Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kolegijum za pregovore: U 2017. nastavak reformi i početak zatvaranja poglavlja

Objavljeno: 27.12.2016. 18:01 Autor: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA
 
Na sjednici su osim članova tog tijela, potpredsjednika Vlade Zorana Pažina, Milutina Simovića i Rafet Husovića, te ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića, prisustvovali i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, kao i predsjednici Vrhovnog suda i Sudskog savjeta, vrhovni državni tužilac i glavni specijalni tužilac, Vesna Medenica, Mladen Vukčević, Ivica Stanković i Milivoje Katnić.

Članovi Kolegijuma su ocijenili da otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima s EU predstavlja krunu intenzivnog rada i rezultata ostvarenih tokom 2016. i istakli da će fokus rada u 2017. biti na otvaranju preostalih sedam poglavlja, ispunjenju mjera iz akcionih planova za 23. i 24. poglavlje i postepenom zatvaranju pregovaračkih poglavlja, kroz finalizaciju započetih reformi u svim oblastima.

U okviru teme posvećene vladavini prava, razmotrene su dosadašnje aktivnosti i dalje obaveze u oblasti pravosuđa, temeljnih prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala koje će voditi uspostavljanju bilansa ostvarenih rezultata.

Članovi kolegijuma su, takođe, razmotrili status ispunjenosti početnih mjerila u poglavljima 8. Konkurencija i 17. Ekonomska i monetarna unija u pravcu otvaranja pregovora u tim poglavljima. 

Kad je u pitanju 27. poglavlje Životna sredina, konstatovano je da je usvajanjem Nacionalne strategije za prenošenje, sprovođenje i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena s Akcionim planom za period 2016-2020, ispunjeno jedino početno mjerilo u ovoj oblasti, te da se očekuje otvaranje tog poglavlja.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?