Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одбор за стабилизацију и придруживање: Наставља се добар напредак Црне Горе у приступању ЕУ

Објављено: 19.12.2016. 20:38 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

Видео: Изјава министра европских послова Александра Андрије Пејовића

Видео: Изјава Директорица за Западни Балкан у ЕК Хеновеве Руис Калавере

Ministarstvo evropskih poslovaЦрна Гора је наставила да остварује напредак у испуњавању обавеза из процеса приступања ЕУ, о чему свједоче и оцјене из овогодишњег извјештаја ЕК, порука је са шестог састанка Одбора за стабилизацију и придруживање између Црне Горе и Европске уније који је данас одржан у Бриселу.

Напредак је остварен, како у испуњавању политичких и економских критеријума приступања, тако и у погледу реализације обавеза у свим поглављима правне тековине, што најбоље потврђује прошлонедјељно отварање преговора у два нова поглавља правне тековине, чиме се укупан број отворених поглавља попео на 26.

Састанак Одбора је био прилика да чланови црногорске делегације информишу представнике Европске комисије о напретку који је остварен у протеклој години, као и о текућим и планираним активностима у области политичких критеријума; економских критеријума и финансијских и статистичких питања; унутрашњег тржишта и конкуренције; трговине, индустрије, царина и пореза; саобраћаја, животне средине, енергетике и регионалног развоја; пољопривреде и рибарства, укључујући безбједност хране, иновација, информатичког друштва и социјалне политике и финансијске помоћи.

Састанак је са црногорске стране отворио министар европских послова Александар Андрија Пејовић, а са стране Европске уније, директорица за Западни Балкан у Европској комисији Хеновева Руис Калавера.

Министар Пејовић је изразио задовољство што је, са прошлонедјељним отварањем преговора у два важна поглавља, настављена добра динамика напредовања према чланству. Нагласио је да ће се преговарачка структура у наредном периоду фокусирати на наставак реформских активности, прије свега у области владавине права, гдје су успостављене институције током претходног периода већ показале видљиве резултате у области борбе против корупције и организованог криминала.

Министар је пренио да је нова Влада чврсто опредијељена да заокружи потребне реформе и процес приступања ЕУ додатно унаприједи. У том смислу, истакао је да је Влада пажљиво размотрила препоруке из овогодишњег Извјештаја ЕК и дефинисала приоритетне реформске активности за предстојећи период. Кад је ријеч о економским реформама, министар је информисао представнике Европске комисије о припреми Програма економских реформи за период 2017-2019.

Хеновева Руиз Калавера је поздравила остварени напредак у свим областима и позвала на даљи наставак динамичних реформи. У том смислу, нагласила је да је данашњи састанак још један доказ подршке и значаја који ЕУ придаје даљем процесу проширења и приступним преговорима са Црном Гором.

Представници Европске комисије су констатовали напредак који је Црна Гора остварила у бројним преговарачким областима, али и подсјетили на преостале обавезе и охрабрили даљи наставак реформи, посебно у домену владавине права, нагласивши да ће наставити да прате спровођење реформи, и пружају пуну техничку и експертску подршку у циљу интензивирања процеса приступања ЕУ.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?