Горе одржавају такву комуникацију са Амбасадом Републике Турске у Црној Гори. Ни у једном од тих контаката, као ни приликом посебних брифинга за стране дипломате у Анкари на тему покушаја војног удара Црна Гора није ни на који начин чак ни поменута као држава у контексту у којем се то злонамјерно инсинуира у поменутом тексту за разлику од појединих држава, међу којима и земаља Западног Балкана, чији су држављани лишени слободе због сумње у умијешаност у покушај војног удара.

Ни један грађанин Црне Горе, а само као студенти турских универзитета у тој земљи је тренутно око 250 наших држављана, није се до сада обратио нашој Амбасади у Анкари за помоћ нити постоје, ни са црногорске ни са турске стране, икаква сазнања која би представљала и најмањи основ сумње, а камоли доказ изнијетих тврдњи. Ни један релевантни и иоле професионалан турски или страни медиј није до сада објавио ни једну једину чињеницу која би могла бити основ за поновљене злонамјерне тврдње.

Ово није први пут да се без икаквих основа износе инсинуације о наводној умијешаности Црне Горе и држављана и чак званичника Црне Горе у покушај војног удара у Турској. То је учињено први пут 27. јула 2016. симултано на једном порталу који годинама из сусједства шири дезинформације о Црној Гори и у овдашњим испоставама истог послодавца. Тада је инсинуације чињеницама демантовала Амбасада Републике Турске у Подгорици.

Надлежне државне институције и данас су, поводом поновљених инсинуација, у контакту са Амбасадом Црне Горе у Анкари и Амбасадом Републике Турске у Црној Гори још једном провјериле стање и добиле податак да нема информација односно основа за изнијете инсинуације о наводним хапшењима држављана Црне Горе у Турској јер према досадашњим званичним информацијама ниједан држављанин Црне Горе није у Турској лишен слободе због наводне умијешаности у покушај државног удара. Самим тим неосноване су и тврдње о наводном „кривичном гоњењу“ појединих држављана Црне Горе „умијешаних у пуч“.

Коначно, портал тзв. „Турско-сиријског одбора за људска права“, који је објавио наведене инсинуације, није никакав медиј, а још мање је одбор за људска права. Ријеч је о Интернет сајту без релевантних упоришта и без икаквих података ко иза тога сајта стоји. Међу неколико десетина садржаја готово свих преузиманих из медија током протекла два мјесеца, од када је сајт регистрован уз скривене податке о власнику, ово је једини садржај чија тема није искључиво Сирија или Турска и то је једини од пет твитова који није ретвитовање тј. преузимање туђих садржаја. Једини сљедбеник ове фантомске странице на друштвеној мрежи Твитер је аутор једног од сличних садржаја објављених 27. јула. Не рачунајући оне који су основали овај сајт за једнократну употребу – објављивање оваквих инсинуација у предизборној кампањи као и оних противника Црне Горе који су садржај муњевито „пренијели“ или су се напрасно за њега заинтересовали „тражећи коментар“ Владе Црне Горе чак и прије него што је садржај био доступан на претраживачима дакле прије него што су за овај два мјесеца стар сајт могли сазнати они који у његово постојање нијесу били упућени од почетка.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?