Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje: Nastavlja se dobar napredak Crne Gore u pristupanju EU

Objavljeno: 19.12.2016. 20:38 Autor: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Video: Izjava ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića

Video: Izjava Direktorica za Zapadni Balkan u EK Henoveve Ruis Kalavere

Ministarstvo evropskih poslovaCrna Gora je nastavila da ostvaruje napredak u ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja EU, o čemu svjedoče i ocjene iz ovogodišnjeg izvještaja EK, poruka je sa šestog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije koji je danas održan u Briselu.

Napredak je ostvaren, kako u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterijuma pristupanja, tako i u pogledu realizacije obaveza u svim poglavljima pravne tekovine, što najbolje potvrđuje prošlonedjeljno otvaranje pregovora u dva nova poglavlja pravne tekovine, čime se ukupan broj otvorenih poglavlja popeo na 26.

Sastanak Odbora je bio prilika da članovi crnogorske delegacije informišu predstavnike Evropske komisije o napretku koji je ostvaren u protekloj godini, kao i o tekućim i planiranim aktivnostima u oblasti političkih kriterijuma; ekonomskih kriterijuma i finansijskih i statističkih pitanja; unutrašnjeg tržišta i konkurencije; trgovine, industrije, carina i poreza; saobraćaja, životne sredine, energetike i regionalnog razvoja; poljoprivrede i ribarstva, uključujući bezbjednost hrane, inovacija, informatičkog društva i socijalne politike i finansijske pomoći.

Sastanak je sa crnogorske strane otvorio ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, a sa strane Evropske unije, direktorica za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Henoveva Ruis Kalavera.

Ministar Pejović je izrazio zadovoljstvo što je, sa prošlonedjeljnim otvaranjem pregovora u dva važna poglavlja, nastavljena dobra dinamika napredovanja prema članstvu. Naglasio je da će se pregovaračka struktura u narednom periodu fokusirati na nastavak reformskih aktivnosti, prije svega u oblasti vladavine prava, gdje su uspostavljene institucije tokom prethodnog perioda već pokazale vidljive rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ministar je prenio da je nova Vlada čvrsto opredijeljena da zaokruži potrebne reforme i proces pristupanja EU dodatno unaprijedi. U tom smislu, istakao je da je Vlada pažljivo razmotrila preporuke iz ovogodišnjeg Izvještaja EK i definisala prioritetne reformske aktivnosti za predstojeći period. Kad je riječ o ekonomskim reformama, ministar je informisao predstavnike Evropske komisije o pripremi Programa ekonomskih reformi za period 2017-2019.

Henoveva Ruiz Kalavera je pozdravila ostvareni napredak u svim oblastima i pozvala na dalji nastavak dinamičnih reformi. U tom smislu, naglasila je da je današnji sastanak još jedan dokaz podrške i značaja koji EU pridaje daljem procesu proširenja i pristupnim pregovorima sa Crnom Gorom.

Predstavnici Evropske komisije su konstatovali napredak koji je Crna Gora ostvarila u brojnim pregovaračkim oblastima, ali i podsjetili na preostale obaveze i ohrabrili dalji nastavak reformi, posebno u domenu vladavine prava, naglasivši da će nastaviti da prate sprovođenje reformi, i pružaju punu tehničku i ekspertsku podršku u cilju intenziviranja procesa pristupanja EU.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?