Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

За имплементацију Јадранско-јонског гасовода ЕУ одобрила грант од 2,5 милиона еура

Објављено: 23.02.2017. 01:39 Аутор: ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
“Министарство економије је кроз интензивну комуникацију са Министарством индустрије и економије Републике Албаније, у циљу заједничког приступа имплементацији Јадранско-јонског гасовода, добило заједнички грант за израду Идејног пројекта за ЈАП кроз Црну Гору и Албанију у оквиру XВ позива Западнобалканског инвестиционог оквира у износу од 2,5 милиона еура. Имплементација овог пројекта треба да почне током другог квартала 2017. године“, истакла је министарка економије Драгица Секулић данас у Бакуу, гдје је одржала састанак Јединице за пројектни менаџмент састављене од представника министарстава и оператора преносних система за гас Хрватске, Албаније, Црне Горе и БиХ. 

Са овим пројектом Црна Гора се додатно приближава изградњи Јадранско-јонског гасовода кроз израду потребне пројектне документације, са крајњим циљем да сва техничка документација буде спремна за реализацију пројекта. Јадранско-јонски гасовод има посебну улогу у ЕУ политици која се односи на диверзификацију извора гаса и сигурност снабдијевања, односно саставни је дио Јужног гасног коридора. У рад Јединице за пројектни менаџмент од овог састанка укључени су, као посматрачи, и представници Секретаријата Енергетске заједнице. На овај начин ће пројекат Јадранско-јонског гасовода имати додатну проходност ка релевантним листама приоритетних пројеката ЕУ и региона, који омогућавају олакшане услове финансирања. На састанку је закључено да ће земље укључене у пројекат у наредном периоду наступати „једним гласом“ према релевантним међународним и финансијским институцијама. Све ово, како је истакнуто, представља додатну потврду значаја Јадранско-јонског гасовода за регион и Европску унију.

Састанак Јединице за пројектни менаџмент је одржан дан прије Трећег Министарског састанка Савјетодавног вијећа Јужног гасног коридора. Организатори Министарског састанка, Министарство Енергетике Републике Азербејџан и Државна нафтна компанија Азербејџана (СОЦАР), окупиће сјутра у Бакуу надлежна министарства за енергетику Република Албаније, Бугарске, Хрватске, Грузије, Грчке, Италије, Србије и Турске, више стручне сараднике за енергетику Европске уније, Уједињеног Краљевства, као и предстванике компаније Шах Дениз и учеснике на експанзији гасовода Јужни Кавказ, Транс – анадолијског и Транс – јадранског гасовода.

Састанак ће отворити потпредсједник Европске Комисије и повјереник за енергетику Марош Шефчович, а о значају овог Савјетодавног вијећа говори и податак да ће на њему присуствовати и предсједник Азербејџана Илхам Алијев.

Министарка Секулић ће модерирати Панелом на тему „Јужни гасни коридор на Балкану-поглед у будућност-ЈАП“.

ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?