Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијерски сат - Предсједник Марковић: Буџетски приходи у априлу већи за 11,2%, то охрабрује

Предсједник Владе Душко Марковић одговарао је на питања посланика у Скупштини Црне Горе у оквиру института Премијерски сат.

Премијер је рекао да је да су буџетски приходи у априлу ове године већи за 11,2% од прихода у априлу 2016.

„То је заиста податак који охрабрује“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић одговарајући на питање Бранимира Гвозденовића из Посланичког клуба Демократске партије социјалиста Црне Горе о динамици спровођења реформских мјера садржаних у Експозеу и Програму економских реформи Црне Горе за период 2017-2019.

„Већина приоритетних реформских мјера из наведене реформске агенде се реализују у складу са планом“ – рекао је предсједник Владе додајући да све изнијето иде у прилог остварењу стопе реалног економског раста Црне Горе од 3,2% у 2017.години, пројектоване у Програму економских реформи за 2017. годину.

„Подсјетићу и на то, да су пројекције економског раста објављене од стране наших међународних партнера још оптимистичније и охрабрујуће. Тако је Свјетска банка пројектовала реални раст црногорске економије по стопи од 3,3%, а Европска комисија по стопи од 3,7% у 2017.години. Оно што вам могу рећи је: ја бих био незадовољан стопом раста од 3,2%, иако је то наша пројекција“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је, одговарајући на питање Вујице Лазовића из Посланичког клуба Соцоијалдемократа о развоју Сјеверног региона Црне Горе рекао да је Влада за ову годину предвидјела Акционим планом за имплементацију Стратегије регионалног развоја у 2017. години за развој Сјеверног региона 376,3 милиона еура односно 51% укупних средстава опредијељених за спровођење Стратегије регионалног развоја у 2017. години.

„Од тога се, на одрживи раст Сјеверног региона односи 79% укупних улагања, на паметан раст 16%, док се на инклузиван раст, као трећи правац развоја Сјевера дефинисан Стратегијом регионалног развоја, односи 5%. Улагања у одржив раст Сјевера подразмијевају улагања и у саобраћајну инфраструктуру, пољопривреду и рурални развој, заштиту животне средине и енергетику. У том правцу, Влада је за пројекте у области саобраћајне инфраструктуре овог региона, капиталним буџетом за 2017. годину опредијелила преко 200 милиона еура или преко 70% Капиталног буџета“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је, одговарајући на питање посланика Генција Ниманбегуа из Клуба посланика Бошњачке странке, коалиције „Схqиптарет те вендосур“ (Албанци одлучно) и Хрватске грађанске иницијативе, рекао да исказује и поштовање и честитке Министарству просвјете и министру као и његовом тиму на изванредно припремљеном пакету реформи система образовања.

Предсједник Владе је посебно истакао да је један од циљева реформе стимулација добрих ученика.

„Опредијелили смо се да стимулишемо најбоље ученике. Морамо им, од самог уласка у образовни систем, показати да бринемо о њима и да је њихова будућност везана за ову земљу. Тако ће се, у складу са измјенама Општег закона о образовању и васпитању, први пут у Црној Гори основати Фонд за квалитет и таленте. Њиме ће се створити могућности за награђивање најбољих ученика и студената, њихових наставника и професора, као и за унапређење услова учења рада. У овом случају фокус ће бити на оним установама којима је то и најпотребније, попут сеоских школа“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Позивајући се на упоредне податке држава ЕУ премијер је рекао да је незапосленост најмања тамо гдје се у сарадњи са послодавцима утврђују потребе за вјештинама и квалификацијама. „Стога су предложеним измјенама Закона о стручном образовању предвиђени подстицаји за послодавце како би се обезбиједила имплементација дуалног образовања. Министарство ће обезбјеђивати средства за накнаде ученицима првог и другог разреда у дуалном образовању, а накнаде у трећем разреду су обавеза послодавца. Накнада ученику у дуалном образовању биће од 10 до 20% просјечне нето зараде у Црној Гори“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је подсјетио да су Законом о високом образовању предвиђене бесплатне студије за студенте основних студија који ће се уписати у јавне установе ове студијске године, док ће мастер студије по реформисаном моделу студија бити бесплатне почев од школске 2020/2021. године.

Након Премијерског сата, предсједник Владе је одговарао на новинарска питања везано за сједницу Скупштине Црне Горе заказану за 28. април и најављене протесте, будуће кораке Владе након одлуке Уставног суда донијете о накнадама за мајке са троје и више дјеце, одлуци Савјета за приватизацију поводом Луке Бар. Предсједник Марковић је одговарао и на питања о безбједносној ситуацији, одлуци Русије да забрани увоз вина компаније „Плантаже“ као и о коментарисању рада тужилаштва од стране политичких партија.

На питања новинара одговорила је и министарка економије Драгица Секулић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Видео: Премијерски сат - кадрови

Видео: Премијерски сат

Фотографије: Премијерски сат (55.9 МБ)

Транскрипт одговора предсједника Владе Душка Марковића на питања шефова посланичких клубова у оквиру премијерског сата можете преузети овдје.

  

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?