Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Европски суд за људска права донио одлуку у корист државе Црне Горе у случају „Вучељић против Црне Горе“

Видео: Изјава заступнице Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру Валентине Павличић
 
Европски суд за људска права донио је 17. новембра 2016. године Одлуку у корист државе Црне Горе у предмету „Вучељић против Црне Горе“. Наведеном одлуком је представка црногорског држављанина Мојсија Вучељића, проглашена као неприхватљива у складу са чланом 35 став 1 и 4 Европске конвенције о људским правима.

Господин Вучељић је црногорски држављанин који је у Црној Гори покренуо парнични поступак против Државе, као оснивача јавног радиодифузног сервиса Радио Телевизије Црне Горе и Г.К., једног од запослених на РТЦГ, жалећи се, између осталог на повреду члана 6 Конвенције, конкретно прекомјерну дужину трајања парничног и извршног поступка.

Испитујући наведену представку Суд је истовремено испитивао и дјелотворност правних лијекова који постоје у националном правном систему Црне Горе, а који се односе на повреду права на правично судјење. Овом одлуком потврдио је свој став о дјелотворности Уставне жалбе и установио да Тужба за правично задовољење као правни лијек који се односи на дужину трајања поступка и подноси се Врховном суду Црне Горе, има се сматрати ефикасним домаћим правним средством почев од доношења ове одлуке Суда, односно од 17. новембра 2016. године.

Подсјећам да се од 4.септембра 2013. године (односно од Одлуке „Вукелић против Црне Горе“), Контролни захтјев сматра дјелотворним правним средством, чиме се уз овако заузет став о дјелотворности Тужбе за правично задовољење (Одлуке „Вучелић против Црне Горе“), уз дјелотворност Уставне жалбе (Одлука „Сиништај против Црне Горе“) заокружује судска пракса Европског суда у погледу признавања дјелотворности правних лијекова који су нормирани националним законодавством и које су грађани дужни да искористе прије него што се обрате Европском суду.

У својству заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права истичем посебно да Одлука представља велики успјех наше државе и правосудног система Црне Горе, с обзиром да смисао Европске конвенције јесте да обезбиједи средство којим појединци могу добити сатисфакцију пред националним властима у случају повреде њихових права предвиђених Конвенцијом, прије него сто покрену механизам међународне заштите.

Наведено значи да су грађани Црне Горе прије него што се обрате Европском суду за људска права у погледу повреде права на правично судјење дужни да исцрпе све дјелотворне правне лијекове који им стоје на располагању, а то су Контролни захтјев, Тужба за правично задовољење и Уставна жалба.

Посебно желим да истакнем допринос Канцеларије државног заступника Црне Горе, која је од свог формирања,великим залагањем успјела да докаже дјелотворност наведених правних лијекова који су предвиђени у нашем националном систему. Самим тим омогућили смо грађанима Црне Горе да своја права могу остваривати пред домаћим правосудним органима, и тиме смањили њихову потребу за обраћањем Европском суду за људска права.
Ова одлука, која је, како је наведено, објављена на сајту Европског суда за људска права, биће, након што буде преведена на црногорски језик, објављена и на сајту Врховног суда Црне Горе у дијелу који се односи на судску праксу Европског суда за људска права, као и у Службеном листу Црне Горе.

Заступник Црне Горе пред Европским судом за људска права, Валентина Павличић
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?