Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Evropski sud za ljudska prava donio odluku u korist države Crne Gore u slučaju „Vučeljić protiv Crne Gore“

Objavljeno: 23.11.2016. 18:54 Autor: Zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava
Video: Izjava zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Valentine Pavličić
 
Evropski sud za ljudska prava donio je 17. novembra 2016. godine Odluku u korist države Crne Gore u predmetu „Vučeljić protiv Crne Gore“. Navedenom odlukom je predstavka crnogorskog državljanina Mojsija Vučeljića, proglašena kao neprihvatljiva u skladu sa članom 35 stav 1 i 4 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Gospodin Vučeljić je crnogorski državljanin koji je u Crnoj Gori pokrenuo parnični postupak protiv Države, kao osnivača javnog radiodifuznog servisa Radio Televizije Crne Gore i G.K., jednog od zaposlenih na RTCG, žaleći se, između ostalog na povredu člana 6 Konvencije, konkretno prekomjernu dužinu trajanja parničnog i izvršnog postupka.

Ispitujući navedenu predstavku Sud je istovremeno ispitivao i djelotvornost pravnih lijekova koji postoje u nacionalnom pravnom sistemu Crne Gore, a koji se odnose na povredu prava na pravično sudjenje. Ovom odlukom potvrdio je svoj stav o djelotvornosti Ustavne žalbe i ustanovio da Tužba za pravično zadovoljenje kao pravni lijek koji se odnosi na dužinu trajanja postupka i podnosi se Vrhovnom sudu Crne Gore, ima se smatrati efikasnim domaćim pravnim sredstvom počev od donošenja ove odluke Suda, odnosno od 17. novembra 2016. godine.

Podsjećam da se od 4.septembra 2013. godine (odnosno od Odluke „Vukelić protiv Crne Gore“), Kontrolni zahtjev smatra djelotvornim pravnim sredstvom, čime se uz ovako zauzet stav o djelotvornosti Tužbe za pravično zadovoljenje (Odluke „Vučelić protiv Crne Gore“), uz djelotvornost Ustavne žalbe (Odluka „Siništaj protiv Crne Gore“) zaokružuje sudska praksa Evropskog suda u pogledu priznavanja djelotvornosti pravnih lijekova koji su normirani nacionalnim zakonodavstvom i koje su građani dužni da iskoriste prije nego što se obrate Evropskom sudu.

U svojstvu zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava ističem posebno da Odluka predstavlja veliki uspjeh naše države i pravosudnog sistema Crne Gore, s obzirom da smisao Evropske konvencije jeste da obezbijedi sredstvo kojim pojedinci mogu dobiti satisfakciju pred nacionalnim vlastima u slučaju povrede njihovih prava predviđenih Konvencijom, prije nego sto pokrenu mehanizam međunarodne zaštite.

Navedeno znači da su građani Crne Gore prije nego što se obrate Evropskom sudu za ljudska prava u pogledu povrede prava na pravično sudjenje dužni da iscrpe sve djelotvorne pravne lijekove koji im stoje na raspolaganju, a to su Kontrolni zahtjev, Tužba za pravično zadovoljenje i Ustavna žalba.

Posebno želim da istaknem doprinos Kancelarije državnog zastupnika Crne Gore, koja je od svog formiranja,velikim zalaganjem uspjela da dokaže djelotvornost navedenih pravnih lijekova koji su predviđeni u našem nacionalnom sistemu. Samim tim omogućili smo građanima Crne Gore da svoja prava mogu ostvarivati pred domaćim pravosudnim organima, i time smanjili njihovu potrebu za obraćanjem Evropskom sudu za ljudska prava.
Ova odluka, koja je, kako je navedeno, objavljena na sajtu Evropskog suda za ljudska prava, biće, nakon što bude prevedena na crnogorski jezik, objavljena i na sajtu Vrhovnog suda Crne Gore u dijelu koji se odnosi na sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i u Službenom listu Crne Gore.

Zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?