Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Briselu

Objavljeno: 10.05.2017. 23:29 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke  

Ministarka nauke Crne Gore dr Sanja Damjanović boravi danas i sjutra u prvoj zvaničnoj posjeti Briselu, gdje će razgovarati sa komesarom za nauku i inovacije Karlosom Moedašom (Carlos Moedas), ali i drugim relevantnim predstavnicima EK i EU naučnih institucija.

Damjanović se danas sastala sa dr Ronaldom de Bruinom, direktorom COST asocijacije, najpopularnijeg programa EU za umrežavanje istraživača. Damjanović i De Bruin su razgovarali o dosadašnjem, vrlo uspješnom, učešću crnogorskih naučno-istraživačkih timova u COST akcijama, ali i intenziviranju te saradnje i otvaranju novih prilika za naše timove, poput mogućnosti da postanu nosioci COST akcija, ne samo partneri u njima, kao i da Crna Gora češće bude domaćin važnih događaja, koji imaju za cilj jačanje veza među naučnicima.

„Crna Gora je postala punopravna članica ovog programa u maju 2015. godine, od kada se otvorilo niz pogodnosti za naučne timove i pojedince. Od početka ove godine Crna Gora učestvuje u čak 47 COST akcija, od ukupno 273, što je izuzetan rezultat”, ocijenio je de Bruin i obećao podršku kako bi se ovaj trend nastavio.

Direktor de Bruin je prihvatio poziv ministarke Damjanović da bude prisutan na narednom COST info danu, planiranom u okviru ovogodišnjeg festivala Otvoreni dani nauke. COST program ne finansira direktno istraživanja, već je budžet ovog programa direktno usmjeren na troškove podrške i saradnje različitih institucija u jednoj COST akciji (projektu), kao što su troškovi organizacije radionica, ljetnjih trening škola, kratkoročnih naučnih posjeta i dr.

"Prosječna akcija” uključuje oko 25 zemalja, sa godišnjim budžetom oko 150.000 eura i traje četiri godine. Razmjena znanja i iskustva koju COST nudi je od ogromnog uticaja na dalje udruživanje timova u veće projekte poput H2020, ocijenili su sagovornici.

Damjanović se prvog dana posjete Briselu sastala i sa Henovevom Luiz Kalaver-om, direktoricom za Zapadni Balkan u Direktoratu za proširenje (DG NEAR), sa kojom je razgovarala o skoro predstavljenoj Inicijativi za osnivanje međunarodnog Instituta za održive tehnologije na Balkanu. Damjanović je približila sagovornici važnost ove inicijative.

“Riječ je o projektu od interesa ne samo za Crnu Goru, već čitav Balkan, nevezano u kojoj zemlji regiona će institut biti smješten, ovakav projekat mogao bi da ostvari višestruke efekte”, istakla je ministarka.

Prepoznato je da je neophodno koncentrisanje na jedan veliki, novi institut, baziran na najnovijim tehnologijama, a koji bi omogućio tzv. “first class research” (istraživanje najvišeg nivoa), gdje bi radili svi zajedno, jer je to jedini način da se ostvari primarna misija “Nauka za mir”. Damjanović je predstavila konkretni idejni naučni koncept instituta i apostrofirala da je svjesna činjenice da EU već godinama traži dobar i ozbiljan projekat koji će na određeni način “oživjeti” Zapadni Balkan i približiti ga ostatku Evrope.

Kako Direktorat za proširenje (DG NEAR) rukovodi Berlinskim procesom, čiji cilj jeste podržavanje projekata za prosperitet Balkana, Damjanović je izložila ovu inicijativu kao jedan od projekata koji bi u narednom ciklusu trebao biti analiziran od strane EK struktura.

Kalavera je u razgovoru istakla da je riječ o izuzetno interesantnom i ozbiljnom projektu i da će DG NEAR u narednom periodu razmotriti inicijativu na svim nivoima, te pohvalila lidersku poziciju Crne Gore u procesu integracija, a ovim primjerom i pionirski projekat u oblasti nauke i istraživanja. Ona je ocijenila da Evropa upravo želi takav Balkan, inovativan, proaktivan, u kome će se u budućnosti finansirati “science excellence” (najviši nivo naučnih istraživanja tzv. Izvrsna nauka). Pored inicijative na sastanku je bilo govora i do sada ostvarenim rezultatima Ministarstva nauke u domenu H2020, planovima za naredni period, kao i IPA  i Taiex podršci, gdje su razmatrani projekti ovog resora koji bi u narednom periodu mogli računati na podršku kroz ove strukture.

Damjanović se danas sastala i Vladimirom Sučom (Vladimir Sucha), direktorom Udruženog istraživačkog centra EK, centralnom institucijom za podršku izradi Strategije Pametne specijalizacije – S3, jednom od najvažnijih dokumenata u naučnoj politici, čija izada Crnu Goru očekuje najkasnije do sredine naredne godine. Ministarka je istakla da je Crna Gora vrlo svjesna važnosti ovog dokumenta i da će njegova izrada u narednom periodu biti jedan od prioriteta Ministarstva nauke.

Generalni direktor Direktorata za naučno-istraživačku djelatnost Darko Petrušić, koji vodi proces uspostavljanja S3 strategije na nivou Ministarstva nauke, prezentovao je korake koje je Crna Gora već preduzela na uspostavljanju ovog dokumenta. Direktor Suča je dao korisne smjernice i najavio uključenje Crne Gore u grupu zemalja koja je već počela rad na Strategiji, što će značiti učešće na svim radionicama i konferencijama, obukama i ekspertskim posjetama koje JRC nudi pri izradi S3. 

Drugog dana posjete Briselu ministarka Damjanović će se sastati sa Karlosom Moedašom (Carlos Moedas),  komesarom za nauku i inovacije EK, Robertom Janom Smitsom (Robert Jan Smits), generalnim direktorom Direktorata za nauku i inovacije i Žan David Malo-om (Jean David Malo), direktorom za inovacije i otvorenu nauku u DG R&I.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?