Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 3. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 08.12.2016. 23:18 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
 

Vlada Crne Gore, na danas održanoj trećoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, usvojila je Peti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period januar – jun 2016. Crna Gora je u tom izvještajnom periodu podigla ukupni bilans otvorenih poglavlja na 24, otvaranjem dodatna dva poglavlja pravne tekovine, i to: 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i 13 – Ribarstvo. Nastavljen je intenzivan politički dijalog Crne Gore s državama članicama Evropske unije i ostalim evropskim partnerima, putem bilateralnih konsultacija i postojećih instrumenata za realizaciju ekspertske podrške. Sprovedene su i dalje aktivnosti na promovisanju sadržine i ciljeva pregovaračkog procesa u javnosti i ukupnog unapređenja njegove transparentnosti. Izrada izvještaja je obaveza u proceduri redovnog informisanja Skupštine Crne Gore o ovoj temi.

Usvojen je i Jedanaesti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul – septembar 2016.

U cilju ispunjavanja obaveza iz procesa evroatlantskih inregracija koje bi omogućile učešće jedinica Vojske Crne Gore u misijama kolektivne odbrane, Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu. Predložene izmjene i dopune važećeg zakona odnose se na: propisivanje aktivnosti za koje se ova lica mogu angažovati u međunarodnim misijama; deklarisanje jedinica Vojske za učešće u međunarodnim snagama u okviru NATO; nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost u vezi sa upućivanjem pripadnika Vojske u međunarodne snage u inostranstvu i način učešća pripadnika Vojske u međunarodnim snagama.

Takođe, Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju visine novčane naknade pripadniku Vojske Crne Gore u mirovnoj operaciji Evropske unije "EU NAVFOR - ATALANTA".

Vlada je usvojila Informaciju o kvalitativnim i kvantitativnim rezultatima ljetnje turistčke sezone 2016. godine. Na osnovu statističkih podataka zaključeno je da je ovogodišnja ljetnja turistička sezona bila uspješnija od prethodne. Za prvih 9 mjeseci ostvareno je povećanje broja turista za 5,24 odsto i noćenja za 1,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a trend rasta nastavljen je i u postsezoni. U diskusiji je konstatovano da neravnomjeran regionalni razvoj i sezonski karakter nalažu da se nastavi sa obogaćivanjem i širenjem turističke ponude uz poboljšanje saobraćajne dostupnosti, posebno u pred i post sezoni.

Vlada je donijela Akcioni plan realizacije Strategije saradnje sa iseljenicima, za period 2016 – 2018. godine, koji predstavlja osnovu za ostvarenje projekata od obostranog interesa i pruža mogućnosti iseljenicima za jednostavnije iskazivanje potreba. Planom su degfinisane konkretne mjere na planu zaokruživanja institucionalnog i normativnog okvira, očuvanja kulturnog identiteta, očuvanja državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, jačanja obrazovne, naučne i sportske saradnje, informisanja i povezivanja, zaštite prava i položaja iseljenika i unapređivanja privrednog partnerstva. U diskusiji je istaknuto da se cjelovitim pristupom pokazuje odgovoran državni odnos i poštovanje prema crnogorskim iseljenicima.

Imajući u vidu personalne promjene u sastavu 41. Vlade, u skladu sa Zakonom o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora Crne Gore, Vlada je usvojila Predlog za razrješenje predsjednika i šest članova i imenovanje predsjednika i četiri člana Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Za predsjednika Vijeća imenovan je premijer Duško Marković, a za članove ministri Mevludin Nuhodžić, Predrag Bošković, Darko Radunović i Srđan Darmanović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?