Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvoren Sajam turizma u Beogradu i potpisan Memorandum o saradnji u oblasti turizma između Crne Gore i Srbije

Služba za odnose s javnošćuMinistar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Pavle Radulović učestvovao je danas je u Beogradu na otvaranju 39. Sajama turizma na kome je Crna Gora zemlja partner. Prisutnima su se obratili ministar Radulović i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, dok je Sajam svečano otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar Radulović je istakao zadovoljstvo saradnjom sa Srbijom u oblasti turizma i činjenicom da je prvi put u novijoj istoriji Crna Gora zemlja partner na Sajmu turizma. On je napomenuo da povezivanjem ponuda region ima veliku šansu da osvoji nova, daleka tržišta i poveća broj turista i godišnje prihode od turizma. 

Ministar Ljajić je istakao zadovoljstvo porastom sektora turizma u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, kao i sve boljom regionalnom saradnjom, u cilju privlačenja turista sa novih tržišta. 

Premijer Vučić je naglasio da samo konkretnom saradnjom region može računati na povećanje posjećenosti i prepoznatljivost u regionu. 

Crna Gora se na Sajmu predstavlja pod sloganom „Crna Gora – uvijek drugačija“, a na štandu se nalaze Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, lokalne turističke agencije, predstavnici hotela i turističkih agencija. 

Tokom prvog dana Sajma, ministri Radulović i Ljajić potpisali su novi Memorandum o saradnji u oblasti turizma između Crne Gore i Srbije. 

Uvažavajući značaj koji regionalna saradnja ima, prvenstveno u smislu unapređenja odnosa na bilateralnoj osnovi usmjerenih ka realizaciji ciljeva koji su zajednički za razvoj regiona, Crna Gora i Srbija potpisivanjem Memoranduma nastoje da u još većoj mjeri afirmišu pristup kojim se kroz regionalni koncept saradnje obezbjeđuje implementacija razvojnih ciljeva na nacionalnom nivou, doprinoseći na taj način prosperitetu i regiona.
 
Polazeći od tako utvrđenog načina zajedničkog djelovanja, Memorandum stvara preduslove za ostvarenje sinergije raznolikosti turističkih proizvoda Crne Gore i Srbije, odnosno za iniciranje programskih aktivnosti i projekata čija će realizacija omogućiti povezivanje ne samo institucija koje se bave turizmom, već i onih čija je djelatnost na indirektan način povezana s turizmom, čime se stvara šira baza za intenzivniji društveno-ekonomski razvoj. 

U tom smislu, Vlada Crne Gore u potpunosti daje podršku razvojnim idejama koje se odnose na saradnju sa Republikom Srbijom, prije svega zbog činjenice da samo zajedničkim naporima dajemo doprinos napretku regiona kao cjeline. 

Ministarstvo održivog razvoja i turizma / Služba za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?