Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Simović: Veća podrška, ali veće i zajedničke obaveze

Objavljeno: 28.01.2017. 23:50 Autor: MPRR
MPRRAgrobudžet za 2017. godinu iznosi 31,54 milion eura, i veći za skoro 40 odsto nego prošle godine. Agrobudžet je koncipiran kroz 49 mjera, kroz koje je za poljoprivredu opredijeljeno 29.497.000 eura, ribarstvo 443.000 eura, a operativne programe za zdravstvenu zaštitu životinja i fito mjere obezbijeđeno 1.600.092 eura.

Mjere podrške koje će biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima u ovoj godini predstavio je danas na Ivanovim Koritima potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović.

Ministar Simović je kazao da Agrobudžet predstavlja zbir sredstava iz nacionalnog budžeta i sve izdašnijih evropskih pretpristupnih fondova koje Crna Gora ima na raspolaganju zbog svojih iskoraka u procesu evropskih integracija. „Agrobudžet je kreiran tako da predstavlja dobar balans između raspoloživih sredstava iz nacionalnog budžeta, kao i raspoloživih pretpristupnih fondova EU i drugih izvora sredstava sa jedne strane i realnog stanja u crnogorskoj poljoprivredi i potreba naših poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, sa druge strane“, ocijenio je Simović.

MPRROdnos direktnih plaćanja i mjera ruralnog razvoja značajno je u korist programa podrške ruralnom razvoju, što je prema riječima Simovića, izraz potrebe da u pretpristupnom periodu povećamo konkurentnost proizvođača hrane, obradive površine, ukrupnimo stočni fond, kako bi nakon pristupanja EU imali bolju poziciju i bolju apsorpcijsku mogućnost za povlačenje EU sredstava za direktna plaćanja.

Agrobudžet za 2017. urađen je kroz širok konsultativan proces sa udruženjima proizvođača, privrednika, stručnih i naučnih institucija, pri čemu je od 140 poslatih predloga i sugestija uvršten značajan dio.

Najznačajnije novine u ovogodišnjem Agrobudžetu koje je ministar Simović danas predstavio i pojasnio razloge za njihovo uvođenje vezane su za mjere podrške mladim poljoprivrednicima, investicijama za navodnjavanje, nabavku mehanizacije, intervencije na tržištu, smanjenje minimalnog broja grla za dobijanje premija u stočarstvu, uvođenje direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji i smanjenje minimalne površine za tu podršku.

Jedan od razloga zašto je Agrobudžet za ovu godinu predstavljen na Ivanovim Koritima na Cetinju, prema riječima Ministra, je želja da se podijeli zadovoljstvo sa proizvođačima Njeguške pršute, od nedavno zaštićenog proizvoda geografskom oznakom. Razlog dolaska na Cetinje je, kako je dodao, i otvaranje dijaloga sa svim crnogorskim opštinama.

MPRRMPRR
Tim povodom, ministar Simović sa saradnicima danas je održao poseban sastanak sa gradonačelnikom Prijestonice Aleksandrom Bogdanovićem. Tokom razgovora razmotrena je dinamika brojnih aktuelnih i planiranih projekata od značaja za razvoja ove opštine. Riječ je o infrastrukturnim i razvojnim projektima čijom realizacijom će se stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje kvaliteta života ne samo u gradskom jezgru, već i u ruralnih područjima, sa posebnim akcentom na puteve, vodosnabdijevanje, razvoja kulturnog i vjerskog turizma i povezivanje sa poljoprivredom.

Ministar Simović danas na Ivanovim Koritima razgovarao je i sa članovima Udruženja njeguških specijaliteta i ostalim proizvođačima sa Njeguša, o unapređenju uslova za razvoja Njeguša kao turističko-poljoprivrednog centra. Proizvođači su upoznati sa dinamikom realizacije projekata vezanih za izgradnju pijace na Njegušima, poboljšanje putne i vodovodne infrastrukture. Sastanak je bio i prilika da se istakne primjer proizvođača sa Njeguša koji su zaštitili prvi crnogorski proizvod I pošalje poruka ohrabrenja ostalim poljoprivrednim proizvođačima da obezbijede zaštitu svojih proizvoda.

Ministar Simović je prvu prezentaciju Agrobudžeta za ovu godinu i posjetu opštini Cetinje iskoristio da još jednom pošalje poruku svim stručnim službama u svim sektorima: i poljoprivrede i šumarstva i vodoprivrede, da u narednom periodu dominantno rade na terenu, kako bi bolje razumjeli probleme i efikasnije i kvalitetnije doprinijeli njihom rješavanju. “Poljoprivredni proizvođači imaju dosta rada i problema na svojim imanjima i mislim da svi zajedno trebamo da im pomognemo u dijelu administrativnih obaveza i kvalitetne stručne podrške. I u pripremi zahtjeva za sredstva iz Agrobudžeta i u pripremi biznis planova za evropske fondove, ili pak za kreditnu podršku od IRF-a”, kazao je Simović.



Prezentacija Agrobudžeta za 2017. godinu


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?