Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković govorio u Skupštini o Predlogu zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora

Objavljeno: 28.04.2017. 21:09 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
 
 
 
Predsjednik Vlade Duško Marković predstavio je u Skupštini Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora i Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske.

„Ova Skupština Crne Gore, ovi poslanici koje su građani izabrali u oktobru prošle godine – danas imaju istorijsku privilegiju da donese odluku koja će se pamtiti dok bude Crne Gore i Crnogoraca; dok bude Crne Gore i svih ostalih naroda koji u njoj žive“ – rekao je na početku izlaganja. 

Premijer je ocijenio da današnji dan upisujemo u najsvjetliju stranicu istorije Crne Gore.

„Rame uz rame sa 1. julom 1878. godine kada se na Berlinskom kongresu raspravljalo o međunarodnoj potvrdi nezavisnosti Crne Gore kao 27. države tog vremena; sa 13. julom 1941. godine kada se Crna Gora svrstala u veliku antifašističku koaliciju koja je odbranila svjetsku civilizaciju; sa 21. majem 2006. godine kada je narod Crne Gore odlučio da obnovi državnost svoje otadžbine, otetu teškom nepravdom i prevarom gotovo cio vijek ranije… Danas sve te, i mnoge druge svijetle datume iz naše istorije, objedinjujemo u odluci o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi – društvu 28 država koje predstavljaju vodeću snagu i vrijednost modernog svijeta“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao da su zvanični odnosi Crne Gore i NATO-a počeli 29. novembra 2006. godine, da su u međuvremenu sprovedene brojne reforme, i da je Crna Gora dobila 2. decembra 2015. poziv za članstvo u NATO-u.

„U prethodnih 16 mjeseci okončane su sve složene procedure u 27 država članica NATO-a, preostalo je da samo još u španskom Senatu, a to će se desiti u narednih desetak dana, bude potvrđen Protokol o ratifikaciji. Cilj donošenja ovog Zakona u našem Parlamentu je obezbjeđivanje posljednjeg uslova za punopravno članstvo Crne Gore. Nakon stupanja na snagu ovog Zakona, i nakon poziva generalnog sekretara Stoltenberga – dostavićemo svoj instrument potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovora. To će biti i zvaničan datum stupanja Crne Gore u članstvo NATO-a“ – rekao je predsjednik Vlade.

Izrazivši zahvalnost generalnom sekertaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na podršci i državama članicama na efikasnoj ratifikaciji premijer je rekao da Crna Gora članstvom u NATO-u ne dobija ništa nezasluženo.

„Nije Crna Gora članstvom u društvu 28 vodećih zemalja svijeta dobila nešto što nije zaslužila; nešto što joj ne pripada. Vanredno je bio važan, u tom pravcu, naporan, predan i odlučan rad ove generacije političara, posebno u posljednjih desetak godina. Ali, u širem kontekstu, istorijski posmatrano, za naše mjesto u društvu najrazvijenijih zaslužne su i sve one prethodne generacije naših ljudi: boraca i ratnika, državnika i stvaralaca svih profila. Sve one generacije, makar u prethodna dva vijeka – da ne idem dalje, koje su uvijek bile na pravoj strani istorije; koje su podnijele strašne žrtve u odbrani civilizacijskih tekovina u dva svjetska rata u prošlom vijeku; i koje su ostale uskraćene od velikih sila za pravedno vrednovanje te žrtve… Danas, našim ulaskom u društvo povlašćenih, i ti računi stižu na pravednu naplatu. Zato je ovo prilika da se poklonimo sjenima svih crnogorskih heroja koji su ugradili sebe u temelje naše države, njenog opstanka i prosperiteta“ – rekao je predsjednik Vlade.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
Premijer je ponovio da će cijela zemlja i svi naši građani imati koristi od pristupanja NATO-u.

„NATO i Evropska unija su bili i ostali garanti stabilnosti, sigurnosti i saradnje među evropskim nacijama, kao i glavna osnova za mir, ekonomski i društveni prosperitet koji je Evropa ostvarila od Drugog svjetskog rata do danas. Član 5 Sjevernoatlantskog ugovora jasno određuje da ugrožavanje bezbjednosti jedne članice ugrožava bezbjednosti svih. NATO je stoga sistem kolektivne bezbjednosti koji, kroz konsenzualno donošenje odluka, omogućava svim članicama da zadrže nacionalne osobenosti i njeguju različitosti, istovremeno štiteći zajedničke vrijednosti. To je organizacija u kojoj i veliki i mali članovi osjećaju da su im strateški nacionalni interesi zaštićeni. Članstvo Crne Gore u NATO-u će biti dugoročna garancija našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, bezbjednosti naše države i njenih građana. Članstvo predstavlja i ogroman podsticaj za dalji razvoj države, vjetar u leđa sprovođenju reformi na putu ka EU i polaznu osnovu za jačanje trajne i održive stabilnosti naše zemlje, privrede i društva. Stabilan politički i društveni sistem omogućava povoljan ambijent za poslovanje i ubrzanje ekonomskog razvoja i garantuje privlačenje stranih investicija“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade Duško Marković je ocijenio da prijem Crne Gore u NATO djeluje stabilizirajuće na region Zapadnog Balkana i dodao da će naša zemlja kao članica snažno zastupati politiku otvorenosti u regionu.

„Evro-atlantski i evropski integracioni procesi su ključ za trajnu transformaciju našeg regiona iz „balkanskog bureta baruta“ u dio demokratske Evrope i oazu mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta. Stoga će Crna Gora, kao nova članica Alijanse, snažno podržavati integracione napore zemalja Zapadnog Balkana – upravo imajući u vidu činjenicu da je NATO zajednica konsenzusa u kojoj se ravnopravno, bez obzira na veličinu i položaj u međunarodnim odnosima, čuje glas svih. Kao zemlja koja je prošla kroz otvorena vrata NATO, držaćemo ta vrata i dalje otvorenim za sve one koje ispune uslove i žele da postanu članica“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade Duško Marković je završio izlaganje porukom građanima Crne Gore koji se protive članstvu naše zemlje u NATO-u.

„Poštovani građani Crne Gore, protivnici našeg članstva u NATO-u, nemam iluziju da ću sa ovih nekoliko rečenica promijeniti vaš stav. Nije mi to ni namjera. Osjećam, međutim, obavezu da kao predsjednik Vlade koja predlaže ovaj zakon, a čije će se posljedice odnositi jednako na sve građane Crne Gore, saopštim sljedeće: Članstvom u NATO Crna Gora obezbjeđuje za svakog našeg građanina novu, veliku i jednaku šansu da svoj život učini sigurnijim i kvalitetnijim. Te benefite osjetićemo SVI - veoma brzo i veoma vidljivo, bez obzira na naše političko ili bilo koje drugo opredjeljenje. U ime prosperitetnije Crne Gore, pozivam vas da krajnje racionalno, bez suvišnih emocija, okrenuti prema budućnosti, odgovorno prema sebi i prije svega prema svojoj djeci – uvažite argumentaciju za današnju odluku Skupštine“ rekao je predsjednik Vlade.

Prisjećajući se nevinih žrtava u Murinu tokom intervencije NATO-a 1999. godine predsjednik Vlade je rekao da ne treba zaboraviti ni činjenicu je Crna Gora tada, mimo svoje volje, bila uvučena u tragičan sukob Srbije sa NATO snagama i da je samo zahvaljujući vanrednim diplomatskim naporima tadašnjeg rukovodstva naša država izbjegla nesagledive posljedice.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
„Upravo da nam se to više nikada ne bi dogodilo; da bismo o sudbini svoje države i svog naroda mogli sami da odlučujemo – obnovili smo nezavisnost i pridružili se najmoćnijim silama današnjice! Pozivam prisutne poslanike da donesu istorijsku odluku i podrže Predlog Zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, sa Protokolom uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske“ – zaključio je predsjednik Vlade.

Sjednici prisustvuju predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, članovi Kabineta predsjednika Vlade, raniji predsjednici Skupštine Radivoje Brajović, Velisav Vuksanović i Darko Pajović, predsjednik DPS-a Milo Đukanović, predsjednik Albanske alternative Đerđ Camaj, predsjednika CANU-a Dragan Vukčević, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković, predsjednik Senata Državne revizorske institucije Milan Dabović, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, rektori univerziteta Crne Gore, predstavnici diplomatskog kora akreditovani u Crnoj Gori, predstavnici međunarodnih organizacija u Crnoj Gori i predstavnici drugih državnih institucija i medija.
 
Skupština Crne Gore je u petak popodne izglasala Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora i Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske. Za je glasalo 46 od prisutnih 46 poslanika.
 
Izlaganje predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića na sjednici Skupštine Crne Gore o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora sa Protokolom uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske možete preuzeti ovdje.



SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?