Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан споразум о донацији кинеске Владе за реконструкцију моста на Ђурђевића Тари

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
    
    
 
   


Мост на Ђурђевића Тари, чија реконструкција ће бити финансирана донацијом кинеске Владе, биће још један мост пријатељства и сарадње у традиционално добрим односима Кине и Црне Горе, оцијењено је данас приликом потписивања Споразума о привредно – техничкој сарадњи између влада двије земље. 

Споразум којим је кинеска Влада опредијелила бесповратну помоћ у износу од 20 милиона кинеских јуана, односно 2,65 милиона еура, потписали су данас потпредсједник Владе Црне Горе Милутин Симовић и амбасадор НР Кине Цуи Џивеи. Свечано потписивање уприличено је, управо, на локацији моста на Тари. 

Захваљујући се напорима црногорске Владе на промовисању пријатељства и сарадње двије земље, амбасадор НР Кине Цуи Џивеи истакао је да санација моста на Тари има велики и историјски значај за учвршћивање традиционалног пријатељства два народа, али и практични, у циљу наставка промовисања сарадње, али и повећања броја кинеских туриста. „Осим што представља важан саобраћајни чвор на сјеверу Црне Горе и туристички потенцијал, мост на Ђурђевића Тари има историјски значај и носи борбени дух, с обзиром да је током другог свјетског рата играо важну улогу у борби против фашизма“, казао је амбасадор Џивеи, подсјећајући и на чињеницу да је код кинеског народа и данас веома популаран филм „Мост“, који је снимљен на овој локацији. 

„Можемо рећи да овај мост повезује срца кинеског и црногорског народа и да је одраз њиховог традиционалог пријатељства“, казао је амбасадор.

Он је подсјетио на важност иницијатива „Појас и пут“ и „16+1“, као механизама сарадње кроз које су, како је додао, Кина и Црна Гора међусобно одржали политичко повјерење на високом нивоу, обострано разумијевање и подршку у питањима која се тичу главних брига и националних интереса. Истоврмено, подсјетио је и на важност сарадње и подршке кинеске Владе у пројектима од значаја за побољшање квалитета живота грађана широм Црне Горе, међу којима су и значајне донације. 

Потпредсједник Владе Црне Горе Милутин Симовић оцијенио је да је нова донација кинеске Владе, везана за реконструкцију моста на Тари, нови пријатељски гест Кине и нови мост пријатељства, повјерења и сарадње са Црном Гором. “Мост је универзални симбол, симбол жеље да се премосте разлике, да људи живе заједно и у добру“, казао је Симовић, додајући да и овај пројекат носи симболику данашње Црне Горе.

„Док ових мјесеци градитељи из Кине граде један нови мост у Црној Гори, мост Морачица, који ће бити градитељски подвиг и украс аутопута, наши пријатељи почињу пројекат обнављања једног старог велелепног моста какав је овај на Ђурђевића Тари. Чини ми се да то на један сликовит начин говори о данашњој Црној Гори - модерној, европској и евроатлантској. О Црној Гори која хоће и жели да сачува старе мостове којима су вјековима корачала пријатељства, али и Црној Гори која жели и хоће да гради нове мостове. То је интерес и потреба свих грађана Црне Горе која је препозната у региону по својој посвећености када је у питању изградња мостова повјерења и сарадње са регионом и шире. То је оно због чега Црна Гора није случајно добила епитет архитекте регионалне стабилности“, оцијенио је Симовић.

На тим основама, како је истакао, Црна Гора улаже додатну енергију и даје посебан значај и градњи унутрашњих мостова. „Унутрашњих мостова који треба да премосте разлике унутар Црне Горе, јер смо сигурни да је интегрисана Црна Гора најбоља гаранција модерне и проспертитетне државе“, поручио је Симовић.

Потпредсједник Владе се том приликом захвалио Амбасадору НР Кине на његовом личном доприносу у креирању пројеката од значаја за Црну Гору. Уједно, захвалио се на доприносу и господину Милану Роћену који је, како је рекао, у претходном сазиву Владе био важан мост комуникације и креирања ових пројеката. Симовић је додао да је то, управо, показатељ да је Влада Црне Горе Влада контунитета која жели да све оно што је започето и договорено у претходном периоду ефикасно и реализује.

Свечаности су присуствовали и предсједници општина Пљевља и Жабљак, Мирко Ђачић и Веселин Вукићевић.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?