Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Za implementaciju Jadransko-jonskog gasovoda EU odobrila grant od 2,5 miliona eura

Objavljeno: 23.02.2017. 01:39 Autor: PR SLUŽBA MINISTARSTVO EKONOMIJE
“Ministarstvo ekonomije je kroz intenzivnu komunikaciju sa Ministarstvom industrije i ekonomije Republike Albanije, u cilju zajedničkog pristupa implementaciji Jadransko-jonskog gasovoda, dobilo zajednički grant za izradu Idejnog projekta za JAP kroz Crnu Goru i Albaniju u okviru XV poziva Zapadnobalkanskog investicionog okvira u iznosu od 2,5 miliona eura. Implementacija ovog projekta treba da počne tokom drugog kvartala 2017. godine“, istakla je ministarka ekonomije Dragica Sekulić danas u Bakuu, gdje je održala sastanak Jedinice za projektni menadžment sastavljene od predstavnika ministarstava i operatora prenosnih sistema za gas Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH. 

Sa ovim projektom Crna Gora se dodatno približava izgradnji Jadransko-jonskog gasovoda kroz izradu potrebne projektne dokumentacije, sa krajnjim ciljem da sva tehnička dokumentacija bude spremna za realizaciju projekta. Jadransko-jonski gasovod ima posebnu ulogu u EU politici koja se odnosi na diverzifikaciju izvora gasa i sigurnost snabdijevanja, odnosno sastavni je dio Južnog gasnog koridora. U rad Jedinice za projektni menadžment od ovog sastanka uključeni su, kao posmatrači, i predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice. Na ovaj način će projekat Jadransko-jonskog gasovoda imati dodatnu prohodnost ka relevantnim listama prioritetnih projekata EU i regiona, koji omogućavaju olakšane uslove finansiranja. Na sastanku je zaključeno da će zemlje uključene u projekat u narednom periodu nastupati „jednim glasom“ prema relevantnim međunarodnim i finansijskim institucijama. Sve ovo, kako je istaknuto, predstavlja dodatnu potvrdu značaja Jadransko-jonskog gasovoda za region i Evropsku uniju.

Sastanak Jedinice za projektni menadžment je održan dan prije Trećeg Ministarskog sastanka Savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora. Organizatori Ministarskog sastanka, Ministarstvo Energetike Republike Azerbejdžan i Državna naftna kompanija Azerbejdžana (SOCAR), okupiće sjutra u Bakuu nadležna ministarstva za energetiku Republika Albanije, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Grčke, Italije, Srbije i Turske, više stručne saradnike za energetiku Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, kao i predstvanike kompanije Šah Deniz i učesnike na ekspanziji gasovoda Južni Kavkaz, Trans – anadolijskog i Trans – jadranskog gasovoda.

Sastanak će otvoriti potpredsjednik Evropske Komisije i povjerenik za energetiku Maroš Šefčovič, a o značaju ovog Savjetodavnog vijeća govori i podatak da će na njemu prisustvovati i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Ministarka Sekulić će moderirati Panelom na temu „Južni gasni koridor na Balkanu-pogled u budućnost-JAP“.

PR SLUŽBA
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?