Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vašington: Svjetska banka i MMF podržavaju fiskalnu konsolidaciju

Ministarstvo finansija

U nastavku aktivnosti u sklopu proljetnjih sastanaka Međunaronog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, koji se održavaju u Vašingtonu, u periodu od 21. do 23. aprila 2017. godine, crnogorska delegacija, koju čine ministar finansija Darko Radunović, guverner CBCG Radoje Žugić i viceguverner za finansijsku stabilnost i platni sistem Nikola Fabris, susrela se sa direktoricom Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstein, potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Kirilom Milerom, potpredsjednikom MMF-a Tao Zangom i direktorom Evropskog odjeljenja MMF-a Polom Tomsenom.

Na sastanku sa direktoricom Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu, Elen Goldstein, i potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, Kirilom Milerom, razgovarano je o sprovođenju plana srednjoročne fiskalne konsolidacije i njenom strukturom na prihodnoj i rashodnoj strani, kao i planiranim mjerama aktivnog upravljanja dugom, kojima se obezbijeđuje njegova puna održivost u srednjem roku. Potpredsjednik Miler je pohvalio kredibilnu fiskalnu politiku nove Vlade, koja se, na odgovoran i pravovremen način, odnosi prema fiskalnim pritiscima i izazovima rastućeg javnog duga. Osim fiskalne konsolidacije, unapređenju finansijske stabilnosti doprinosi i poboljšanje kvaliteta aktive bankarskog sektora, registrovano tokom ove i prošle godine. Istovremeno je pohvaljen holistički pristup implemenacije preporuka FSAP-a, koji se, između ostalog, reflektuje kroz pripremu zakonskih rešenja kojima se značajno unapređuje institucionalni i pravni okvir nadzora nad finansijkim sistemom. Potpredsjednik Miler je naglasio da značajna poboljšanja fiskalne pozicije i jačanje finansijske stabilnosti kreiraju realne osnove za unapređenje saradnje Svjetske banke sa Crnom Gorom, kroz davanje podrške u vidu garanacije IBRD-a za podršku fiskalnim reformama, koja bi dodatno olakšala pristup Crne Gore internacionalnim tržištima kapitala u 2017. godini. Dogovoreno je da se, u narednim mjesecima, ova saradnja dalje konkretizuje. 

Potpredsjednik Miler je, takođe, pohvalio značajan napredak u implementaciji projekta unapređenja efikasnosti poreskog sistema usmjerenog na rast poreskih prihoda, kao i projekta upravljanja industrijskim otpadom, koji će doprinijeti održivom razvoju Crne Gore. Na sastanku sa Milerom, delegacija je podržana u zahtjevu za projektom reforme zdravstvenog sistema, kojim bi se unaprijedila njegova efikasnost i finansijska održivost.

U razgovoru sa potpredsjednikom MMF-a Tao Zangom i direktorom Evropskog odjeljenja MMF-a Polom Tomsenom, takođe je podržana fiskalna konsolidacija i spremnost za aktivnim upravljanjem javnim dugom. Ujedno, zvaničnici MMF-a su upozorili na rizik normalizacije monetarne politike u Americi i Evropi, koja bi mogla da dovede do rasta cijene zaduživanja na internacionalnim tržištima kapitala, prije svega zemalja u razvoju, uključujući i Crnu Goru. Potpredsjednik Zang i direktor Tomsen izrazili su spremnost MMF-a da pruži podršku Crnoj Gori u stabilizaciji javnog duga i sprovođenju fiskalne konsolidacije i reformi finansijskog sistema. U tom smislu, sa predstavnicima MMF-a je ugovorena tehnička pomoć za implementaciju i podizanje kapaciteta bankarske supervizije, kao i supervizijskih kapaciteta i standarda Agencije za nadzor osiguranja. Za podršku jačanju prihodne strane Budžeta, ugovorena je tehnička pomoć za nastavak reforme poreske uprave i dizajn poreske politike, koja će doprinijeti konsolidacionim naporima Vlade.

Direkcija za ljudske resurse i odnose sa javnošću i
PR služba Ministarstva finansija
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?