Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић говорио у Скупштини о Предлогу закона о потврђивању Сјеверноатлантског уговора

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
 
 
 
Предсједник Владе Душко Марковић представио је у Скупштини Предлог закона о потврђивању Сјеверноатлантског уговора и Протокола уз Сјеверноатлантски уговор о приступању Грчке и Турске.

„Ова Скупштина Црне Горе, ови посланици које су грађани изабрали у октобру прошле године – данас имају историјску привилегију да донесе одлуку која ће се памтити док буде Црне Горе и Црногораца; док буде Црне Горе и свих осталих народа који у њој живе“ – рекао је на почетку излагања. 

Премијер је оцијенио да данашњи дан уписујемо у најсвјетлију страницу историје Црне Горе.

„Раме уз раме са 1. јулом 1878. године када се на Берлинском конгресу расправљало о међународној потврди независности Црне Горе као 27. државе тог времена; са 13. јулом 1941. године када се Црна Гора сврстала у велику антифашистичку коалицију која је одбранила свјетску цивилизацију; са 21. мајем 2006. године када је народ Црне Горе одлучио да обнови државност своје отаџбине, отету тешком неправдом и преваром готово цио вијек раније… Данас све те, и многе друге свијетле датуме из наше историје, обједињујемо у одлуци о приступању Црне Горе Сјеверноатлантској алијанси – друштву 28 држава које представљају водећу снагу и вриједност модерног свијета“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је рекао да су званични односи Црне Горе и НАТО-а почели 29. новембра 2006. године, да су у међувремену спроведене бројне реформе, и да је Црна Гора добила 2. децембра 2015. позив за чланство у НАТО-у.

„У претходних 16 мјесеци окончане су све сложене процедуре у 27 држава чланица НАТО-а, преостало је да само још у шпанском Сенату, а то ће се десити у наредних десетак дана, буде потврђен Протокол о ратификацији. Циљ доношења овог Закона у нашем Парламенту је обезбјеђивање посљедњег услова за пуноправно чланство Црне Горе. Након ступања на снагу овог Закона, и након позива генералног секретара Столтенберга – доставићемо свој инструмент потврђивања Сјеверноатлантског уговора Влади Сједињених Америчких Држава, која је депозитар Уговора. То ће бити и званичан датум ступања Црне Горе у чланство НАТО-а“ – рекао је предсједник Владе.

Изразивши захвалност генералном секертару НАТО-а Јенсу Столтенбергу на подршци и државама чланицама на ефикасној ратификацији премијер је рекао да Црна Гора чланством у НАТО-у не добија ништа незаслужено.

„Није Црна Гора чланством у друштву 28 водећих земаља свијета добила нешто што није заслужила; нешто што јој не припада. Ванредно је био важан, у том правцу, напоран, предан и одлучан рад ове генерације политичара, посебно у посљедњих десетак година. Али, у ширем контексту, историјски посматрано, за наше мјесто у друштву најразвијенијих заслужне су и све оне претходне генерације наших људи: бораца и ратника, државника и стваралаца свих профила. Све оне генерације, макар у претходна два вијека – да не идем даље, које су увијек биле на правој страни историје; које су поднијеле страшне жртве у одбрани цивилизацијских тековина у два свјетска рата у прошлом вијеку; и које су остале ускраћене од великих сила за праведно вредновање те жртве… Данас, нашим уласком у друштво повлашћених, и ти рачуни стижу на праведну наплату. Зато је ово прилика да се поклонимо сјенима свих црногорских хероја који су уградили себе у темеље наше државе, њеног опстанка и просперитета“ – рекао је предсједник Владе.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
Премијер је поновио да ће цијела земља и сви наши грађани имати користи од приступања НАТО-у.

„НАТО и Европска унија су били и остали гаранти стабилности, сигурности и сарадње међу европским нацијама, као и главна основа за мир, економски и друштвени просперитет који је Европа остварила од Другог свјетског рата до данас. Члан 5 Сјеверноатлантског уговора јасно одређује да угрожавање безбједности једне чланице угрожава безбједности свих. НАТО је стога систем колективне безбједности који, кроз консензуално доношење одлука, омогућава свим чланицама да задрже националне особености и његују различитости, истовремено штитећи заједничке вриједности. То је организација у којој и велики и мали чланови осјећају да су им стратешки национални интереси заштићени. Чланство Црне Горе у НАТО-у ће бити дугорочна гаранција нашег суверенитета и територијалног интегритета, безбједности наше државе и њених грађана. Чланство представља и огроман подстицај за даљи развој државе, вјетар у леђа спровођењу реформи на путу ка ЕУ и полазну основу за јачање трајне и одрживе стабилности наше земље, привреде и друштва. Стабилан политички и друштвени систем омогућава повољан амбијент за пословање и убрзање економског развоја и гарантује привлачење страних инвестиција“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе Душко Марковић је оцијенио да пријем Црне Горе у НАТО дјелује стабилизирајуће на регион Западног Балкана и додао да ће наша земља као чланица снажно заступати политику отворености у региону.

„Евро-атлантски и европски интеграциони процеси су кључ за трајну трансформацију нашег региона из „балканског бурета барута“ у дио демократске Европе и оазу мира, стабилности и економског просперитета. Стога ће Црна Гора, као нова чланица Алијансе, снажно подржавати интеграционе напоре земаља Западног Балкана – управо имајући у виду чињеницу да је НАТО заједница консензуса у којој се равноправно, без обзира на величину и положај у међународним односима, чује глас свих. Као земља која је прошла кроз отворена врата НАТО, држаћемо та врата и даље отвореним за све оне које испуне услове и желе да постану чланица“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе Душко Марковић је завршио излагање поруком грађанима Црне Горе који се противе чланству наше земље у НАТО-у.

„Поштовани грађани Црне Горе, противници нашег чланства у НАТО-у, немам илузију да ћу са ових неколико реченица промијенити ваш став. Није ми то ни намјера. Осјећам, међутим, обавезу да као предсједник Владе која предлаже овај закон, а чије ће се посљедице односити једнако на све грађане Црне Горе, саопштим сљедеће: Чланством у НАТО Црна Гора обезбјеђује за сваког нашег грађанина нову, велику и једнаку шансу да свој живот учини сигурнијим и квалитетнијим. Те бенефите осјетићемо СВИ - веома брзо и веома видљиво, без обзира на наше политичко или било које друго опредјељење. У име просперитетније Црне Горе, позивам вас да крајње рационално, без сувишних емоција, окренути према будућности, одговорно према себи и прије свега према својој дјеци – уважите аргументацију за данашњу одлуку Скупштине“ рекао је предсједник Владе.

Присјећајући се невиних жртава у Мурину током интервенције НАТО-а 1999. године предсједник Владе је рекао да не треба заборавити ни чињеницу је Црна Гора тада, мимо своје воље, била увучена у трагичан сукоб Србије са НАТО снагама и да је само захваљујући ванредним дипломатским напорима тадашњег руководства наша држава избјегла несагледиве посљедице.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
„Управо да нам се то више никада не би догодило; да бисмо о судбини своје државе и свог народа могли сами да одлучујемо – обновили смо независност и придружили се најмоћнијим силама данашњице! Позивам присутне посланике да донесу историјску одлуку и подрже Предлог Закона о потврђивању Сјеверноатлантског уговора, са Протоколом уз Сјеверноатлантски уговор о приступању Грчке и Турске“ – закључио је предсједник Владе.

Сједници присуствују предсједник Црне Горе Филип Вујановић, чланови Кабинета предсједника Владе, ранији предсједници Скупштине Радивоје Брајовић, Велисав Вуксановић и Дарко Пајовић, предсједник ДПС-а Мило Ђукановић, предсједник Албанске алтернативе Ђерђ Цамај, предсједника ЦАНУ-а Драган Вукчевић, предсједница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица, врховни државни тужилац Ивица Станковић, специјални државни тужилац Миливоје Катнић, заштитник људских права и слобода Црне Горе Шућко Баковић, предсједник Сената Државне ревизорске институције Милан Дабовић, гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић, ректори универзитета Црне Горе, представници дипломатског кора акредитовани у Црној Гори, представници међународних организација у Црној Гори и представници других државних институција и медија.
 
Скупштина Црне Горе је у петак поподне изгласала Закон о потврђивању Сјеверноатлантског уговора и Протокола уз Сјеверноатлантски уговор о приступању Грчке и Турске. За је гласало 46 од присутних 46 посланика.
 
Излагање предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића на сједници Скупштине Црне Горе о потврђивању Сјеверноатлантског уговора са Протоколом уз Сјеверноатлантски уговор о приступању Грчке и Турске можете преузети овдје.



СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?