Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић: Већа подршка, али веће и заједничке обавезе

Објављено: 28.01.2017. 23:50 Аутор: МПРР
MPRRАгробуџет за 2017. годину износи 31,54 милион еура, и већи за скоро 40 одсто него прошле године. Агробуџет је конципиран кроз 49 мјера, кроз које је за пољопривреду опредијељено 29.497.000 еура, рибарство 443.000 еура, а оперативне програме за здравствену заштиту животиња и фито мјере обезбијеђено 1.600.092 еура.

Мјере подршке које ће бити на располагању пољопривредним произвођачима у овој години представио је данас на Ивановим Коритима потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић.

Министар Симовић је казао да Агробуџет представља збир средстава из националног буџета и све издашнијих европских претприступних фондова које Црна Гора има на располагању због својих искорака у процесу европских интеграција. „Агробуџет је креиран тако да представља добар баланс између расположивих средстава из националног буџета, као и расположивих претприступних фондова ЕУ и других извора средстава са једне стране и реалног стања у црногорској пољопривреди и потреба наших пољопривредних произвођача и прерађивача, са друге стране“, оцијенио је Симовић.

MPRRОднос директних плаћања и мјера руралног развоја значајно је у корист програма подршке руралном развоју, што је према ријечима Симовића, израз потребе да у претприступном периоду повећамо конкурентност произвођача хране, обрадиве површине, укрупнимо сточни фонд, како би након приступања ЕУ имали бољу позицију и бољу апсорпцијску могућност за повлачење ЕУ средстава за директна плаћања.

Агробуџет за 2017. урађен је кроз широк консултативан процес са удружењима произвођача, привредника, стручних и научних институција, при чему је од 140 послатих предлога и сугестија уврштен значајан дио.

Најзначајније новине у овогодишњем Агробуџету које је министар Симовић данас представио и појаснио разлоге за њихово увођење везане су за мјере подршке младим пољопривредницима, инвестицијама за наводњавање, набавку механизације, интервенције на тржишту, смањење минималног броја грла за добијање премија у сточарству, увођење директних плаћања у биљној производњи и смањење минималне површине за ту подршку.

Један од разлога зашто је Агробуџет за ову годину представљен на Ивановим Коритима на Цетињу, према ријечима Министра, је жеља да се подијели задовољство са произвођачима Његушке пршуте, од недавно заштићеног производа географском ознаком. Разлог доласка на Цетиње је, како је додао, и отварање дијалога са свим црногорским општинама.

MPRRMPRR
Тим поводом, министар Симовић са сарадницима данас је одржао посебан састанак са градоначелником Пријестонице Александром Богдановићем. Током разговора размотрена је динамика бројних актуелних и планираних пројеката од значаја за развоја ове општине. Ријеч је о инфраструктурним и развојним пројектима чијом реализацијом ће се створити услови за отварање нових радних мјеста, побољшање квалитета живота не само у градском језгру, већ и у руралних подручјима, са посебним акцентом на путеве, водоснабдијевање, развоја културног и вјерског туризма и повезивање са пољопривредом.

Министар Симовић данас на Ивановим Коритима разговарао је и са члановима Удружења његушких специјалитета и осталим произвођачима са Његуша, о унапређењу услова за развоја Његуша као туристичко-пољопривредног центра. Произвођачи су упознати са динамиком реализације пројеката везаних за изградњу пијаце на Његушима, побољшање путне и водоводне инфраструктуре. Састанак је био и прилика да се истакне примјер произвођача са Његуша који су заштитили први црногорски производ И пошаље порука охрабрења осталим пољопривредним произвођачима да обезбиједе заштиту својих производа.

Министар Симовић је прву презентацију Агробуџета за ову годину и посјету општини Цетиње искористио да још једном пошаље поруку свим стручним службама у свим секторима: и пољопривреде и шумарства и водопривреде, да у наредном периоду доминантно раде на терену, како би боље разумјели проблеме и ефикасније и квалитетније допринијели њихом рјешавању. “Пољопривредни произвођачи имају доста рада и проблема на својим имањима и мислим да сви заједно требамо да им помогнемо у дијелу административних обавеза и квалитетне стручне подршке. И у припреми захтјева за средства из Агробуџета и у припреми бизнис планова за европске фондове, или пак за кредитну подршку од ИРФ-а”, казао је Симовић.



Презентација Агробуџета за 2017. годину


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?