Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са пете сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе, на данас одржаној петој сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила је Предлог закона о буџету Црне Горе за 2017. годину, који садржи и Предлог мјера санације висине јавног дуга и буџетског дефицита за период 2017‐ 2021. година.

Предлогом закона предвиђен је укупни износ примитака и издатака од 2.005.950.010,40 еура, што је за око 119 милиона еура мање у односу на Закон о буџету за 2016. годину. Текући буџет износи 863.009.701,95 еура, буџет државних фондова 639.446.205,30 еура, капитални буџет 283.078.600,00 еура и трансакције финансирања 220.415.503,15 еура.

Представљајући буџет, потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем је нагласио да су у процесу припреме буџета разматране, али одбачене идеје о повећању стопе ПДВ-а, о повећању стопе пореза на доходак физичких лица на 15 одсто за све запослене у Црној Гори који примају зараде изнад просјечне, обустављање усклађивања пензија и смањивање укупних социјалних давања, која су означена као важни извори фискалних притисака.

Прихваћено је смањење плата јавним функционерима за 8 одсто и то за групе послова А, Б и Ц, док се зараде за групу послова Д не мијењају. Према Предлогу закона о буџету за 2017. и плану фискалне консолидације неће се усклађивати бруто зараде по основу минулог рада у 2017. и 2018. години на све зараде у јавном сектору. Такође је усвојено рјешење које подразумијева корекцију висине накнаде по основу рођења троје или више дјеце. Овим предлогом, накнада у износу од 336 еура, смањује се на 264 еура, док се накнада од 192 еура смањује на 144. Предвиђено је и повећање акцизе на минерална уља, опорезивање рачунарске опреме по општој стопи од 19 одсто, као и продужење важења више пореске стопе од 11 одсто за опорезивање личних примања изнад просјечне мјесечне зараде за период 2017-2019. године.

У дискусији је истакнуто да утврђени Предлог представља оптималну могућу комбинацију мјера које треба да буду усмјерене на јачање фискалне стабилности, обезбјеђење одрживог економског раста, очување нивоа заштите социјално најугроженијих категорија становништва, стабилно функционисање јавних институција, редовно сервисирање јавних потреба и функција државе, јачање укупне макроекономске стабилности и конкурентности наше економије, побољшање доступности међународним финансијским тржиштима и потребе процеса приступања Црне Горе Европској унији.

У том циљу, Влада је утврдила Предлог Закон о репрограму пореског потраживања којим се уређују услови, отпис камате и трошкова поступка и друга питања од значаја за репрограм пореског потраживања. Такође, утврђени су и предлози неопходних измјена Закона о акцизама, Закона о порезу на додату вриједност, Закона о зарадама запослених у јавном сектору, Закон о порезу на доходак физичких лица и Закона о социјалној и дјечјој заштити.


Фотографије: Пета сједница Владе Црне Горе (25,9 МБ)
      
       
Линк на Yоутубе-у: хттпс://yоуту.бе/кидУбввxОф8


       
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?