Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић борави у првој званичној посјети Бриселу

Објављено: 10.05.2017. 23:29 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke  

Министарка науке Црне Горе др Сања Дамјановић борави данас и сјутра у првој званичној посјети Бриселу, гдје ће разговарати са комесаром за науку и иновације Карлосом Моедашом (Царлос Моедас), али и другим релевантним представницима ЕК и ЕУ научних институција.

Дамјановић се данас састала са др Роналдом де Бруином, директором ЦОСТ асоцијације, најпопуларнијег програма ЕУ за умрежавање истраживача. Дамјановић и Де Бруин су разговарали о досадашњем, врло успјешном, учешћу црногорских научно-истраживачких тимова у ЦОСТ акцијама, али и интензивирању те сарадње и отварању нових прилика за наше тимове, попут могућности да постану носиоци ЦОСТ акција, не само партнери у њима, као и да Црна Гора чешће буде домаћин важних догађаја, који имају за циљ јачање веза међу научницима.

„Црна Гора је постала пуноправна чланица овог програма у мају 2015. године, од када се отворило низ погодности за научне тимове и појединце. Од почетка ове године Црна Гора учествује у чак 47 ЦОСТ акција, од укупно 273, што је изузетан резултат”, оцијенио је де Бруин и обећао подршку како би се овај тренд наставио.

Директор де Бруин је прихватио позив министарке Дамјановић да буде присутан на наредном ЦОСТ инфо дану, планираном у оквиру овогодишњег фестивала Отворени дани науке. ЦОСТ програм не финансира директно истраживања, већ је буџет овог програма директно усмјерен на трошкове подршке и сарадње различитих институција у једној ЦОСТ акцији (пројекту), као што су трошкови организације радионица, љетњих тренинг школа, краткорочних научних посјета и др.

"Просјечна акција” укључује око 25 земаља, са годишњим буџетом око 150.000 еура и траје четири године. Размјена знања и искуства коју ЦОСТ нуди је од огромног утицаја на даље удруживање тимова у веће пројекте попут Х2020, оцијенили су саговорници.

Дамјановић се првог дана посјете Бриселу састала и са Хеновевом Луиз Калавер-ом, директорицом за Западни Балкан у Директорату за проширење (ДГ НЕАР), са којом је разговарала о скоро представљеној Иницијативи за оснивање међународног Института за одрживе технологије на Балкану. Дамјановић је приближила саговорници важност ове иницијативе.

“Ријеч је о пројекту од интереса не само за Црну Гору, већ читав Балкан, невезано у којој земљи региона ће институт бити смјештен, овакав пројекат могао би да оствари вишеструке ефекте”, истакла је министарка.

Препознато је да је неопходно концентрисање на један велики, нови институт, базиран на најновијим технологијама, а који би омогућио тзв. “фирст цласс ресеарцх” (истраживање највишег нивоа), гдје би радили сви заједно, јер је то једини начин да се оствари примарна мисија “Наука за мир”. Дамјановић је представила конкретни идејни научни концепт института и апострофирала да је свјесна чињенице да ЕУ већ годинама тражи добар и озбиљан пројекат који ће на одређени начин “оживјети” Западни Балкан и приближити га остатку Европе.

Како Директорат за проширење (ДГ НЕАР) руководи Берлинским процесом, чији циљ јесте подржавање пројеката за просперитет Балкана, Дамјановић је изложила ову иницијативу као један од пројеката који би у наредном циклусу требао бити анализиран од стране ЕК структура.

Калавера је у разговору истакла да је ријеч о изузетно интересантном и озбиљном пројекту и да ће ДГ НЕАР у наредном периоду размотрити иницијативу на свим нивоима, те похвалила лидерску позицију Црне Горе у процесу интеграција, а овим примјером и пионирски пројекат у области науке и истраживања. Она је оцијенила да Европа управо жели такав Балкан, иновативан, проактиван, у коме ће се у будућности финансирати “сциенце еxцелленце” (највиши ниво научних истраживања тзв. Изврсна наука). Поред иницијативе на састанку је било говора и до сада оствареним резултатима Министарства науке у домену Х2020, плановима за наредни период, као и ИПА  и Таиеx подршци, гдје су разматрани пројекти овог ресора који би у наредном периоду могли рачунати на подршку кроз ове структуре.

Дамјановић се данас састала и Владимиром Сучом (Владимир Суцха), директором Удруженог истраживачког центра ЕК, централном институцијом за подршку изради Стратегије Паметне специјализације – С3, једном од најважнијих докумената у научној политици, чија изада Црну Гору очекује најкасније до средине наредне године. Министарка је истакла да је Црна Гора врло свјесна важности овог документа и да ће његова израда у наредном периоду бити један од приоритета Министарства науке.

Генерални директор Директората за научно-истраживачку дјелатност Дарко Петрушић, који води процес успостављања С3 стратегије на нивоу Министарства науке, презентовао је кораке које је Црна Гора већ предузела на успостављању овог документа. Директор Суча је дао корисне смјернице и најавио укључење Црне Горе у групу земаља која је већ почела рад на Стратегији, што ће значити учешће на свим радионицама и конференцијама, обукама и експертским посјетама које ЈРЦ нуди при изради С3. 

Другог дана посјете Бриселу министарка Дамјановић ће се састати са Карлосом Моедашом (Царлос Моедас),  комесаром за науку и иновације ЕК, Робертом Јаном Смитсом (Роберт Јан Смитс), генералним директором Директората за науку и иновације и Жан Давид Мало-ом (Јеан Давид Мало), директором за иновације и отворену науку у ДГ Р&И.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?