Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 3. сједнице Владе Црне Горе

 

Влада Црне Горе, на данас одржаној трећој сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, усвојила је Пети полугодишњи извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период јануар – јун 2016. Црна Гора је у том извјештајном периоду подигла укупни биланс отворених поглавља на 24, отварањем додатна два поглавља правне тековине, и то: 12 – Безбједност хране, ветеринарство и фитосанитарни надзор и 13 – Рибарство. Настављен је интензиван политички дијалог Црне Горе с државама чланицама Европске уније и осталим европским партнерима, путем билатералних консултација и постојећих инструмената за реализацију експертске подршке. Спроведене су и даље активности на промовисању садржине и циљева преговарачког процеса у јавности и укупног унапређења његове транспарентности. Израда извјештаја је обавеза у процедури редовног информисања Скупштине Црне Горе о овој теми.

Усвојен је и Једанаести квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период јул – септембар 2016.

У циљу испуњавања обавеза из процеса евроатлантских инреграција које би омогућиле учешће јединица Војске Црне Горе у мисијама колективне одбране, Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о употреби јединица Војске Црне Горе у међународним снагама и учешћу припадника цивилне заштите, полиције и запослених у органима државне управе у мировним мисијама и другим активностима у иностранству. Предложене измјене и допуне важећег закона односе се на: прописивање активности за које се ова лица могу ангажовати у међународним мисијама; декларисање јединица Војске за учешће у међународним снагама у оквиру НАТО; надлежности Савјета за одбрану и безбједност у вези са упућивањем припадника Војске у међународне снаге у иностранству и начин учешћа припадника Војске у међународним снагама.

Такође, Влада је донијела и Одлуку о утврђивању висине новчане накнаде припаднику Војске Црне Горе у мировној операцији Европске уније "ЕУ НАВФОР - АТАЛАНТА".

Влада је усвојила Информацију о квалитативним и квантитативним резултатима љетње туристчке сезоне 2016. године. На основу статистичких података закључено је да је овогодишња љетња туристичка сезона била успјешнија од претходне. За првих 9 мјесеци остварено је повећање броја туриста за 5,24 одсто и ноћења за 1,2 одсто у односу на исти период прошле године, а тренд раста настављен је и у постсезони. У дискусији је констатовано да неравномјеран регионални развој и сезонски карактер налажу да се настави са обогаћивањем и ширењем туристичке понуде уз побољшање саобраћајне доступности, посебно у пред и пост сезони.

Влада је донијела Акциони план реализације Стратегије сарадње са исељеницима, за период 2016 – 2018. године, који представља основу за остварење пројеката од обостраног интереса и пружа могућности исељеницима за једноставније исказивање потреба. Планом су дегфинисане конкретне мјере на плану заокруживања институционалног и нормативног оквира, очувања културног идентитета, очувања државног идентитета и припадности Црној Гори, јачања образовне, научне и спортске сарадње, информисања и повезивања, заштите права и положаја исељеника и унапређивања привредног партнерства. У дискусији је истакнуто да се цјеловитим приступом показује одговоран државни однос и поштовање према црногорским исељеницима.

Имајући у виду персоналне промјене у саставу 41. Владе, у складу са Законом о основама обавјештајно безбједносног сектора Црне Горе, Влада је усвојила Предлог за разрјешење предсједника и шест чланова и именовање предсједника и четири члана Вијећа за националну безбједност. За предсједника Вијећа именован је премијер Душко Марковић, а за чланове министри Мевлудин Нухоџић, Предраг Бошковић, Дарко Радуновић и Срђан Дармановић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?