Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijerski sat - Predsjednik Marković: Budžetski prihodi u aprilu veći za 11,2%, to ohrabruje

Objavljeno: 26.04.2017. 21:35 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Duško Marković odgovarao je na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore u okviru instituta Premijerski sat.

Premijer je rekao da je da su budžetski prihodi u aprilu ove godine veći za 11,2% od prihoda u aprilu 2016.

„To je zaista podatak koji ohrabruje“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković odgovarajući na pitanje Branimira Gvozdenovića iz Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Crne Gore o dinamici sprovođenja reformskih mjera sadržanih u Ekspozeu i Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2017-2019.

„Većina prioritetnih reformskih mjera iz navedene reformske agende se realizuju u skladu sa planom“ – rekao je predsjednik Vlade dodajući da sve iznijeto ide u prilog ostvarenju stope realnog ekonomskog rasta Crne Gore od 3,2% u 2017.godini, projektovane u Programu ekonomskih reformi za 2017. godinu.

„Podsjetiću i na to, da su projekcije ekonomskog rasta objavljene od strane naših međunarodnih partnera još optimističnije i ohrabrujuće. Tako je Svjetska banka projektovala realni rast crnogorske ekonomije po stopi od 3,3%, a Evropska komisija po stopi od 3,7% u 2017.godini. Ono što vam mogu reći je: ja bih bio nezadovoljan stopom rasta od 3,2%, iako je to naša projekcija“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je, odgovarajući na pitanje Vujice Lazovića iz Poslaničkog kluba Socoijaldemokrata o razvoju Sjevernog regiona Crne Gore rekao da je Vlada za ovu godinu predvidjela Akcionim planom za implementaciju Strategije regionalnog razvoja u 2017. godini za razvoj Sjevernog regiona 376,3 miliona eura odnosno 51% ukupnih sredstava opredijeljenih za sprovođenje Strategije regionalnog razvoja u 2017. godini.

„Od toga se, na održivi rast Sjevernog regiona odnosi 79% ukupnih ulaganja, na pametan rast 16%, dok se na inkluzivan rast, kao treći pravac razvoja Sjevera definisan Strategijom regionalnog razvoja, odnosi 5%. Ulaganja u održiv rast Sjevera podrazmijevaju ulaganja i u saobraćajnu infrastrukturu, poljoprivredu i ruralni razvoj, zaštitu životne sredine i energetiku. U tom pravcu, Vlada je za projekte u oblasti saobraćajne infrastrukture ovog regiona, kapitalnim budžetom za 2017. godinu opredijelila preko 200 miliona eura ili preko 70% Kapitalnog budžeta“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je, odgovarajući na pitanje poslanika Gencija Nimanbegua iz Kluba poslanika Bošnjačke stranke, koalicije „Shqiptaret te vendosur“ (Albanci odlučno) i Hrvatske građanske inicijative, rekao da iskazuje i poštovanje i čestitke Ministarstvu prosvjete i ministru kao i njegovom timu na izvanredno pripremljenom paketu reformi sistema obrazovanja.

Predsjednik Vlade je posebno istakao da je jedan od ciljeva reforme stimulacija dobrih učenika.

„Opredijelili smo se da stimulišemo najbolje učenike. Moramo im, od samog ulaska u obrazovni sistem, pokazati da brinemo o njima i da je njihova budućnost vezana za ovu zemlju. Tako će se, u skladu sa izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, prvi put u Crnoj Gori osnovati Fond za kvalitet i talente. Njime će se stvoriti mogućnosti za nagrađivanje najboljih učenika i studenata, njihovih nastavnika i profesora, kao i za unapređenje uslova učenja rada. U ovom slučaju fokus će biti na onim ustanovama kojima je to i najpotrebnije, poput seoskih škola“ – rekao je premijer Duško Marković.

Pozivajući se na uporedne podatke država EU premijer je rekao da je nezaposlenost najmanja tamo gdje se u saradnji sa poslodavcima utvrđuju potrebe za vještinama i kvalifikacijama. „Stoga su predloženim izmjenama Zakona o stručnom obrazovanju predviđeni podsticaji za poslodavce kako bi se obezbijedila implementacija dualnog obrazovanja. Ministarstvo će obezbjeđivati sredstva za naknade učenicima prvog i drugog razreda u dualnom obrazovanju, a naknade u trećem razredu su obaveza poslodavca. Naknada učeniku u dualnom obrazovanju biće od 10 do 20% prosječne neto zarade u Crnoj Gori“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je podsjetio da su Zakonom o visokom obrazovanju predviđene besplatne studije za studente osnovnih studija koji će se upisati u javne ustanove ove studijske godine, dok će master studije po reformisanom modelu studija biti besplatne počev od školske 2020/2021. godine.

Nakon Premijerskog sata, predsjednik Vlade je odgovarao na novinarska pitanja vezano za sjednicu Skupštine Crne Gore zakazanu za 28. april i najavljene proteste, buduće korake Vlade nakon odluke Ustavnog suda donijete o naknadama za majke sa troje i više djece, odluci Savjeta za privatizaciju povodom Luke Bar. Predsjednik Marković je odgovarao i na pitanja o bezbjednosnoj situaciji, odluci Rusije da zabrani uvoz vina kompanije „Plantaže“ kao i o komentarisanju rada tužilaštva od strane političkih partija.

Na pitanja novinara odgovorila je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Video: Premijerski sat - kadrovi

Video: Premijerski sat

Fotografije: Premijerski sat (55.9 MB)

Transkript odgovora predsjednika Vlade Duška Markovića na pitanja šefova poslaničkih klubova u okviru premijerskog sata možete preuzeti ovdje.

  

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?