Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић посјетио општину Бијело Поље

Објављено: 23.03.2017. 01:29 Аутор: МПРР
MPRRMPRR

Потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић боравио је данас у радној посјети општини Бијело Поље. Циљ посјете био да се кроз разговор са роководством Општине, инвеститорима, привредницима и пољопривредним произвођачима сагледа динамика актуелних развојих пројеката, као и могућност рјешења актуелних проблема у пољопривредном сектору на простору Бијелог Поља.

Том приликом Симовић је, заједно са директором Инвестиционо – развојног фонда Зораном Вукчевићем, предсједником Општине Александром Журићем, и сарадницима разговарао са радницима и менаџментом АД “Бјеласица Рада”, а потом и са пољопривредним произвођачима са подручја ове општине. Симовић је обишао и радове на изградњи мљекаре Милкрафт Леће у Павином Пољу.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде посјету Бијелом Пољу оцијенио је врло корисном, посебно са аспекта успостављања дијалога и повјерења, неопходног за домаћински однос према потенцијалима за развој, али и према проблемима које треба заједнички рјешавати.

Симовић је изразио задовољство пројектом Милкрафт Леће у Павином Пољу за који је, како је казао, добио потврду од инвеститора да би у наредних пола године могао бити завршен. Реализација пројекта значила би почетак рада савремене фарме са 500 грла музних крава, као и мљекаре за производњу специфичног асортимана мљечних производа намијењених извозу, са 60 тона дневне производње, што отвара потребу сарадње са значајним бројем коопераната са сјевера „То је важан пројекат јер треба да анимира цијели мљекарски сектор, не само у Вранешкој долини, него и шире, односно да буде окосница мљекарског сектора на сјеверу“, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Како је и најавио раније, потпредсједник Симовић се током посјете Бијелом Пољу састао и са радницима и менаџментом фабрике минералне воде „Бјеласица Рада“. Састанку су присуствовали и представници Синдиката пољопривреде, прехрамбене индустрије Црне Горе. Симовић је након састанка поновио да је циљ Владе да фабрика почне да ради. „Дошли смо до договора који смо и најављивали, а то је да у наредном периоду треба да реализујемо оно што је опредјељење државе и потреба радника - да фабрика ради. Имамо природни потенцијал који треба да искористимо, да супституишемо увоз минералне воде, а имамо и људе који имају потребу да се запосле. Влада ће урадити све што се може да фабрика почне да ради, користећи расположиве кредитне потенцијале којим ћемо подржати покретање производње“, казао је Симовић.

У пуној сали Центра за културу Министар Симовић са сарадницима представио је могућности подршке произвођачима, кроз Агробуџет за ову годину. О могућностима подршке са нивоа локалне управе говорио је градоначелник Журић. Директор ИРФ-а Зоран Вукчевић истакао је могућности које та финансијска институција нуди пољопривредницима, кроз повољне кредите и нове линије које су креиране у правцу рјешавања проблема које су произвођачи имали раније, посебно у дијелу обезбјеђивања колатерала са имовином на селу. И овом приликом Вукчевић је недвосмислено поновио опредјелјнје ИРФ-а да за колатерал прихвата имовину на селу и као обезбјеђење премије Министарства пољопривреде. Након презентације, пољопривредни произвођачи су имали прилику да постављају питања.

Симовић је изразио задовољство што се том приликом развио добар и конструктиван дијалог. „Са вриједним домаћинима развили смо дијалог са заједничким циљем да сви заједно дамо максималан допринос како би на простору Бијелог Поља ангажовали и активирали нова газдинства, а постојећа оснажили и учинили конкуретнијим. Важно је да се на најбољи начин искористе бројне могућности подршке из Агробужета, са нивоа локалне управе, као и ИРФ-а. Вјерујем да ћемо у доброј синергији, каква је била и током разговора, свједочити чињеници да се на пољопривредном домаћинству, од свог рада, може квалитетно живјети“, казао је Симовић.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде обишао је данас и подручну јединицу Управе за шуме. Једна од тема састанка, која се искристалисала и током разговора са пољопривредним произвођачима, била и рјешавање проблема односа појединих концесионара према путној инфраструктури коју користе, а чиме наносе велике штете локалном становништву. Симовић је исказао јасан став да се такви концесионари морају санкционисати. „Интерес појединаца за остваривањем профита не може бити изнад поштовања уговорне обавезе, нити се смије из тог разлога дозволити да неко урушава инфраструктуру коју смо генерацијама стварали и оно што и данас мукотрпно стварамо“, поручио је Симовић.













ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?