Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Gvozdenović: Crnu Goru razvijati u pravcu karbon-neutralne destinacije

Crnu Goru treba različitim mehanizmima razvijati u pravcu karbon-neutralne destinacije, saopšteno je, između ostalog, tokom izlaganja ministra Branimira Gvozdenovića na konferenciji „Investiranje u turizam za inkluzivnu budućnost: Izazovi i mogućnosti", koju organizuju Svjetska turistička organizacija (UNWTO), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Ministarstvo turizma i antikviteta Jordana u Reni (Jordan).

“Stvaranjem inovativnih partnerstava i pružanjem podrške projektima koji će obezbijediti smanjenje emisije štetnih gasova ide se ka cilju da se Crna Gora razvija kao karbon-neutralna destinacija koja turistima nudi poseban doživljaj.

Stoga je neophodno raditi na svim frontovima – od prilagođavanja postojećih i uvođenja novih zakonskih rješenja, inovativnih rješenja u prostornom planiranju zasnovanih na principima održivog, niskokarbonskog razvoja, kreiranja mehanizama finansijske podrške koja će poslovnim subjektima olakšati i dodatno ih motivisati da svoje poslovanje „ozelene“, preko programa podizanja nivoa informisanosti cjelokupne populacije“ , istakao je ministar Gvozdenović.

Tokom Konferencije, Ministar se sastao sa Generalnim sekretarom UNWTO, dr Talebom Rifaijem, koji je potvrdio da će nastaviti aktivnosti na jačanju kapaciteta ljudskih resursa u Ministarstvu i čestitao Crnoj Gori na ubrzanom i inovativnom razvoju.

Pored toga, Ministar je održao sastanak sa Ministarkom turizma i antikvititeta Jordana, na kom su razmijenili iskustva na promociji održivog razvoja turizma u svojim zemljama, kao i sastanak sa predstavnicima EBRD na kom je dogovoreno da se u narednom periodu organizuje sastanak sa finansijskim institucijama u cilju definisanja razvoja projekta izgradnje 76 hotela. 

Učešće na Konferenciji je značajno sa aspekta prezentacije održivog razvoja sektora turizma, a Ministar je iskoristio priliku da promoviše Crnu Goru i projekte vezane za održivi razvoj, kao i povezivanje turističke ponude Sjevera i Juga.

Cilj Konferencije je da se pokrene diskusija o glavnim pitanjima koja se tiču finansiranja i uloge turizma kao modela za inkluzivni rast, koji tangira zapošljavanje mladih i pitanja rodne ravnopravnosti, ali i pitanja energetske efikasnosti.

Crna Gora je članica UNWTO od 2007. godine, a od septembra 2015. godine postala Potpredsjedavajući UNWTO Regionalne komisije za Evropu i aktivno je uključena u različite aktivnosti UNWTO.


Ministarstvo održivog razvoja i turizma / Služba za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?