Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Експозе мандатара за састав Владе ЦГ Душка Марковића на сједници Скупштине ЦГ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                             
 


Експозе мандатара за састав Владе ЦГ Душка Марковића на сједници Скупштине Црне Горе

Кључне поруке

Мандатар за састав Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је у екпозеу изнијетом данас (28. новембар 2016.) у Скупштини да 41. Влада Црне Горе, још једна европска Влада Црне Горе, црпи неспорни легитимитет из вриједне изборне побједе остварене на парламентарним изборима одржаним 16. октобра као најзначајнијем политичком догађају након референдума о обнови независности.

„Зашто тако кажем? Зато што је наша побједа врједнија него икада. Остварена у политичкој утакмици са конкуренцијом која је била најорганизованија до сада, са њиховом кампањом осмишљеном и у земљи и ван ње, која није сатанизовала само наше политике него и нас лично, дакле са конкуренцијом која је имала досад невиђене ресурсе и која је била у власти, а не ван ње.зашто је важна ова побједа и шта влади даје легитимитет“ – рекао је Душко Марковић.

Стратешки приоритет

Најважнијим је истакао чињеницу да и нова Влада задржава чланство у НАТО и у ЕУ као кључни стратешки приоритет на који су у претходном периоду били усмјерени не само Влада, него и готово цјелокупно друштво. „То је наша политичка, безбједносна, економска и цивилизацијска одредница“ – рекао је Мандатар додајући да ће одлука о чланству у НАТО бити донијета у парламенту.

Душко Марковић је додао да чланство у НАТО очекујемо на прољеће, а да до краја 2019, дакле прије краја мандата ове Владе, што се поклапа и са крајем мандата садашње Европске комисије, очекујемо завршетак приступних преговора са ЕУ.

„Пуноправно чланство наше државе у НАТО ће ојачати њен положај на међународној сцени у свим областима. Црна Гора више неће бити објекат туђих интереса, нити оспоравања њеног суверенитета, него активни фактор у грађењу мира и стабилности у региону и шире. Чланство у НАТО ће нашој држави и нашим грађанима обезбиједити квалитет безбједности и стабилности какав до сада нијесмо имали. … Свјесни смо да је Европска Унија данас суочена са многим новим кризама и изазовима, који ће вјероватно захтијевати трансформацију њених институција и неких политика, и да ће заједница у коју ћемо ући – бити другачија него данашња. Међутим, то неће поколебати нашу чврсту одлучност да постанемо дио заједнице држава и народа који дијеле заједничке вриједности демократије, слободе и равноправности, и да заједно са њима градимо стабилну и просперитетну Европу по мјери њених грађана“ – рекао је Душко Марковић.

Вањска политика

Осим интеграције у НАТО и ЕУ приоритети остају унапрјеђење и одржавање добросусједских односа и регионалне сарадње.

„Већу пажњу посветићемо интензивирању односа са сусједима, са Европском унијом, са Сједињеним Америчким Државама и Кином. Настојаћемо да превазиђемо неразумијевања у односима са нашим историјским савезником Русијом“ – рекао је Мандатар истичући потребу рационализације и кадровског снажења наше дипломатске мреже.

Економска политика

Набројивши успјехе претходне Владе на економском плану, попут очувања макроекономске стабилности, просјечног годишњег економског раста од око 3, прилива директних страних инвестицијха у износу од 1,3 милијарде еура у периоду 2013-2015, повечања зарада и пензија итд. као и чињеницу да је Црна Гора мјерено бруто друштвеним производом пер цапита по паритету куповних снага боља од земаља региона мандатар је додао да нам дубина нашег заостајања за Европом не даје право на задовољство и да нам не оставља простор за нерационално коришћење времена и ресурса којима располажемо.

„Да бисмо смањили незапосленост и повећали квалитет живота грађана као основни циљ економске политике, императив ове Владе мора бити дефинисање формуле за остварење динамичнијег, одрживог и инклузивног економског раста по просјечној стопи у распону између 3,5 и 4% годишње, који ће донијети већи доходак и више прилика за запошљавање. Кључни фактор успјеха у овом опредјелјенју, биће умјешност анимирања стратешких страних инвеститора за реализацију развојних пројеката који су темељ економског раста. Оних инвеститора, који у нашу земљу доносе не само неопходни капитал, већ и специјалистичка знања и искуства. Зато морамо широм отворити врата за инвестиције, тако што ће сви сегменти друштва допринијети унапрјеђењу пословног амбијента, поузданом и подстицајном систему владавине права, кредибилним институцијама које ће наставити проактивну борбу против корупције и организованог криминала на свим нивоима. Другим ријечима треба да створимо атмосферу у којој неће бити политикантског и демагошког отпора инвеститорима, те здравим и одрживим инвестицијама, уз пуну свијест да само уз такве инвестиције можемо остварити динамичан и одржив економски раст који ће донијети нова радна мјеста и побољшати животни стандард грађана“ – рекао је Душко Марковић.

Мандатар је као први задатак навео јачање макроекономске стабилности; као други, континуирани развој квалитетне инфраструктуре и осмишљену дугорочну валоризацију природних ресурса, кроз реализацију развојних пројеката, посебно у секторима у којима Црна Гора има компаративне предности: туризму, пољопривреди, енергетици и прерађивачкој индустрији; и као трећи унапрјеђење конкурентности економије, што подразумијева неодложан наставак и успјешан епилог структурних реформи, као и континуирано унапрјеђење пословног амбијента.

„Црна Гора треба да буде фискално снажна и финансијски стабилна држава. У том контексту, мјерама фискалне консолидације, ова Влада треба да обезбиједи да се текућа јавна потрошња финансира искључиво из изворних прихода, без новог задуживања. Државна потрошња мора бити рационалнија, са мањим текућим расходима и већим простором за финансирање капиталних пројеката који доприносе стварању додате вриједности. Кључно је и рјешавање фискалних проблема локалних самоуправа. Важно је да локалне самоуправе буду дио ових напора: да рационализују запосленост, елиминишу баријере инвестицијама и бизнису, унаприједе ажурност, ефикасност и компетентност администрације, обезбиједе одрживо финансирање сваке од 23 локалне заједнице, и тиме допринесу већој запослености и бољем и квалитетнијем животу грађана“ – рекао је Душко Марковић.

Навео је да ће Влада трасирати пут опадајућег тренда буџетског дефицита и јавног дуга и враћање у границе Мастрихстских критеријума.

„То ће подразумијевати мјере на приходној страни буџета усмјерене на ефикаснију наплату пореског дуга; редовност измиривања пореских обавеза и нулту толеранцију према сивој економији. Задржавање постојећих пореских стопа, које карактерише мање опорезивање рада и дохотка, уз повећање ефикасности пореске администрације, односно очување конкурентног и предвидивог пореског система, круцијално је за фискалну стабилност земље. Процес фискалне консолидације и јасна фискална стратегија коју ће усвојити нова Влада, подразумијеваће и мјере на расходној страни буџета, којима ћемо ограничити неконтролисан раст текуће потрошње.

Инфраструктура и развојни пројекти

Набројивши кључне инфраструктурне и развојне пројекте који су у реализацији или пред почетком реализације, попут приоритетне дионице Аутопута, подморског енергетског кабла, ИИ Блока ТЕ Пљевља, вјетроелектрана на Крнову и Можури итд. мандатар је наајвио оснивање Еко–фонда, из којег ће се финансирати пројекти и програми усмјерени на санирање посљедица загађења и унапрјеђење животне средине.

Туризам

Подсјетивши да Црна Гора већ годинама биљежи импресивне резултате у туризму и рекордне статистике у погледу броја туриста и остварених прихода који су на нивоу од преко 20% БДП–а, док је број туриста и њихових ноћења у 2015. години премашио рекорд из 1987. године мандатар је подсјетио на већ реализоване пројекте као што су Аман ризорт и вила Милочер на Светом Стефану, хотел Хилтон у Подгорици и Порто Монтенегро у Тивту. Исти ефекат очекујемо и од пројеката који ће се реализовати у наредном четворогодишту: Луштица Баy у Тивту, Порто Нови и Мамула у Херцег Новом, хотел Краљичина плажа у Милочеру, Плави хоризонти у Тивту. Најавио је стварање услова за реализацију пројеката на приоритетним туристичким локацијама: Буљарица, Краљичина плажа, Маљевик, Велика плажа, и херцегновски дио полуострва Луштица као и инвестиције у туристичку и саобраћајну инфраструктуру Сјеверног региона и тиме дати додатни импулс реализацији пројеката на простору Бјеласице и Комова, Дурмиторског подручја и Хајле.

Пољопривреда

Говорећи о пољопривреди мандатар је рекао да је циљ Црне Горе да наше пољопривреднике до 2020. године спремимо за изазов чланства у ЕУ, те да модернизујемо њихову производњу, повећамо продуктивност пољопривредних газдинстава и уведемо више стандарда безбједности хране.

Прерађивачка индустрија

У области прерађивачке индустрије мандатар Душко Марковић је најавио дестимулисање извоза дрвне сировине и повећање инвестиција у дрвну индустрију, поготово ону усмјерену ка већем степену финализације производа као и преиспитивање постојећег модела концесија.

Након што су сачувани производња и радна мејста у великим индустријским и рударским системима: КАП–у, Жељезари, Руднику мрког угља у Беранама, Рудницима боксита у Никшићу, Вектри–Јакић најављена је друга фаза податицања диверсификације производних програма и већи ниво прераде у свим индустријским постројењима чиме се доприноси отварању нових радних мјеста, повећању производње и стварању нове вриједности укупног друштвеног производа.

„Стремећи том циљу, прерађивачка индустрија ће имати подршку и ове Владе кроз субвенционирање програма за увођење нових технологија и иновативности, за отварање нових производних и прерађивачких погона, и за проширење извозне базе економије“ – рекао је мандатар Душко Марковић.

Регионални развој

На тему регионалног развоја мандатар је рекао да ће приоритет бити успјешна имплементација политике додатних подстицаја бизнису која треба да допринесе рјешавању највећег изазова овог региона – растуће незапослености.

Унапређење конкурентности економије

Мандатар је говорећи о унапрјеђењу конкурентности економије рекао да се показало да недовољно стварамо, да смо недовољно конкурентни и да не валоризујемо развојне ресурсе на ефикасан начин.

„Зато структурне реформе у комбинацији са фискалном консолидацијом, имају за циљ финансијску стабилност и раст продуктивности и конкурентности. Сетом реформских мјера, ова Влада има за циљ да унаприједи пословни амбијент као скуп јасно успостављених правила којима су дефинисана имовинска права, смањени трошкови рјешавања спорова, повећана предвидивост економских односа и уговорним странама обезбијеђена основна заштита од злоупотреба. У том смислу, пословни амбијент ћемо унапрјеђивати у дијелу заштите власничких права; ефикасности извршења уговора и ефикаснијег рада катастра; издавања грађевинских дозвола; рационализације трошкова комуналних и других накнада на локалном нивоу. Посебно ћемо се фокусирати на завршетак потребне просторно–планске документације, као важног предуслова привлачења инвестиција. Влада ће предложити доношење новог просторног плана Црне Горе, будући да се постојећи односи на период до 2020. године. Донијећемо Просторни план посебне намјене за обално подручје, као први корак ка интегралном управљању овим простором. Истовремено, инсистираћемо на највећем степену усклађености просторно–урбанистичких планова са овим планом вишег реда. Такође, донијећемо и просторне планове посебне намјене за Скадарско језеро и Проклетије, детаљне просторне планове за простор вишенамјенских акумулација на Морачи и Комарници, као и за Јадранско–јонски аутопут. Новим законским рјешењима увешће се електронски систем пословања у планирању и побољшати контрола квалитета планских докумената“ – рекао је мандатар Владе Душко Марковић.

Говорећи о пореском систему Душко Марковић је најавио посебну пажњу која ећ бити посвећена већој ефикасности пореске администрације и смањењу сиве економије.

Образовање и наука

У области средњег образовања најавио је наставак реформе наставних планова са посебном пажњом изградњи квалитетног система стручног образовања а у области високог образовања јасно профилисање уписне политике и усклађивање са потребама развоја националне економије и околностима на тржишту рада.

„Циљ Владе коју представљам је даљи развој науке и иновација кроз спровођење реформских мјера, кроз подизање квалитета домаће научно–истраживачке заједнице, кроз развој међународне мреже сарадње и интензивније прожимање науке и бизниса“ – рекао је Душко Марковић.

Здравство

Говорећи на тему здравства мандатар Душко Марковић је најавио на примарном нивоу увођење ширег спектра медицинских услуга, које ће бити доступније за све категорије становништва.
„Допунски рад медицинског кадра, који је у претходном периоду био донекле споран, уредићемо уз јасна правила и одговарајући надзор. За такав рад ћемо увести обавезне доприносе буџету, који ће повећати приходе у државним фондовима“ – рекао је Душко Марковић.

Тржиште рада, социјална заштита и пензијски систем

Мандатар је најавио повећање броа оних који стварају у односу на број оних који троше оно што створимо.

„Потребно је мијењати разуђени систем социјално–заштитних мјера, који не стимулише радну активност становништва. Зато ћемо, уз нове мјере, уз дијалог са социјалним партнерима, и у складу са обавезама из преговарачког процеса са Европском Унијом, тражити начине за повећање флексибилности и мобилности на тржишту рада. Тако ћемо смањити неформалну запосленост и сузбити непријављени рад. Циљ нам је да створимо више шанси за запошљавање, нарочито младих људи и осјетљивих група становништва, и обезбиједимо уједначену могућност за запошљавање. Наставићемо са активном политиком запошљавања, која укључује кредитну и грант подршку за ангажовање младих, као и подршку кроз програме самозапошљавања и обука за дугорочно незапослене. Влада ће обезбиједити послодавцима субвенцију пореза и доприноса на зараде за лица која запосле, а која су изгубила посао увођењем стечаја. Исто тако, и за оне који су проглашени технолошким вишком. За те категорије, преко Инвестиционо–развојног фонда, обезбиједићемо бескаматне кредитне линије, ако се опредијеле за развој сопственог бизниса. Олакшаћемо процедуре за додјелу бескаматних кредита и младим високошколцима“ – рекао је Душко Марковић.

Култура и спорт

На тему културе и спорта мандатар је најавио рад на очувању, афирмацији и бољој валоризацији свих наших културних добара и културне баштине.

„Донијећемо Националну стратегију развоја спорта за период од четири године, а с обзиром да је садашњи Закон о спорту показао и одређене недостатке и пропусте – предложићемо адекватнија рјешења. Плански ћемо ширити мрежу спортске инфраструктуре, оспособити институције за вршење редовних љекарских прегледа и тестирања спортиста, као и унаприједити систем финансирања спорта. Влада ће имати нулту толеранцију за било какав вид испољавања насиља на спортским теренима и трибинама стадиона и дворана“ – рекао је мандатар.

Реформа јавне управе

Оцијенивши да је постојећа администрација гломазна, скупа и инертна за тржишне изазове мандатар је рекао да такво стање захтијева унапрјеђење кадровске структуре, подизање професионализма и рјешавање питања вишка запослених у јавној управи.

„За постизање циља одрживог економског раста и укупног прогреса друштва потребна је и боље мотивисана јавна служба, уз истовремено јачање система надзора и одговорности за преузете обавезе, почев од нивоа руковођења, па до сваког радног мјеста у администрацији“ – рекао је мандатар Душко Марковић.

Експозе мандатара за састав Владе Душка Марковића на сједници Скупштине ЦГ можете преузети овдје.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?