Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović posjetio opštinu Bijelo Polje

Objavljeno: 23.03.2017. 01:29 Autor: MPRR
MPRRMPRR

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović boravio je danas u radnoj posjeti opštini Bijelo Polje. Cilj posjete bio da se kroz razgovor sa rokovodstvom Opštine, investitorima, privrednicima i poljoprivrednim proizvođačima sagleda dinamika aktuelnih razvojih projekata, kao i mogućnost rješenja aktuelnih problema u poljoprivrednom sektoru na prostoru Bijelog Polja.

Tom prilikom Simović je, zajedno sa direktorom Investiciono – razvojnog fonda Zoranom Vukčevićem, predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem, i saradnicima razgovarao sa radnicima i menadžmentom AD “Bjelasica Rada”, a potom i sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja ove opštine. Simović je obišao i radove na izgradnji mljekare Milkraft Leće u Pavinom Polju.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede posjetu Bijelom Polju ocijenio je vrlo korisnom, posebno sa aspekta uspostavljanja dijaloga i povjerenja, neophodnog za domaćinski odnos prema potencijalima za razvoj, ali i prema problemima koje treba zajednički rješavati.

Simović je izrazio zadovoljstvo projektom Milkraft Leće u Pavinom Polju za koji je, kako je kazao, dobio potvrdu od investitora da bi u narednih pola godine mogao biti završen. Realizacija projekta značila bi početak rada savremene farme sa 500 grla muznih krava, kao i mljekare za proizvodnju specifičnog asortimana mlječnih proizvoda namijenjenih izvozu, sa 60 tona dnevne proizvodnje, što otvara potrebu saradnje sa značajnim brojem kooperanata sa sjevera „To je važan projekat jer treba da animira cijeli mljekarski sektor, ne samo u Vraneškoj dolini, nego i šire, odnosno da bude okosnica mljekarskog sektora na sjeveru“, kazao je Simović.

MPRRMPRR

Kako je i najavio ranije, potpredsjednik Simović se tokom posjete Bijelom Polju sastao i sa radnicima i menadžmentom fabrike mineralne vode „Bjelasica Rada“. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Sindikata poljoprivrede, prehrambene industrije Crne Gore. Simović je nakon sastanka ponovio da je cilj Vlade da fabrika počne da radi. „Došli smo do dogovora koji smo i najavljivali, a to je da u narednom periodu treba da realizujemo ono što je opredjeljenje države i potreba radnika - da fabrika radi. Imamo prirodni potencijal koji treba da iskoristimo, da supstituišemo uvoz mineralne vode, a imamo i ljude koji imaju potrebu da se zaposle. Vlada će uraditi sve što se može da fabrika počne da radi, koristeći raspoložive kreditne potencijale kojim ćemo podržati pokretanje proizvodnje“, kazao je Simović.

U punoj sali Centra za kulturu Ministar Simović sa saradnicima predstavio je mogućnosti podrške proizvođačima, kroz Agrobudžet za ovu godinu. O mogućnostima podrške sa nivoa lokalne uprave govorio je gradonačelnik Žurić. Direktor IRF-a Zoran Vukčević istakao je mogućnosti koje ta finansijska institucija nudi poljoprivrednicima, kroz povoljne kredite i nove linije koje su kreirane u pravcu rješavanja problema koje su proizvođači imali ranije, posebno u dijelu obezbjeđivanja kolaterala sa imovinom na selu. I ovom prilikom Vukčević je nedvosmisleno ponovio opredjeljnje IRF-a da za kolateral prihvata imovinu na selu i kao obezbjeđenje premije Ministarstva poljoprivrede. Nakon prezentacije, poljoprivredni proizvođači su imali priliku da postavljaju pitanja.

Simović je izrazio zadovoljstvo što se tom prilikom razvio dobar i konstruktivan dijalog. „Sa vrijednim domaćinima razvili smo dijalog sa zajedničkim ciljem da svi zajedno damo maksimalan doprinos kako bi na prostoru Bijelog Polja angažovali i aktivirali nova gazdinstva, a postojeća osnažili i učinili konkuretnijim. Važno je da se na najbolji način iskoriste brojne mogućnosti podrške iz Agrobužeta, sa nivoa lokalne uprave, kao i IRF-a. Vjerujem da ćemo u dobroj sinergiji, kakva je bila i tokom razgovora, svjedočiti činjenici da se na poljoprivrednom domaćinstvu, od svog rada, može kvalitetno živjeti“, kazao je Simović.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede obišao je danas i područnu jedinicu Uprave za šume. Jedna od tema sastanka, koja se iskristalisala i tokom razgovora sa poljoprivrednim proizvođačima, bila i rješavanje problema odnosa pojedinih koncesionara prema putnoj infrastrukturi koju koriste, a čime nanose velike štete lokalnom stanovništvu. Simović je iskazao jasan stav da se takvi koncesionari moraju sankcionisati. „Interes pojedinaca za ostvarivanjem profita ne može biti iznad poštovanja ugovorne obaveze, niti se smije iz tog razloga dozvoliti da neko urušava infrastrukturu koju smo generacijama stvarali i ono što i danas mukotrpno stvaramo“, poručio je Simović.













PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?