Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Гвозденовић: Црну Гору развијати у правцу карбон-неутралне дестинације

Црну Гору треба различитим механизмима развијати у правцу карбон-неутралне дестинације, саопштено је, између осталог, током излагања министра Бранимира Гвозденовића на конференцији „Инвестирање у туризам за инклузивну будућност: Изазови и могућности", коју организују Свјетска туристичка организација (УНWТО), Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Министарство туризма и антиквитета Јордана у Рени (Јордан).

“Стварањем иновативних партнерстава и пружањем подршке пројектима који ће обезбиједити смањење емисије штетних гасова иде се ка циљу да се Црна Гора развија као карбон-неутрална дестинација која туристима нуди посебан доживљај.

Стога је неопходно радити на свим фронтовима – од прилагођавања постојећих и увођења нових законских рјешења, иновативних рјешења у просторном планирању заснованих на принципима одрживог, нискокарбонског развоја, креирања механизама финансијске подршке која ће пословним субјектима олакшати и додатно их мотивисати да своје пословање „озелене“, преко програма подизања нивоа информисаности цјелокупне популације“ , истакао је министар Гвозденовић.

Током Конференције, Министар се састао са Генералним секретаром УНWТО, др Талебом Рифаијем, који је потврдио да ће наставити активности на јачању капацитета људских ресурса у Министарству и честитао Црној Гори на убрзаном и иновативном развоју.

Поред тога, Министар је одржао састанак са Министарком туризма и антиквититета Јордана, на ком су размијенили искуства на промоцији одрживог развоја туризма у својим земљама, као и састанак са представницима ЕБРД на ком је договорено да се у наредном периоду организује састанак са финансијским институцијама у циљу дефинисања развоја пројекта изградње 76 хотела. 

Учешће на Конференцији је значајно са аспекта презентације одрживог развоја сектора туризма, а Министар је искористио прилику да промовише Црну Гору и пројекте везане за одрживи развој, као и повезивање туристичке понуде Сјевера и Југа.

Циљ Конференције је да се покрене дискусија о главним питањима која се тичу финансирања и улоге туризма као модела за инклузивни раст, који тангира запошљавање младих и питања родне равноправности, али и питања енергетске ефикасности.

Црна Гора је чланица УНWТО од 2007. године, а од септембра 2015. године постала Потпредсједавајући УНWТО Регионалне комисије за Европу и активно је укључена у различите активности УНWТО.


Министарство одрживог развоја и туризма / Служба за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?