Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Колегијум за преговоре: У 2017. наставак реформи и почетак затварања поглавља

Објављено: 27.12.2016. 18:01 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА
 
На сједници су осим чланова тог тијела, потпредсједника Владе Зорана Пажина, Милутина Симовића и Рафет Хусовића, те министра европских послова Александра Андрије Пејовића, присуствовали и министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић, као и предсједници Врховног суда и Судског савјета, врховни државни тужилац и главни специјални тужилац, Весна Меденица, Младен Вукчевић, Ивица Станковић и Миливоје Катнић.

Чланови Колегијума су оцијенили да отварање два нова поглавља у преговорима с ЕУ представља круну интензивног рада и резултата остварених током 2016. и истакли да ће фокус рада у 2017. бити на отварању преосталих седам поглавља, испуњењу мјера из акционих планова за 23. и 24. поглавље и постепеном затварању преговарачких поглавља, кроз финализацију започетих реформи у свим областима.

У оквиру теме посвећене владавини права, размотрене су досадашње активности и даље обавезе у области правосуђа, темељних права и борбе против корупције и организованог криминала које ће водити успостављању биланса остварених резултата.

Чланови колегијума су, такође, размотрили статус испуњености почетних мјерила у поглављима 8. Конкуренција и 17. Економска и монетарна унија у правцу отварања преговора у тим поглављима. 

Кад је у питању 27. поглавље Животна средина, констатовано је да је усвајањем Националне стратегије за преношење, спровођење и примјену правне тековине ЕУ у области животне средине и климатских промјена с Акционим планом за период 2016-2020, испуњено једино почетно мјерило у овој области, те да се очекује отварање тог поглавља.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?