Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan sporazum o donaciji kineske Vlade za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari

Objavljeno: 09.05.2017. 23:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
    
    
 
   


Most na Đurđevića Tari, čija rekonstrukcija će biti finansirana donacijom kineske Vlade, biće još jedan most prijateljstva i saradnje u tradicionalno dobrim odnosima Kine i Crne Gore, ocijenjeno je danas prilikom potpisivanja Sporazuma o privredno – tehničkoj saradnji između vlada dvije zemlje. 

Sporazum kojim je kineska Vlada opredijelila bespovratnu pomoć u iznosu od 20 miliona kineskih juana, odnosno 2,65 miliona eura, potpisali su danas potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović i ambasador NR Kine Cui Dživei. Svečano potpisivanje upriličeno je, upravo, na lokaciji mosta na Tari. 

Zahvaljujući se naporima crnogorske Vlade na promovisanju prijateljstva i saradnje dvije zemlje, ambasador NR Kine Cui Dživei istakao je da sanacija mosta na Tari ima veliki i istorijski značaj za učvršćivanje tradicionalnog prijateljstva dva naroda, ali i praktični, u cilju nastavka promovisanja saradnje, ali i povećanja broja kineskih turista. „Osim što predstavlja važan saobraćajni čvor na sjeveru Crne Gore i turistički potencijal, most na Đurđevića Tari ima istorijski značaj i nosi borbeni duh, s obzirom da je tokom drugog svjetskog rata igrao važnu ulogu u borbi protiv fašizma“, kazao je ambasador Dživei, podsjećajući i na činjenicu da je kod kineskog naroda i danas veoma popularan film „Most“, koji je snimljen na ovoj lokaciji. 

„Možemo reći da ovaj most povezuje srca kineskog i crnogorskog naroda i da je odraz njihovog tradicionalog prijateljstva“, kazao je ambasador.

On je podsjetio na važnost inicijativa „Pojas i put“ i „16+1“, kao mehanizama saradnje kroz koje su, kako je dodao, Kina i Crna Gora međusobno održali političko povjerenje na visokom nivou, obostrano razumijevanje i podršku u pitanjima koja se tiču glavnih briga i nacionalnih interesa. Istovrmeno, podsjetio je i na važnost saradnje i podrške kineske Vlade u projektima od značaja za poboljšanje kvaliteta života građana širom Crne Gore, među kojima su i značajne donacije. 

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović ocijenio je da je nova donacija kineske Vlade, vezana za rekonstrukciju mosta na Tari, novi prijateljski gest Kine i novi most prijateljstva, povjerenja i saradnje sa Crnom Gorom. “Most je univerzalni simbol, simbol želje da se premoste razlike, da ljudi žive zajedno i u dobru“, kazao je Simović, dodajući da i ovaj projekat nosi simboliku današnje Crne Gore.

„Dok ovih mjeseci graditelji iz Kine grade jedan novi most u Crnoj Gori, most Moračica, koji će biti graditeljski podvig i ukras autoputa, naši prijatelji počinju projekat obnavljanja jednog starog velelepnog mosta kakav je ovaj na Đurđevića Tari. Čini mi se da to na jedan slikovit način govori o današnjoj Crnoj Gori - modernoj, evropskoj i evroatlantskoj. O Crnoj Gori koja hoće i želi da sačuva stare mostove kojima su vjekovima koračala prijateljstva, ali i Crnoj Gori koja želi i hoće da gradi nove mostove. To je interes i potreba svih građana Crne Gore koja je prepoznata u regionu po svojoj posvećenosti kada je u pitanju izgradnja mostova povjerenja i saradnje sa regionom i šire. To je ono zbog čega Crna Gora nije slučajno dobila epitet arhitekte regionalne stabilnosti“, ocijenio je Simović.

Na tim osnovama, kako je istakao, Crna Gora ulaže dodatnu energiju i daje poseban značaj i gradnji unutrašnjih mostova. „Unutrašnjih mostova koji treba da premoste razlike unutar Crne Gore, jer smo sigurni da je integrisana Crna Gora najbolja garancija moderne i prospertitetne države“, poručio je Simović.

Potpredsjednik Vlade se tom prilikom zahvalio Ambasadoru NR Kine na njegovom ličnom doprinosu u kreiranju projekata od značaja za Crnu Goru. Ujedno, zahvalio se na doprinosu i gospodinu Milanu Roćenu koji je, kako je rekao, u prethodnom sazivu Vlade bio važan most komunikacije i kreiranja ovih projekata. Simović je dodao da je to, upravo, pokazatelj da je Vlada Crne Gore Vlada kontuniteta koja želi da sve ono što je započeto i dogovoreno u prethodnom periodu efikasno i realizuje.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednici opština Pljevlja i Žabljak, Mirko Đačić i Veselin Vukićević.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?