Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ekspoze mandatara za sastav Vlade CG Duška Markovića na sjednici Skupštine CG

Objavljeno: 28.11.2016. 21:43 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                             
 


Ekspoze mandatara za sastav Vlade CG Duška Markovića na sjednici Skupštine Crne Gore

Ključne poruke

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je u ekpozeu iznijetom danas (28. novembar 2016.) u Skupštini da 41. Vlada Crne Gore, još jedna evropska Vlada Crne Gore, crpi nesporni legitimitet iz vrijedne izborne pobjede ostvarene na parlamentarnim izborima održanim 16. oktobra kao najznačajnijem političkom događaju nakon referenduma o obnovi nezavisnosti.

„Zašto tako kažem? Zato što je naša pobjeda vrjednija nego ikada. Ostvarena u političkoj utakmici sa konkurencijom koja je bila najorganizovanija do sada, sa njihovom kampanjom osmišljenom i u zemlji i van nje, koja nije satanizovala samo naše politike nego i nas lično, dakle sa konkurencijom koja je imala dosad neviđene resurse i koja je bila u vlasti, a ne van nje.zašto je važna ova pobjeda i šta vladi daje legitimitet“ – rekao je Duško Marković.

Strateški prioritet

Najvažnijim je istakao činjenicu da i nova Vlada zadržava članstvo u NATO i u EU kao ključni strateški prioritet na koji su u prethodnom periodu bili usmjereni ne samo Vlada, nego i gotovo cjelokupno društvo. „To je naša politička, bezbjednosna, ekonomska i civilizacijska odrednica“ – rekao je Mandatar dodajući da će odluka o članstvu u NATO biti donijeta u parlamentu.

Duško Marković je dodao da članstvo u NATO očekujemo na proljeće, a da do kraja 2019, dakle prije kraja mandata ove Vlade, što se poklapa i sa krajem mandata sadašnje Evropske komisije, očekujemo završetak pristupnih pregovora sa EU.

„Punopravno članstvo naše države u NATO će ojačati njen položaj na međunarodnoj sceni u svim oblastima. Crna Gora više neće biti objekat tuđih interesa, niti osporavanja njenog suvereniteta, nego aktivni faktor u građenju mira i stabilnosti u regionu i šire. Članstvo u NATO će našoj državi i našim građanima obezbijediti kvalitet bezbjednosti i stabilnosti kakav do sada nijesmo imali. … Svjesni smo da je Evropska Unija danas suočena sa mnogim novim krizama i izazovima, koji će vjerovatno zahtijevati transformaciju njenih institucija i nekih politika, i da će zajednica u koju ćemo ući – biti drugačija nego današnja. Međutim, to neće pokolebati našu čvrstu odlučnost da postanemo dio zajednice država i naroda koji dijele zajedničke vrijednosti demokratije, slobode i ravnopravnosti, i da zajedno sa njima gradimo stabilnu i prosperitetnu Evropu po mjeri njenih građana“ – rekao je Duško Marković.

Vanjska politika

Osim integracije u NATO i EU prioriteti ostaju unaprjeđenje i održavanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

„Veću pažnju posvetićemo intenziviranju odnosa sa susjedima, sa Evropskom unijom, sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom. Nastojaćemo da prevaziđemo nerazumijevanja u odnosima sa našim istorijskim saveznikom Rusijom“ – rekao je Mandatar ističući potrebu racionalizacije i kadrovskog snaženja naše diplomatske mreže.

Ekonomska politika

Nabrojivši uspjehe prethodne Vlade na ekonomskom planu, poput očuvanja makroekonomske stabilnosti, prosječnog godišnjeg ekonomskog rasta od oko 3, priliva direktnih stranih investicijha u iznosu od 1,3 milijarde eura u periodu 2013-2015, povečanja zarada i penzija itd. kao i činjenicu da je Crna Gora mjereno bruto društvenim proizvodom per capita po paritetu kupovnih snaga bolja od zemalja regiona mandatar je dodao da nam dubina našeg zaostajanja za Evropom ne daje pravo na zadovoljstvo i da nam ne ostavlja prostor za neracionalno korišćenje vremena i resursa kojima raspolažemo.

„Da bismo smanjili nezaposlenost i povećali kvalitet života građana kao osnovni cilj ekonomske politike, imperativ ove Vlade mora biti definisanje formule za ostvarenje dinamičnijeg, održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta po prosječnoj stopi u rasponu između 3,5 i 4% godišnje, koji će donijeti veći dohodak i više prilika za zapošljavanje. Ključni faktor uspjeha u ovom opredjeljenju, biće umješnost animiranja strateških stranih investitora za realizaciju razvojnih projekata koji su temelj ekonomskog rasta. Onih investitora, koji u našu zemlju donose ne samo neophodni kapital, već i specijalistička znanja i iskustva. Zato moramo širom otvoriti vrata za investicije, tako što će svi segmenti društva doprinijeti unaprjeđenju poslovnog ambijenta, pouzdanom i podsticajnom sistemu vladavine prava, kredibilnim institucijama koje će nastaviti proaktivnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima. Drugim riječima treba da stvorimo atmosferu u kojoj neće biti politikantskog i demagoškog otpora investitorima, te zdravim i održivim investicijama, uz punu svijest da samo uz takve investicije možemo ostvariti dinamičan i održiv ekonomski rast koji će donijeti nova radna mjesta i poboljšati životni standard građana“ – rekao je Duško Marković.

Mandatar je kao prvi zadatak naveo jačanje makroekonomske stabilnosti; kao drugi, kontinuirani razvoj kvalitetne infrastrukture i osmišljenu dugoročnu valorizaciju prirodnih resursa, kroz realizaciju razvojnih projekata, posebno u sektorima u kojima Crna Gora ima komparativne prednosti: turizmu, poljoprivredi, energetici i prerađivačkoj industriji; i kao treći unaprjeđenje konkurentnosti ekonomije, što podrazumijeva neodložan nastavak i uspješan epilog strukturnih reformi, kao i kontinuirano unaprjeđenje poslovnog ambijenta.

„Crna Gora treba da bude fiskalno snažna i finansijski stabilna država. U tom kontekstu, mjerama fiskalne konsolidacije, ova Vlada treba da obezbijedi da se tekuća javna potrošnja finansira isključivo iz izvornih prihoda, bez novog zaduživanja. Državna potrošnja mora biti racionalnija, sa manjim tekućim rashodima i većim prostorom za finansiranje kapitalnih projekata koji doprinose stvaranju dodate vrijednosti. Ključno je i rješavanje fiskalnih problema lokalnih samouprava. Važno je da lokalne samouprave budu dio ovih napora: da racionalizuju zaposlenost, eliminišu barijere investicijama i biznisu, unaprijede ažurnost, efikasnost i kompetentnost administracije, obezbijede održivo finansiranje svake od 23 lokalne zajednice, i time doprinesu većoj zaposlenosti i boljem i kvalitetnijem životu građana“ – rekao je Duško Marković.

Naveo je da će Vlada trasirati put opadajućeg trenda budžetskog deficita i javnog duga i vraćanje u granice Mastrihstskih kriterijuma.

„To će podrazumijevati mjere na prihodnoj strani budžeta usmjerene na efikasniju naplatu poreskog duga; redovnost izmirivanja poreskih obaveza i nultu toleranciju prema sivoj ekonomiji. Zadržavanje postojećih poreskih stopa, koje karakteriše manje oporezivanje rada i dohotka, uz povećanje efikasnosti poreske administracije, odnosno očuvanje konkurentnog i predvidivog poreskog sistema, krucijalno je za fiskalnu stabilnost zemlje. Proces fiskalne konsolidacije i jasna fiskalna strategija koju će usvojiti nova Vlada, podrazumijevaće i mjere na rashodnoj strani budžeta, kojima ćemo ograničiti nekontrolisan rast tekuće potrošnje.

Infrastruktura i razvojni projekti

Nabrojivši ključne infrastrukturne i razvojne projekte koji su u realizaciji ili pred početkom realizacije, poput prioritetne dionice Autoputa, podmorskog energetskog kabla, II Bloka TE Pljevlja, vjetroelektrana na Krnovu i Možuri itd. mandatar je naajvio osnivanje Eko–fonda, iz kojeg će se finansirati projekti i programi usmjereni na saniranje posljedica zagađenja i unaprjeđenje životne sredine.

Turizam

Podsjetivši da Crna Gora već godinama bilježi impresivne rezultate u turizmu i rekordne statistike u pogledu broja turista i ostvarenih prihoda koji su na nivou od preko 20% BDP–a, dok je broj turista i njihovih noćenja u 2015. godini premašio rekord iz 1987. godine mandatar je podsjetio na već realizovane projekte kao što su Aman rizort i vila Miločer na Svetom Stefanu, hotel Hilton u Podgorici i Porto Montenegro u Tivtu. Isti efekat očekujemo i od projekata koji će se realizovati u narednom četvorogodištu: Luštica Bay u Tivtu, Porto Novi i Mamula u Herceg Novom, hotel Kraljičina plaža u Miločeru, Plavi horizonti u Tivtu. Najavio je stvaranje uslova za realizaciju projekata na prioritetnim turističkim lokacijama: Buljarica, Kraljičina plaža, Maljevik, Velika plaža, i hercegnovski dio poluostrva Luštica kao i investicije u turističku i saobraćajnu infrastrukturu Sjevernog regiona i time dati dodatni impuls realizaciji projekata na prostoru Bjelasice i Komova, Durmitorskog područja i Hajle.

Poljoprivreda

Govoreći o poljoprivredi mandatar je rekao da je cilj Crne Gore da naše poljoprivrednike do 2020. godine spremimo za izazov članstva u EU, te da modernizujemo njihovu proizvodnju, povećamo produktivnost poljoprivrednih gazdinstava i uvedemo više standarda bezbjednosti hrane.

Prerađivačka industrija

U oblasti prerađivačke industrije mandatar Duško Marković je najavio destimulisanje izvoza drvne sirovine i povećanje investicija u drvnu industriju, pogotovo onu usmjerenu ka većem stepenu finalizacije proizvoda kao i preispitivanje postojećeg modela koncesija.

Nakon što su sačuvani proizvodnja i radna mejsta u velikim industrijskim i rudarskim sistemima: KAP–u, Željezari, Rudniku mrkog uglja u Beranama, Rudnicima boksita u Nikšiću, Vektri–Jakić najavljena je druga faza podaticanja diversifikacije proizvodnih programa i veći nivo prerade u svim industrijskim postrojenjima čime se doprinosi otvaranju novih radnih mjesta, povećanju proizvodnje i stvaranju nove vrijednosti ukupnog društvenog proizvoda.

„Stremeći tom cilju, prerađivačka industrija će imati podršku i ove Vlade kroz subvencioniranje programa za uvođenje novih tehnologija i inovativnosti, za otvaranje novih proizvodnih i prerađivačkih pogona, i za proširenje izvozne baze ekonomije“ – rekao je mandatar Duško Marković.

Regionalni razvoj

Na temu regionalnog razvoja mandatar je rekao da će prioritet biti uspješna implementacija politike dodatnih podsticaja biznisu koja treba da doprinese rješavanju najvećeg izazova ovog regiona – rastuće nezaposlenosti.

Unapređenje konkurentnosti ekonomije

Mandatar je govoreći o unaprjeđenju konkurentnosti ekonomije rekao da se pokazalo da nedovoljno stvaramo, da smo nedovoljno konkurentni i da ne valorizujemo razvojne resurse na efikasan način.

„Zato strukturne reforme u kombinaciji sa fiskalnom konsolidacijom, imaju za cilj finansijsku stabilnost i rast produktivnosti i konkurentnosti. Setom reformskih mjera, ova Vlada ima za cilj da unaprijedi poslovni ambijent kao skup jasno uspostavljenih pravila kojima su definisana imovinska prava, smanjeni troškovi rješavanja sporova, povećana predvidivost ekonomskih odnosa i ugovornim stranama obezbijeđena osnovna zaštita od zloupotreba. U tom smislu, poslovni ambijent ćemo unaprjeđivati u dijelu zaštite vlasničkih prava; efikasnosti izvršenja ugovora i efikasnijeg rada katastra; izdavanja građevinskih dozvola; racionalizacije troškova komunalnih i drugih naknada na lokalnom nivou. Posebno ćemo se fokusirati na završetak potrebne prostorno–planske dokumentacije, kao važnog preduslova privlačenja investicija. Vlada će predložiti donošenje novog prostornog plana Crne Gore, budući da se postojeći odnosi na period do 2020. godine. Donijećemo Prostorni plan posebne namjene za obalno područje, kao prvi korak ka integralnom upravljanju ovim prostorom. Istovremeno, insistiraćemo na najvećem stepenu usklađenosti prostorno–urbanističkih planova sa ovim planom višeg reda. Takođe, donijećemo i prostorne planove posebne namjene za Skadarsko jezero i Prokletije, detaljne prostorne planove za prostor višenamjenskih akumulacija na Morači i Komarnici, kao i za Jadransko–jonski autoput. Novim zakonskim rješenjima uvešće se elektronski sistem poslovanja u planiranju i poboljšati kontrola kvaliteta planskih dokumenata“ – rekao je mandatar Vlade Duško Marković.

Govoreći o poreskom sistemu Duško Marković je najavio posebnu pažnju koja eć biti posvećena većoj efikasnosti poreske administracije i smanjenju sive ekonomije.

Obrazovanje i nauka

U oblasti srednjeg obrazovanja najavio je nastavak reforme nastavnih planova sa posebnom pažnjom izgradnji kvalitetnog sistema stručnog obrazovanja a u oblasti visokog obrazovanja jasno profilisanje upisne politike i usklađivanje sa potrebama razvoja nacionalne ekonomije i okolnostima na tržištu rada.

„Cilj Vlade koju predstavljam je dalji razvoj nauke i inovacija kroz sprovođenje reformskih mjera, kroz podizanje kvaliteta domaće naučno–istraživačke zajednice, kroz razvoj međunarodne mreže saradnje i intenzivnije prožimanje nauke i biznisa“ – rekao je Duško Marković.

Zdravstvo

Govoreći na temu zdravstva mandatar Duško Marković je najavio na primarnom nivou uvođenje šireg spektra medicinskih usluga, koje će biti dostupnije za sve kategorije stanovništva.
„Dopunski rad medicinskog kadra, koji je u prethodnom periodu bio donekle sporan, uredićemo uz jasna pravila i odgovarajući nadzor. Za takav rad ćemo uvesti obavezne doprinose budžetu, koji će povećati prihode u državnim fondovima“ – rekao je Duško Marković.

Tržište rada, socijalna zaštita i penzijski sistem

Mandatar je najavio povećanje broa onih koji stvaraju u odnosu na broj onih koji troše ono što stvorimo.

„Potrebno je mijenjati razuđeni sistem socijalno–zaštitnih mjera, koji ne stimuliše radnu aktivnost stanovništva. Zato ćemo, uz nove mjere, uz dijalog sa socijalnim partnerima, i u skladu sa obavezama iz pregovaračkog procesa sa Evropskom Unijom, tražiti načine za povećanje fleksibilnosti i mobilnosti na tržištu rada. Tako ćemo smanjiti neformalnu zaposlenost i suzbiti neprijavljeni rad. Cilj nam je da stvorimo više šansi za zapošljavanje, naročito mladih ljudi i osjetljivih grupa stanovništva, i obezbijedimo ujednačenu mogućnost za zapošljavanje. Nastavićemo sa aktivnom politikom zapošljavanja, koja uključuje kreditnu i grant podršku za angažovanje mladih, kao i podršku kroz programe samozapošljavanja i obuka za dugoročno nezaposlene. Vlada će obezbijediti poslodavcima subvenciju poreza i doprinosa na zarade za lica koja zaposle, a koja su izgubila posao uvođenjem stečaja. Isto tako, i za one koji su proglašeni tehnološkim viškom. Za te kategorije, preko Investiciono–razvojnog fonda, obezbijedićemo beskamatne kreditne linije, ako se opredijele za razvoj sopstvenog biznisa. Olakšaćemo procedure za dodjelu beskamatnih kredita i mladim visokoškolcima“ – rekao je Duško Marković.

Kultura i sport

Na temu kulture i sporta mandatar je najavio rad na očuvanju, afirmaciji i boljoj valorizaciji svih naših kulturnih dobara i kulturne baštine.

„Donijećemo Nacionalnu strategiju razvoja sporta za period od četiri godine, a s obzirom da je sadašnji Zakon o sportu pokazao i određene nedostatke i propuste – predložićemo adekvatnija rješenja. Planski ćemo širiti mrežu sportske infrastrukture, osposobiti institucije za vršenje redovnih ljekarskih pregleda i testiranja sportista, kao i unaprijediti sistem finansiranja sporta. Vlada će imati nultu toleranciju za bilo kakav vid ispoljavanja nasilja na sportskim terenima i tribinama stadiona i dvorana“ – rekao je mandatar.

Reforma javne uprave

Ocijenivši da je postojeća administracija glomazna, skupa i inertna za tržišne izazove mandatar je rekao da takvo stanje zahtijeva unaprjeđenje kadrovske strukture, podizanje profesionalizma i rješavanje pitanja viška zaposlenih u javnoj upravi.

„Za postizanje cilja održivog ekonomskog rasta i ukupnog progresa društva potrebna je i bolje motivisana javna služba, uz istovremeno jačanje sistema nadzora i odgovornosti za preuzete obaveze, počev od nivoa rukovođenja, pa do svakog radnog mjesta u administraciji“ – rekao je mandatar Duško Marković.

Ekspoze mandatara za sastav Vlade Duška Markovića na sjednici Skupštine CG možete preuzeti ovdje.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?