Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Вашингтон: Свјетска банка и ММФ подржавају фискалну консолидацију

Ministarstvo finansija

У наставку активности у склопу прољетњих састанака Међунароног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке, који се одржавају у Вашингтону, у периоду од 21. до 23. априла 2017. године, црногорска делегација, коју чине министар финансија Дарко Радуновић, гувернер ЦБЦГ Радоје Жугић и вицегувернер за финансијску стабилност и платни систем Никола Фабрис, сусрела се са директорицом Свјетске банке за Југоисточну Европу Елен Голдстеин, потпредсједником Свјетске банке за Европу и Централну Азију Кирилом Милером, потпредсједником ММФ-а Тао Зангом и директором Европског одјељења ММФ-а Полом Томсеном.

На састанку са директорицом Свјетске банке за Југоисточну Европу, Елен Голдстеин, и потпредсједником Свјетске банке за Европу и Централну Азију, Кирилом Милером, разговарано је о спровођењу плана средњорочне фискалне консолидације и њеном структуром на приходној и расходној страни, као и планираним мјерама активног управљања дугом, којима се обезбијеђује његова пуна одрживост у средњем року. Потпредсједник Милер је похвалио кредибилну фискалну политику нове Владе, која се, на одговоран и правовремен начин, односи према фискалним притисцима и изазовима растућег јавног дуга. Осим фискалне консолидације, унапређењу финансијске стабилности доприноси и побољшање квалитета активе банкарског сектора, регистровано током ове и прошле године. Истовремено је похваљен холистички приступ имплеменације препорука ФСАП-а, који се, између осталог, рефлектује кроз припрему законских решења којима се значајно унапређује институционални и правни оквир надзора над финансијким системом. Потпредсједник Милер је нагласио да значајна побољшања фискалне позиције и јачање финансијске стабилности креирају реалне основе за унапређење сарадње Свјетске банке са Црном Гором, кроз давање подршке у виду гаранације ИБРД-а за подршку фискалним реформама, која би додатно олакшала приступ Црне Горе интернационалним тржиштима капитала у 2017. години. Договорено је да се, у наредним мјесецима, ова сарадња даље конкретизује. 

Потпредсједник Милер је, такође, похвалио значајан напредак у имплементацији пројекта унапређења ефикасности пореског система усмјереног на раст пореских прихода, као и пројекта управљања индустријским отпадом, који ће допринијети одрживом развоју Црне Горе. На састанку са Милером, делегација је подржана у захтјеву за пројектом реформе здравственог система, којим би се унаприједила његова ефикасност и финансијска одрживост.

У разговору са потпредсједником ММФ-а Тао Зангом и директором Европског одјељења ММФ-а Полом Томсеном, такође је подржана фискална консолидација и спремност за активним управљањем јавним дугом. Уједно, званичници ММФ-а су упозорили на ризик нормализације монетарне политике у Америци и Европи, која би могла да доведе до раста цијене задуживања на интернационалним тржиштима капитала, прије свега земаља у развоју, укључујући и Црну Гору. Потпредсједник Занг и директор Томсен изразили су спремност ММФ-а да пружи подршку Црној Гори у стабилизацији јавног дуга и спровођењу фискалне консолидације и реформи финансијског система. У том смислу, са представницима ММФ-а је уговорена техничка помоћ за имплементацију и подизање капацитета банкарске супервизије, као и супервизијских капацитета и стандарда Агенције за надзор осигурања. За подршку јачању приходне стране Буџета, уговорена је техничка помоћ за наставак реформе пореске управе и дизајн пореске политике, која ће допринијети консолидационим напорима Владе.

Дирекција за људске ресурсе и односе са јавношћу и
ПР служба Министарства финансија
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?