Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa pete sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 19.12.2016. 01:28 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Vlada Crne Gore, na danas održanoj petoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, utvrdila je Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2017. godinu, koji sadrži i Predlog mjera sanacije visine javnog duga i budžetskog deficita za period 2017‐ 2021. godina.

Predlogom zakona predviđen je ukupni iznos primitaka i izdataka od 2.005.950.010,40 eura, što je za oko 119 miliona eura manje u odnosu na Zakon o budžetu za 2016. godinu. Tekući budžet iznosi 863.009.701,95 eura, budžet državnih fondova 639.446.205,30 eura, kapitalni budžet 283.078.600,00 eura i transakcije finansiranja 220.415.503,15 eura.

Predstavljajući budžet, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem je naglasio da su u procesu pripreme budžeta razmatrane, ali odbačene ideje o povećanju stope PDV-a, o povećanju stope poreza na dohodak fizičkih lica na 15 odsto za sve zaposlene u Crnoj Gori koji primaju zarade iznad prosječne, obustavljanje usklađivanja penzija i smanjivanje ukupnih socijalnih davanja, koja su označena kao važni izvori fiskalnih pritisaka.

Prihvaćeno je smanjenje plata javnim funkcionerima za 8 odsto i to za grupe poslova A, B i C, dok se zarade za grupu poslova D ne mijenjaju. Prema Predlogu zakona o budžetu za 2017. i planu fiskalne konsolidacije neće se usklađivati bruto zarade po osnovu minulog rada u 2017. i 2018. godini na sve zarade u javnom sektoru. Takođe je usvojeno rješenje koje podrazumijeva korekciju visine naknade po osnovu rođenja troje ili više djece. Ovim predlogom, naknada u iznosu od 336 eura, smanjuje se na 264 eura, dok se naknada od 192 eura smanjuje na 144. Predviđeno je i povećanje akcize na mineralna ulja, oporezivanje računarske opreme po opštoj stopi od 19 odsto, kao i produženje važenja više poreske stope od 11 odsto za oporezivanje ličnih primanja iznad prosječne mjesečne zarade za period 2017-2019. godine.

U diskusiji je istaknuto da utvrđeni Predlog predstavlja optimalnu moguću kombinaciju mjera koje treba da budu usmjerene na jačanje fiskalne stabilnosti, obezbjeđenje održivog ekonomskog rasta, očuvanje nivoa zaštite socijalno najugroženijih kategorija stanovništva, stabilno funkcionisanje javnih institucija, redovno servisiranje javnih potreba i funkcija države, jačanje ukupne makroekonomske stabilnosti i konkurentnosti naše ekonomije, poboljšanje dostupnosti međunarodnim finansijskim tržištima i potrebe procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

U tom cilju, Vlada je utvrdila Predlog Zakon o reprogramu poreskog potraživanja kojim se uređuju uslovi, otpis kamate i troškova postupka i druga pitanja od značaja za reprogram poreskog potraživanja. Takođe, utvrđeni su i predlozi neophodnih izmjena Zakona o akcizama, Zakona o porezu na dodatu vrijednost, Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica i Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.


Fotografije: Peta sjednica Vlade Crne Gore (25,9 MB)
      
       
Link na Youtube-u: https://youtu.be/kidUbvvxOf8


       
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?