Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković na radnom doručku sa diplomatskim predstavnicima zemalja članica NATO

Objavljeno: 15.05.2017. 16:36 Autor: MINISTARSTVO ODBRANE

„Vaša pomoć bila je od presudnog značaja u dostizanju jednog od naših najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta, čime smo ostvarili viziju moderne Crne Gore koja dijeli iste vrijednosti sa najrazvijenim državama svijeta. Članstvo Crne Gore u NATO, kao jedan od najvažnijih trenutaka u našoj novijoj istoriji, zajednički je uspjeh svih, ne samo Crne Gore“, rekao je ministar odbrane mr Predrag Bošković, obraćajući se diplomatskim predstavnicima zemalja članica NATO, akreditovanih u Crnoj Gori, na današnjem radnom doručku, upriličenom u „Vili Gorica“.

Ministar Bošković se zahvalio diplomatama na kontinuiranoj podršci koju su pružali Crnoj Gori tokom poslednje decenije u sprovođenju sveobuhvatnih političkih, ekonomskih i bezbjednosnih reformi u procesu evroatlantskih integracija, ističući da su njihove konstruktivne sugestije, savjeti i pomoć bili od izuzetnog značaja.

On je izrazio uvjerenje da članstvo Crne Gore u NATO predstavlja pozitivan signal za cijeli region Zapadnog Balkana, a da su integracije u evroatlantske i evropske strukture, od presudne važnosti za stabilizaciju i ekonomski razvoj regiona. „Vjerujem da se svi možemo složiti da Zapadni Balkan ne može biti stabilan bez jasne evroatlantske i evropske vizije, kao što ni Evropa ne može biti bezbjedna bez pune integracije ovog regiona.“

Bošković je naglasio spremnost Crne Gore da doprinese naporima NATO saveznika u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima, kao i u aktivnostima koje imaju za cilj odvraćanje negativnog vanjskog uticaja. On je dodao da će Vojska Crne Gore nastaviti da daje doprinos projektovanju stabilnosti i jačanju kolektivne odbrane, kroz svoje učešće u međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem NATO, UN i EU.

Ministar je istakao da će Crna Gora i u budućnosti, kao nova članica NATO, nastaviti uspješnu saradnju sa saveznicima, kao dio porodice država čiji se odnosi zasnivaju na povjerenju i prijateljstvu.

Diplomatski predstavnici zemalja članica NATO su pozdravili prijem Crne Gore u NATO i izrazili uvjerenje da Alijansa dobija kredibilnog i poudanog saveznika.
Oni su se saglasili da je Crna Gora kroz veoma zahtjevne i intenzivne reforme bezbjednosnog sektora, ali i drugih dijelova crnogorskog društva, pokazala posvećenost dostizanju najviših standarda modernih demokratija, te da je članstvo Crne Gore u NATO potvrda tih rezultata. Kao 29. članica NATO Crna Gora će imati podršku saveznika za dalji razvoj i unapređenje svojih institucija i kroz kolektivni sistem bezbjednosti za obezbjeđivanje sigurnosti i bezbjednosti njenih građana. 

Sastanku su prisustvovali zamjenica ambasadora Republike Albanije, Emira Braho, ambasador Republike Bugarske, Mladen Červenjakov, ambasador Kraljevine Danske, Morten Skovgard Hansen, otpravnik poslova Ambasade Republike Češke, Petar Šmejkal, ambasador Republike Grčke, Sotirios Atanasiou, ambasador Republike Hrvatske, Veselko Grubišić, zamjenica ambasadora Republike Italije, Antonella Fontana, ambasador Kanade, Filip Pinington, ambasador Republike Mađarske, Kristijan Poša, ambasador SR Njemačke, Hans Ginter Matern, ambasadorka Republike Poljske, Irena Tataržinjska, ambasador Rumunije, Ferdinand Nađ, ambasadorka SAD, Margaret En Ujehara, ambasador Republike Slovenije, Mitja Močnik, ambasador Republike Slovačke, Roman Hlobenj i ambasador Republike Turske, Serhat Galip.

Radni doručak je organizovan povodom okončanja procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO, nakon nepunih godinu dana od potpisivanja dokumenta i u susret obilježavanju jedanaeste godišnjice crnogorske nezavisnosti, 21. maja, kao i održavanja NATO mini samita 25. maja, na kojem će Crna Gora prvi put učestvovati u svojstvu punopravne članice.

Video: Izjava ministra odbrane Predraga Boškovića


MINISTARSTVO ODBRANE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?